Αρχική Κόσμος «Παγκόσμια Ημέρα της Γης»: Οι Έλληνες google …άρουν!

«Παγκόσμια Ημέρα της Γης»: Οι Έλληνες google …άρουν!

Οταν ο πλανήτης εκπέμπει SOS  και οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ στην Ελλάδα ακούμε και προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα γύρω από τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον.

0
Μαθαίνω για τα Δάση -Εκπαιδευτική δραστηριότητα
Διαφήμιση

Ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη μας προκαλούν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς  το 2022 η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,15 βαθμούς Κέλσιου υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, ενώ οι συγκεντρώσεις αερίων στην ατμοσφαίρα  συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις εκκλήσεις για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα για να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)
Εικόνα: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Την ημέρα αυτή, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τιμούν τα επιτεύγματα του περιβαλλοντικού κινήματος και εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν ώστε να «εμποδίσουν» την κλιματική αλλαγή.  Ωστόσο οι Έλληνες εμφανίζονται προβληματισμένοι και έχουν την τάση να κάνουν συχνά αναζητήσεις γύρω απο το περιβάλλον.  

Τι αναζήτησαν οι Έλληνες στο Google Search

Αν μελετήσουμε τα θέματα που κυριαρχούν στη μηχανή αναζήτησης της Google, διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα γύρω από τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, οι αναζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή (+1050%), τη βιώσιμη πόλη (+154%) και την ανακύκλωση (+123%) αυξήθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο (28 Μαρτίου 2022 έως 27 Μαρτίου 2023).

Κορυφαίες Ερωτήσεις (Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2023)

  1. Τι είναι η κλιματική αλλαγή  
  2. Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα;
  3. Τι προκαλεί η υπερβόσκηση στη γη;
  4. Τι προκαλεί την υπερθλερμανση του πλανήτη 
  5. Tι επιπτώσεις έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες  στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Παρακάτω καταγράφονται τα 10 Trending (πλέον δημοφιλή) θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα – αυτά δηλαδή που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος:

Trending Θέματα

  • 1050% Κλιματική Αλλαγή
  • 154% Βιώσιμη πόλη
  • 123% Ανακύκλωση
  • 112% Γάλα βρώμης
  • 105% Ηλιακός Λαμπτήρας
  • 74% Γεωθερμική ενέργεια
  • 57% Ξηρασία
  • 53% Ηλιακή ενέργεια
  • 50% Περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση

Όσον αφορά στα θέματα με τις περισσότερες αναζητήσεις, διαπιστώνεται μια πιο πρακτική προσέγγιση σχετικά με το πώς να συμμετέχουμε στην αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον: από τον τρόπο που ανακυκλώνουμε μέχρι τον τρόπο που τρώμε, από τις μετακινήσεις μέχρι την ενέργεια, δείτε παρακάτω τα θέματα που κατέγραψαν τις περισσότερες αναζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη βιωσιμότητα, για το χρονικό διάστημα από 28 Μαρτίου 2022 έως 27 Μαρτίου 2023.

κομποστ

Θέματα με τις περισσότερες αναζητήσεις για το χρονικό διάστημα 28 Μαρτίου 2022 μέχρι 27 Μαρτίου 2023

  1. Ανακύκλωση
  2. Αυστηρή χορτοφαγία/vegan
  3. Ηλεκτρικό αυτοκίνητο
  4. Κλίμα
  5. Κλιματική αλλαγή
  6. Ηλεκτρικό ποδήλατο
  7. Ηλεκτρική ενέργεια
  8. Βιωσιμότητα
  9. Extinction Rebellion
  10. Πλημμύρα

Σημεία φιλικά προς το περιβάλλον στους χάρτες Google

Όσον αφορά στα φιλικά προς το περιβάλλον σημεία, το ενδιαφέρον των Ελλήνων στους Χάρτες της Google επικεντρώθηκε στην κινητικότητα, την πεζοπορία και την υπαίθρια δραστηριότητα, στον ρουχισμό και στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, είδαμε να καταγράφεται σχεδόν 200% αύξηση σε σχέση με πέρυσι του ενδιαφέροντος για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων , ενώ ακολουθούνQ

  • οι περιοχές για πεζοπορία (αύξηση μεγαλύτερη του 100%),
  • τα πάρκα (+45%),
  • τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων (αύξηση μεγαλύτερη του 60%),
  • τα καταστήματα με προϊόντα από δεύτερο χέρι (αύξηση σχεδόν 100%) και
  • vintage ρούχων (μεγαλύτερη του 65%) καθώς και τα καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων (αύξηση σχεδόν 50%).

Ποσοστό μεταβολής του ενδιαφέροντος για φιλικά προς το περιβάλλον σημεία στους χάρτες

(Χρονική περίοδος: Φεβρουάριος 2022 με Φεβρουάριο 2023)

  • Κέντρο συγκέντρωσης δωρεών Μεγαλύτερο από 50%
  • Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Σχεδόν 200%
  • Αγορές παραγωγών Μεγαλύτερο από 30%
  • Περιοχές για πεζοπορία Μεγαλύτερο από 100%
  • Κατάστημα βιολογικών τροφίμων Σχεδόν 35%
  • Κατάστημα βιολογικών προϊόντων Μεγαλύτερο από 60%
  • Πάρκο 45%
  • Κατάστημα με προϊόντα από δεύτερο χέρι Σχεδόν 100%
  • Κατάστημα μεταχειρισμένων ρούχων Σχεδόν 50%
  • Κατάστημα vintage ρούχων Μεγαλύτερο από 65%

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ αλλά το 2009 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Σήμερα, την Διεθνή Ημέρα της Γης τιμούν περισσότερες από 190 χώρες (στον ΟΗΕ συμμετέχουν 193 χώρες, με 210 περίπου αντιπροσωπείες) και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης, και του δικού μας μέλλοντος.

Η Παγκόσμια ημέρα γης πως απεικονίζεται στο Doodle, του Σαββάτου 22/4/23

download γοογλε 11111111

Ρεκόρ καύσωνα 45 βαθμών Κελσίου στην Ταϊλάνδη

Πολλά μέρη της Ασίας αναφέρουν ακραία ζέστη αυτόν τον μήνα, με υψηλές θερμοκρασίες να παρατηρούνται και στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Η ακραία ζέστη στην Ασία έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές και ελλείψεις ρεύματος για εκατομμύρια ανθρώπους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

THAILAND WEATHER CLIMATE HEAT
Ένας πωλητής σπρώχνει ένα καρότσι με παγάκια σε σακούλες στην οδό Khao San στην Μπανγκόκ εν μέσω καύσωνα.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης προειδοποίησαν τους κατοίκους σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, να αποφεύγουν να βγαίνουν στην ύπαιθρο εν μέσω καύσωνα-ρεκόρ. Στην περιοχή Bagna της Μπανγκόκ, η θερμοκρασία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα ο δείκτης ζέστης – ο οποίος περιλαμβάνει τη σχετική υγρασία και μετράει την αίσθηση του σώματος η θερμοκρασία – έφτασε το ρεκόρ των 54 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Το τμήμα πρόληψης και μετριασμού των καταστροφών της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τουλάχιστον 28 επαρχίες την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Διαφήμιση