Αρχική Special Topics Ημέρα Γης:Γιατί ο πλανήτης μας χρειάζεται (video)

Ημέρα Γης:Γιατί ο πλανήτης μας χρειάζεται (video)

“Επενδύστε στον πλανήτη” είναι το θέμα της παγκόσμιας ημέρα της Γης για το 2023.Ωστσόσο μετά από 50 και πλέον χρόνια, ο πλανήτης εκπέμπει αγωνιωδώς SOS. Είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν και πρωτίστως είναι στο χέρι των πλούσιων χωρών- ρυπαντών, που μέχρι στιγμής κινούνται άτολμα έως και εγκληματικά στην λήψη μέτρων.Είναι όμως και ευθύνη του καθενός από εμάς να αλλάξουμε συνήθειες  και να πιέσουμε για δραστικές αλλαγές ΤΩΡΑ.

0
ΝΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
Διαφήμιση

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα χρόνο μετά από μια πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα που σκότωσε περισσότερους από 10.000 θαλάσσιους οργανισμούς. Και  αναγνωρίζεται ευρέως ως η απαρχή του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, σύμφωνα με το Graphic News . Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά τα βήματα που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε τη μακροζωία του για τις επόμενες γενιές.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περισσότερο από ποτέ γεγονός με τους  επιστήμονες που συμμετέχουν στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή(IPCC) του ΟΗΕ να εκτιμούν επιτακτική την δράση τώρα για τον πλανήτη.

«Επενδύστε στον πλανήτη μας»

Με  θέμα «Επενδύστε στον Πλανήτη μας» εορτάζετε και η φετινή Ημέρα της Γης όπως και πέρυσι αναδεικνύοντας την ανάγκη αφιέρωσης χρόνου,πόρων και ενέργειας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Η Climate Coalition υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί το περιβάλλον είναι να οργανωθούν εκδηλώσεις για το κλίμα και τη φύση σε τοπικό επίπεδο.

Ο θλιβερός δεκάλογος της οικοκαταστροφής

Με στόχο να αναδειχθούν οι πηγές της καταστροφής που η  καταναλωτική κοινωνία δημιουργει παγκοσμίως καταγράφονται  εν είδει μάυρης λίστας 10 επιστημονικές διαπιστώσεις που θεωρούνται  σημαντικές για την αλλοίωση του  περιβάλλοντος:

  1. 5 τρισ. πλαστικές σακούλες ήτοι 160.000 κάθε δευτερόλεπτο προβλέπεται να παραχθούν το 2023  .
  2. 583 δισ. πλαστικά μπουκάλια,100 δισ. περισσότερα συγκριτικά με 5 χρόνια πρινμ κατασκευάστηκαν το 2021
  3. Κάθε ένα νέο δέντρο που φυτεύεται χρειάζεται 10 με 20 χρόνια  για να ωφελήσει το περιβάλλον, κάτι που αυτή τη στιγμή με τις άπειρες πυρκαγιές και απαλλοτριώσεις φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
  4. 4,7 εκτάρια γης καίγονται ή απαλλοτροιώνονται κάθε χρόνο.
  5.  70% μείωση του ζωικού βασιλείου από ανθρώπινο παράγοντα τα 50 τελευταία χρόνια.
  6. Ο ρυθμός εξαφάνισης ζωικών ειδών επιταχύνεται 10.000 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.
  7.  Σε 5.000 ανέρχονται τα είδη των μελισσών που έχουν εξαφανιστεί από το 2015 και αποτελούν  το 25% όλων των ειδών.
  8. Μια αποικία μελισσών επεικονιάζει καθημερινά 300 εκατ. λουλούδια, οπότε με την συνεχή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μειώνεται και ο αριθμός των λουλουδιών και κατά συνέπεια και ο αριθμός των μελισσών.
  9. 68.000 λίτρα νερού χρειάζονται για να παραχθεί μισό κιλό βοδινού κρέατος.
  10. 20 φορές περισσότερο επιβαρύνει το περιβάλλον η παραγωγή κρέατος σε σχέση με την παραγωγή λαχανικών, ελέω υπερβολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

download γοογλε 11111111

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του πλανήτη

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια ανατροπής -έστω και την ύστατη ώρας της καταστροφικής πορείας . Ας υιοθετήσουμε κάποιες καθημερίνές συνήθειες όπως:

  1. Να μην χρησιμοποιούμε για μετακινήσεις συχνά Ι.Χ.: Οι  εναλλακτικές μορφές  μεταφοράς που θα  βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα είναι το ποδήλατο, το περπάτημα, η ομαδική χρήση αυτοκινήτου ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  2. Επανάχρηση πλαστικών συσκευασιών(σακούλες και μπουκάλια νερού): χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών νερού και εκατομμύρια από αυτά τα αντικείμενα εξακολουθούν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή.
  3. Μετατρέπουμε το σπίτι μας ενεργειακά αποδοτικό:  Απλές ενέργειες όπως  η τοποθέτηση λαμπτήρων LED, το σβήσιμο των φώτων η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα κα σώζουν τον πλανήτη και την τσέπη μας
  4. Φυτεύουμε δένδρα:  Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα ενώ παράλληλα εκπέμπουν οξυγόνο. Εκθεση του ΟΗΕ του 2018 προτείνει ότι επιπλέον 1 δισεκατομμύριο εκτάρια δάσους θα μπορούσε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2050.
  5. Μειώνουμε την χρήση χαρτιού: η μετάβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά τιμολόγια και η χρήση εφαρμογών για την ανάγνωση των αγαπημένων σας περιοδικών ή εφημερίδων μπορεί να σώσει εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο.

Η καταστροφή από το διάστημα 

Οι κααστροφικές συνέπειες είναι εμφανείς από το διάστημα. Η Google Earth καταγράφει ώς αλλάζει ο πλανήτης μας μέσα από τα «μάτια» ενός timelapse

Δειτε παρακατω τις αλλαγές μέσω ενός timelapse από την Θεσσαλονίκη

Το Timelapse της Google, αποτελεί πραγματικότητα χάρη στη δέσμευση για μια ανοιχτή και προσβάσιμη βάση δεδομένων της NASA και στο πρόγραμμα Landsat του United States Geological Survey (το πρώτο και μεγαλύτερο σε διάρκεια μη-ακαδημαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης), καθώς και στο πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δορυφόρων Sentinel.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το g.co/timelapse για να δουν τις νέες εικόνες που προστέθηκαν στο Google Earth, καθώς και το υλικό που αναρτήθηκε στο YouTube g.co/timelapsevideos.

Διαφήμιση