Αρχική Ειδήσεις «Πράσινα ομόλογα»: Στα 2,2 τρις. δολ. η αξία τους-Δυνατότητες και για Ελλάδα

«Πράσινα ομόλογα»: Στα 2,2 τρις. δολ. η αξία τους-Δυνατότητες και για Ελλάδα

Σημαντική δυναμική από την έναρξη της …διαδρομής τους από το 2007 παρουσιάζουν τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα». Μάλιστα η συνολική αξία αυτών που έχουν εκδοθεί διεθνώς μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 2,203 τρις δολ., ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2023 εκδόθηκαν «πράσινα» ομόλογα συνολικής αξίας 25,3 δις δολ.

0
prasina omologa
Διαφήμιση

 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής ημερίδας με τίτλο «Green Financing Opportunities in Greece and SE Europe», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πρόσφατα, στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Climate Bonds Initiative (CBI) και υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας. Στην ατζέντα των θεμάτων βρέθηκαν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης «πράσινων» πρότζεκτ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Στους ομιλητές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη, περιλαμβάνονταν εξέχοντα στελέχη δυναμικών ελληνικών και ξένων εταιρειών και φορέων του ενεργειακού κλάδου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του green financing.

Η εφαρμογή κριτηρίων ESG αποτελεί έναν όλο και πιο σημαντικό παράγοντα στην επενδυτική στρατηγική πολλών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας, έτσι, τη χρηματοδοτική σημασία των «πράσινων» ομολόγων.

Το ΙΕΝΕ, έχοντας πάντα ψηλά στην ατζέντα του την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Climate Bonds Initiative (CBI), είναι από τον Ιανουάριο του 2021 ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη, που έχει λάβει το status του «Approved Verifier» σε συμμόρφωση με τα πρότυπα των Κλιματικών Ομολόγων (Climate Bond Standard), εξέλιξη-ορόσημο στην ανάπτυξη της αγοράς «πράσινων» ομολόγων στις χώρες της περιοχής.

Η Climate Bonds Initiative (CBI), με έδρα το Λονδίνο, είναι ένας διεθνής οργανισμός που στόχο έχει την μόχλευση κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο σε δράσεις για το κλίμα. Η CBI επιτυγχάνει το στόχο αυτό μέσω της ανάπτυξης του Προτύπου και του Σχεδίου Πιστοποίησης Κλιματικών Ομολόγων (Climate Bond Standard and Certification Scheme), καθώς και μέσω της διαδικασίας για την Δέσμευση σε Επίπεδο Πολιτικής και την Πληροφόρηση της Αγοράς (Policy Engagement and Market Intelligence). Η CBI εφοδιάζει τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται με τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για να διερευνήσουν, να επηρεάσουν και να προωθήσουν την αλλαγή προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

greeneuro 1 768x542

Ατζέντα ημερίδας

Τις εργασίες της ημερίδας «Green Financing Opportunities in Greece and SE Europe» ξεκίνησε με καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με ομιλία του ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, κ. Matthew Lodge.                                                                                Στην πρώτη συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη της αγοράς των «πράσινων» ομολόγων, με συντονιστή τον κ. Θωμά Λαμνίδη (Lamnidis Law, Athens), Εταίρο και Μέλος της ΔΕ του ΙΕΝΕ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Sean Kidney, CEO της Climate Bonds Initiative, ενώ συμμετείχαν και η Elisabeth Vishnevskaja, Head of Partnerships της Climate Bonds Initiative (CBI), στην Αθήνα, και η κ. Λίλιαν (Ευαγγελία) Γεωργοπούλου, Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.                                                                                       Η δεύτερη συνεδρία, με θέμα τους σημερινούς και τους πιθανούς εκδότες «πράσινων» ομολόγων, είχε συντονίστρια την κ. Σοφία Πολιτοπούλου, Εταίρο του ΙΕΝΕ και Διευθύντρια του Κλάδου Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο ΔΣ της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., κ. Γιάννη Γιαρέντη. Ομιλητές στην ίδια συνεδρία ήταν οι κκ. Αργύριος Γκόνης, Υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων (I.R.O.) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Γαβαλάς, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του Ομίλου MYTILINEOS, Θεόδωρος Τζούρος, Executive General Manager και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, και Σπύρος Βενετσιάνος, Deputy General Manager της Eurobank.                                         Η τρίτη συνεδρία επικεντρώθηκε σε πρακτικά βήματα σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης «πράσινων» ομολόγων, υπό το συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Σταμπολή. Στη συνεδρία συμμετείχαν η κ. Μαρίνα Στροβολίδου, Επικεφαλής Πιστοποίησης της Climate Bonds Initiative στην Λευκωσία, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, και η Μαρία Αθανασοπούλου, Head of Unit, Energy Markets and Regulation της EXERGIA S.A., με έδρα την Αθήνα.

 

Διαφήμιση