Μάλιστα, ένας μαθητής του Αριστοτέλη αναφέρει πως ο Πλάτωνας εφηύρε ένα νυκτερινό ρολόι, με την μορφή μεγάλης κλεψύδρας, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ξυπνητήρι της ανθρωπότητας.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος εφηύρε ένα νυκτερινό ρολόι, με την μορφή μεγάλης κλεψύδρας. Το ρολόι αυτό ήταν κατά βάση ξυπνητήρι.
Το ανώτερο κεραμικό δοχείο τροφοδοτεί μέσω (κατάλληλα υπολογισμένου για την κάθε περίπτωση) ακροφυσίου το επόμενο δοχείο. Όταν αυτό γεμίσει την προγραμματισμένη χρονική στιγμή (π.χ. μετά από 7 ώρες) αδειάζει με ταχύτητα μέσω του εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου στο επόμενο κλειστό δοχείο και αναγκάζει τον εμπεριεχόμενο αέρα να εξέλθει με πίεση σφυρίζοντας από μία σύριγγα στην κορυφή του.
Μετά τη λειτουργία του το δοχείο αδειάζει σιγά σιγά μέσω μιας μικρής οπής που βρίσκεται στον πυθμένα του προς το κατώτερο αποθηκευτικό δοχείο προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
Ο μηχανισμός λοιπόν μέσα σε ένα ορισμένο και προγραμματισμένο χρονικό διάστημα σφυρίζει με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ξυπνητήρι.
Ο Πλάτωνας μάλλον το χρησιμοποιούσε για να βρίσκεται σε εγρήγορση κατά την έναρξη των ομιλιών του που ξεκινούσαν την αυγή.
Μετά την λειτουργία του, το ξυπνητήρι αδειάζει σιγά σιγά μέσω ενός μικρού ανοίγματος που βρίσκεται στον πάτο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας
Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των πολιτιστικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ειδικά για τη βραδιά των εγκαινίων όλα τα εκθέματα του Μουσείου θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, ώστε να μπορούν οι προσκεκλημένοι να θαυμάσουν και να αλληλεπιδράσουν με το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το στατόν αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, την υπηρέτρια-ρομπότ του Φίλωνος, το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου, και να κατανοήσουν τη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.