Αρχική Special Topics Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα-Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως 

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα-Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως 

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα φαίνεται να είναι η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως!

0
κλεψυδρα
Διαφήμιση

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα φαίνεται να είναι η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως!

Μάλιστα, ένας μαθητής του Αριστοτέλη αναφέρει πως ο Πλάτωνας εφηύρε ένα νυκτερινό ρολόι, με την μορφή μεγάλης κλεψύδρας, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ξυπνητήρι της ανθρωπότητας.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος εφηύρε ένα νυκτερινό ρολόι, με την μορφή μεγάλης κλεψύδρας. Το ρολόι αυτό ήταν κατά βάση ξυπνητήρι.

Το ανώτερο κεραμικό δοχείο τροφοδοτεί μέσω (κατάλληλα υπολογισμένου για την κάθε περίπτωση) ακροφυσίου το επόμενο δοχείο. Όταν αυτό γεμίσει την προγραμματισμένη χρονική στιγμή (π.χ. μετά από 7 ώρες) αδειάζει με ταχύτητα μέσω του εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου στο επόμενο κλειστό δοχείο και αναγκάζει τον εμπεριεχόμενο αέρα να εξέλθει με πίεση σφυρίζοντας από μία σύριγγα στην κορυφή του.

Μετά τη λειτουργία του το δοχείο αδειάζει σιγά σιγά μέσω μιας μικρής οπής που βρίσκεται στον πυθμένα του προς το κατώτερο αποθηκευτικό δοχείο προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.

πλατωνας

Ο μηχανισμός λοιπόν μέσα σε ένα ορισμένο και προγραμματισμένο χρονικό διάστημα σφυρίζει με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ξυπνητήρι.

Ο Πλάτωνας μάλλον το χρησιμοποιούσε για να βρίσκεται σε εγρήγορση κατά την έναρξη των ομιλιών του που ξεκινούσαν την αυγή.

Μετά την λειτουργία του, το ξυπνητήρι αδειάζει σιγά σιγά μέσω ενός μικρού ανοίγματος που βρίσκεται στον πάτο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

 

τεχνολογικα επιτευγματα

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, σε μια συνολική επιφάνεια 700 τ.μ., παρουσιάζει στο κοινό ένα εντυπωσιακά τεκμηριωμένο πανόραμα των τεχνολογικών κατακτήσεων των αρχαίων Ελλήνων, που αποτέλεσαν το θεμέλιο για πλείστες επιστήμες και τεχνικές της νεωτερικής εποχής και αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία αιχμής τον 2ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο, επίπεδο που ανακτήθηκε μόνον ύστερα από 15 περίπου αιώνες, τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των πολιτιστικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ειδικά για τη βραδιά των εγκαινίων όλα τα εκθέματα του Μουσείου θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, ώστε να μπορούν οι προσκεκλημένοι να θαυμάσουν και να αλληλεπιδράσουν με το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το στατόν αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, την υπηρέτρια-ρομπότ του Φίλωνος, το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου, και να κατανοήσουν τη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

 


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕποχή υδρογόνου-Ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑΡΧΕΛΩΝ: Ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία-Τι πρέπει να κάνεις!