Αρχική Ειδήσεις Εποχή υδρογόνου-Ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα

Εποχή υδρογόνου-Ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα

Στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές για τη μετάβαση στην εποχή του υδρογόνου εστίασε η Ημερίδα Εργασίας που διοργάνωσε η C&M Engineering στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση που υπεισέρχεται η χώρα μας.

0
ενεργεια
Διαφήμιση

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας Εργασίας με τίτλο «Υποδομές Μεταφοράς Υδρογόνου» από την C&M Engineering, μια εταιρεία που συμμετέχει στο σχεδιασμό των σημαντικότερων ενεργειακών έργων στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα αλλά και την Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της C&M Engineering, κ. Τάκης Κάππος, «Όλα τα ενεργειακά έργα που έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ο ΤAP και ο IGB, έργα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, και οι διασυνδετήριοι αγωγοί East-Med και Poseidon που έχουν σχεδιαστεί και αναμένουν επενδυτική απόφαση, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο με γεωπολιτική σημασία για την τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας έχει μετατοπιστεί προς τις δράσεις που απαιτούνται για την παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση ικανών ποσοτήτων υδρογόνου προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια».

καπος
Διευθύνων Σύμβουλος της C&M Engineering, κ. Τάκης Κάππος

Στο πρώτο σκέλος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι και οι εξελίξεις στην έρευνα και τεχνολογία των υποδομών μεταφοράς υδρογόνου.  Στελέχη και εξειδικευμένοι μηχανικοί της Σωληνουργεία Κορίνθου, της Solar Turbines, της Worley Intecsea  και της C&M Engineering, αναφέρθηκαν στις προδιαγραφές, τα υλικά και το σχεδιασμό ασφαλείας που απαιτούνται στα υπό κατασκευή ή σχεδιασμό έργα. Σημαντική πτυχή που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στα έργα υδρογόνου οφείλουν να εκπαιδεύουν διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό τους, να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την έρευνα και να αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίηση των έργων που θα τροφοδοτήσουν και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του energymag.gr και οικονομικού συντάκτη, Νίκου Φιλιππίδη, με τη συμμετοχή του κ. Ιωάννη Χωματά, Chief Asset Development Officer του ΔΕΣΦΑ, του κ. Νίκου Κατσή, Chief Asset Management Officer του ΔΕΣΦΑ,  του κ. Μιχάλη Φώλα, Τεχνικού Διευθυντή στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της κας. Βασιλικής Σταματοπούλου, Διευθύντριας Εταιρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικής στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελλάδα και προορίζονται για τη μεταφορά υδρογόνου ενώ κατά τη διαδικασία της μετάβασης, θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο κ. Ιωάννης Χωματάς (ΔΕΣΦΑ) ανακοίνωσε την ένταξη του έργου “H2 Dedicated Pipeline” στην 6η   λίστα των Έργων Κοινού (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος (PCI), ενός αγωγού μεταφοράς καθαρού υδρογόνου (Η2) που θα διατρέχει τη χώρα παράλληλα με τον υπάρχοντα κεντρικό αγωγό του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, από την Ελευσίνα μέχρι τα Ελληνοτουρκικά και Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα συνεχίζει μέσω Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του έργου για το ελληνικό σκέλος υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ.

Χαρακτηριστική, επίσης, ήταν η αναφορά στα τρία hydrogen ready έργα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ: τον υπό κατασκευή αγωγό Δυτικής Μακεδονίας, και τον υπό μελέτη αγωγό Μεγαλόπολης-Πάτρας, στα οποία συμμετέχει η C&M Engineering, καθώς και το έργο σύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, που πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθεί. Και τα τρία έργα αυτά, θα μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο σε ποσοστό 100%. Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Κατσής (ΔΕΣΦΑ) αναφέρθηκε στις ενέργειες της εταιρείας για την  αξιολόγηση της δυνατότητας του υφιστάμενου δικτύου να δεχθεί μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου, καθώς και στα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων σημείων έγχυσης υδρογόνου στο σύστημα μεταφοράς.

Τέλος, έγινε ειδική μνεία έγινε από τον κ. Μιχάλη Φώλα (ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων) και την κα. Βασιλική Σταματοπούλου (ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων)  στον αγωγό East Med, ο οποίος, εφόσον τελικά πάρει το πράσινο φως, θα είναι σε θέση να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες υδρογόνου προς την Ευρώπη, προσδίδοντας στον αγωγό, ρόλο-κλειδί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου και τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣβήνουν οι ελπίδες για το υποβρύχιο Titan-Πως βρέθηκε εκτός ο Κρις Μπράουν από το ταξίδι
Επόμενο άρθροΤο ξυπνητήρι του Πλάτωνα-Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως