Αρχική Special Topics ΗΠΑ: Δραματική άνοδος 13 εκ. της στάθμης της θάλασσας

ΗΠΑ: Δραματική άνοδος 13 εκ. της στάθμης της θάλασσας

Στις νότιες ακτές των ΗΠΑ- Μαϊάμι, Χιούστον και Νέα Ορλεάνη-  παρατηρείται υψηλότερη, των προβλέψεων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας με αυξημένο τον κίνδυνο για κυκλώνες-τυφώνες, σε βαθμό απειλής της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

0
Διαφήμιση

 

Επιμέλεια: www.ecozen.gr

Αυτό διαπιστώνουν δύο νέες  μελέτες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του   Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης. Οι ειδικοί την αποκαλούν δραματική άνοδο της στάθμης των ωκεανών έχει λάβει χώρα κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτογραμμής των ΗΠΑ και του Κόλπου του Μεξικού από το 2010.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της πρώτης μελέτης, η στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές των νότιων και νοτιοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ, έχει ανέβει κατά 12,7 εκατοστά (5in)από το 2010. Αυτή η “έκρηξη”, υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου των 0,17in (0,44cm) ανά έτος, τροφοδοτεί ολοένα και πιο ισχυρούς κυκλώνες, όπως ο τυφώνας Ian, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο και προκάλεσε ζημιές άνω των 113 δισ. δολαρίων – η ακριβότερη φυσική καταστροφή της πολιτείας και η τρίτη ακριβότερη καταιγίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NΟΑΑ).

Πρόβλεψη για άνοδο έως και 30 εκ.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Climate και αναφέρθηκε τη Δευτέρα από την Washington Post, παρέχει μια ανησυχητική νέα αξιολόγηση ενός βασικού συστατικού της κλιμακούμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ιδίως στις δημοφιλείς αλλά ευάλωτες περιοχές των ΗΠΑ, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι υπάρχουσες προβλέψεις της NASA δείχνουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 30 εκατοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Η περιοχή του Κόλπου, από το Τέξας έως τη Φλόριντα, και η νότια ακτή του Ατλαντικού θα δουν το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής.

“Ολόκληρη η νοτιοανατολική ακτή και η ακτή του Κόλπου αισθάνονται τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε στην Washington Post ο μελετητής  Jianjun Yin, καθηγητής γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

“Αποδεικνύεται ότι η στάθμη των υδάτων που σχετίζεται με τον τυφώνα Ίαν ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και του κύματος καταιγίδας”.

Η απειλή από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών επικρέμεται πάνω από πολυάριθμους οικισμούς που βρίσκονται πάνω ή κοντά στις ακτές.

Το Μαϊάμι, και η παραλία του Μαϊάμι, πόλεις που συχνά αναφέρονται ως σημείο μηδέν για την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βλέπουν συχνά πλημμύρες κατά τη διάρκεια των υψηλών παλιρροιών. Τα κόστη ασφάλισης ακινήτων σε όλη τη Φλόριντα, η οποία σύμφωνα με το NOAA έχει βιώσει πάνω από το 40% όλων των χτυπημάτων από τυφώνες στις ΗΠΑ, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο ακριβότεροι τυφώνες στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Κατρίνα το 2005 και ο Χάρβεϊ το 2017, κατέστρεψαν τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα και το Χιούστον του Τέξας αντίστοιχα.

Τυφώνας Hurricane Katrina August 28 2005 NASA
Hurricane Katrina August 28 2005 NASA

Απειλή εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Η δεύτερη μελέτη στην οποία σύμφωνα με την W. Post αναφέρεται στο nature.com, συμβαδίζει με τα ευρήματα της ανάλυσης του πανεπιστημίου της Αριζόνα καταγράφοντας μια “επιτάχυνση” της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, σημειώνουν επίσης ότι η αύξηση στην περιοχή του Κόλπου και της νοτιοανατολικής περιοχής είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια αύξηση μεγαλύτερη από 0,4in ανά έτος που όπως λένε είναι “πρωτοφανής εδώ και τουλάχιστον 120 χρόνια”.

Η μελέτη, η οποία αναφέρει ότι η άνοδος “ενισχύεται από εσωτερικές κλιματικές μεταβλητότητες”, αναφέρει καταιγίδες όπως η Κατρίνα και ο τυφώνας Σάντι το 2012, που “καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας, ιδιαίτερα ταχεία, απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και εμποδίζει την έγκαιρη λήψη μέτρων προσαρμογής”.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του Κόλπου, την οποία οι ερευνητές αναφέρουν ως “κάθετη κίνηση της γης” (VLM), έχει παίξει ρόλο, συνεχίζει η μελέτη.

“Είναι γνωστό ότι οι παλιρροιογράφοι στον Κόλπο του Μεξικού υπόκεινται σε σημαντική μη γραμμική VLM, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με την απόληψη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή υπόγειων υδάτων. Αυτές οι μη γραμμικές αλλαγές εμφανίζονται κυρίως κατά μήκος των δυτικών τμημάτων της αμερικανικής ακτής του Κόλπου (Λουιζιάνα και Τέξας)”, αναφέρεται.

Η… τέλεια καταιγίδα 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Guardian δημοσίευσε ένα απόσπασμα από ένα νέο βιβλίο για το πώς το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας αντιμετωπίζει μια “τέλεια καταιγίδα” ανόδου της στάθμης της θάλασσας και ρατσισμού που αφήνει την πόλη, κατά την άποψη πολλών παρατηρητών, να ζει με δανεικά.

“Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί στο Τσάρλεστον είναι πιθανό, ελλείψει ουσιαστικής αλλαγής στάσης, να συμβεί σε πολλές άλλες παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο”, έγραψε η Σούζαν Κρόφορντ, συγγραφέας του βιβλίου Charleston: Race, Water, and the Coming Storm” (Φυλή, νερό και η επερχόμενη καταιγίδα).

ΠΗΓΗ: Guardian

 

Διαφήμιση