Αρχική Special Topics - 2 Ιταλία: Πελώριος κόκκινος δακτύλιος στον ουρανό!

Ιταλία: Πελώριος κόκκινος δακτύλιος στον ουρανό!

Μοναδικό  κόκκινο  ουράνιο  φαινόμενο  απαθανάτισε στη βόρεια Ιταλία  ο φωτογράφος φύσης Valter Binotto καταγράφοντας το αποτέλεσμα αστραπής  που προκάλεσε ισχυρός κεραυνός μετά από καταιγίδα (Βίντεο-Φωτο)

0
ΝΕΑ ΦΩΤΟ ΣΟΣΣΣΣΣΣ
Διαφήμιση

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, ώρα 09:30μμ, Possagno, Bόρεια Ιταλία, 60 χλμ βορειοδυτικά της Βενετίας, o Valter Binotto  βρίσκεται στο σπίτι του έχοντας ήδη προετοιμάσει όλο τον εξειδικευμένο φωτογραφικό εξοπλισμό  με κάμερες υψηλής ευαισθησίας που διαθέτει για να καταγράψει τον ουρανό αυτής της νύχτας. Έχει καταιγίδα με κεραυνούς και ο ουρανός  δεν είναι ποτέ …ήσυχος  βραδιές σαν και αυτή.

Από την εμπειρία του ξέρει ότι θα έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά δεν φαντάζεται τι θα ακολουθήσει μερικά λεπτά αργότερα!

SFAIRA INSTAGKRAM

Ώρα 09:43μμ Ο φωτογραφικός φακός του Valter Binotto  καταγράφει  το στιγμιότυπο που θα έκανε το γύρο του κόσμου!

Έναν κόκκινο δακτύλιο ένα Ξωτικό όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος στην ανάρτησή του στο instagram όπου έχει δημοσιεύσει τη διάσημη πλέον φωτογραφία.  Όπως  εξηγεί, πρόκειται για εκπομπή φωτός και διαταραχές πολύ χαμηλής συχνότητας λόγω πηγών ηλεκτρομαγνητικών παλμών (Elf στα ιταλικά).

Είναι ένα σπάνιο είδος Sprite που ανακαλύφθηκε το 1990 από κάμερες στο διαστημικό λεωφορείο και σχηματίζεται πάνω από καταιγίδες με πολύ ισχυρούς κεραυνούς. Ο κεραυνός που το πυροδότησε ήταν στο Polverigi, AN 285 χλμ στην αεροπορική γραμμή.

Ήταν τόσο ισχυρός  που δημιούργησε μια έντονη ηλεκτρομαγνητική ώθηση. Ο κόκκινος δακτύλιος σηματοδοτεί το σημείο όπου η ώθηση χτύπησε την ιονόσφαιρα της Γης. Ο κανονικός κεραυνός μεταφέρει 10 έως 30 κιλά ρεύματος, αυτός ο κεραυνός ήταν περίπου 10 φορές ισχυρότερος από το κανονικό (410 kampers).

Πως  καταγράφηκε στον φακό  το…κόκκινο  ντόνατ

«Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Μαρτίου στις 9:43 μμ από το σπίτι μου στο Possagno, Η διάρκεια της “αστραπής” είναι περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, το  «ντόνατ» έχει διάμετρο μετρημένη από εμένα περίπου 360 χλμ και ύψος από το έδαφος περίπου 90/100χλμ.», εξηγεί στην ανάρτησή του.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ

«Φωτογραφίζω αυτά τα γεγονότα από τότε που τα ανακάλυψα, το πρώτο μου γύρισμα ενός TLE, ιδιαίτερα ένα sprites χρονολογείται από το 2017, από τότε προσπαθώ όποτε έχω καλές συνθήκες που σημαίνει όταν αναπτύσσεται ισχυρή καταιγίδα στη σωστή απόσταση και ο ουρανός από πάνω είμαι καθαρός των σύννεφων. Η απόσταση πρέπει να είναι μεταξύ 100 και 600 χλμ.
Μέχρι τώρα τα φωτογράφιζα πάνω από τους ουρανούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Μετά από τουλάχιστον εκατό Sprites, αυτό είναι το πρώτο μου Ξωτικό, και σύμφωνα με τον κόσμο των ειδικών της βιομηχανίας, είναι η καλύτερη φωτογραφία που έχω τραβήξει ποτέ αυτό το φαινόμενο», σημειώνει ο ίδιος,.

Το ήσυχο Possagno , ένας  μικρός δήμος στην επαρχία του Τρεβίζο, στην ιταλική περιφέρεια Βένετο, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βενετίας  με πληθυσμό  που δεν ξεπερνά τους 2.191 κατοίκους  έχει μόλις γίνει διάσημο ανά τον κόσμο εξαιτίας του φωτογραφικού κλικ του Valter Binotto  . Η κόκκινη άλως, διαμέτρου 360 χιλιομέτρων, προφανώς δε βρισκόταν ακριβώς πάνω από την πόλη, αλλά πάνω από την κεντρική Ιταλία και εν μέρει την Αδριατική Θάλασσα.

Η εμφάνιση του φωτεινού αυτού δακτυλίου, (βίντεο ΕΔΩ )γνωστού ως ELVE, από τα αρχικά του επιστημονικού προσδιορισμού εκπομπή φωτός και διαταραχών πολύ χαμηλής συχνότητας λόγω πηγών ηλεκτρομαγνητικών παλμών, οφείλεται στα σύννεφα καταιγίδας που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την Ιταλία.

Τα ELVE είναι ένας σπάνιος τύπος διαταραχών της στρατόσφαιρας/μεσοσφαίρας που προκύπτουν από το έντονο ηλεκτρικό φορτίο λόγω καταιγίδων. Ο δακτύλιος κόκκινου φωτός δημιουργείται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί που προκαλούνται από ισχυρούς κεραυνούς φτάνουν μέχρι την ιονόσφαιρα, το ιονισμένο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται σε ύψος από τα 60 μέχρι τα 640 χιλιόμετρα.

Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE συνήθως είναι ορατά μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν το 1990 χάρη στις κάμερες των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Το Who is Who  του φωτογράφου Valter Binotto

Ο Valter επιδιώκει να προωθήσει τη διατήρηση της φύσης  μέσω της φωτογραφίας του (ΦΩΤΟ ΕΔΩ).

ΦΟΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πιστεύει ότι «αν οι άνθρωποι σεβαστούν τη φύση, θα μπορέσουμε να την προστατέψουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις επόμενες γενιές». Δεν είναι τυχαίο ότι για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με ενώσεις για τη διατήρηση της φύσης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη φύση και τη φωτογραφία.

 

Διαφήμιση