Αρχική Special Topics Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Στον αέρα μέχρι…το 2025 

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Στον αέρα μέχρι…το 2025 

Ακυρώνεται μέχρι …νεωτέρας, η δυνατότητα οικοδόμησης στα μέχρι πρότινος άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων που δεν είχαν μεν πρόσοψη σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο αλλά μπορούσαν να κτιστούν με διόδο μέσω “δουλείας”.

0
οικοπεδα
Διαφήμιση

 

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Της Αγγελικής Γυπάκη

Ένα διαχρονικό νομοθετικό κενό που οδήγησε σε μια απόφαση ΣτΕ ( 176/2023 με την οποία  ακυρώθηκε οικοδομική άδεια στην Πάτμο), αλλά και η αδυναμία άμεσης διευθέτησης του προβλήματος με μεταβατική ρύθμιση- όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί – “τινάζει στον αέρα” τη δόμηση σε αγροτεμάχια τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων της χώρας τουλάχιστον έως το 2025. 

Η εξέλιξη αυτή, που επί της ουσίας θέτει τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα μέχρι και το 2025 , ανακοινώθηκε  την Δευτέρα 10/04/23 στην Βουλή από τον υφυπουργό ΠΕΝ κ Νίκο Ταγαρά. Ο ίδιος  λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προαναγγείλει από το ίδιο βήμα μεταβατική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε έστω και προσωρινά το πρόβλημα που ανέδειξε η απόφαση του ΣτΕ για τη δυνατότητα δόμησης στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια/γήπεδα (4+ στρ) που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο.

ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ υφυπουργός Ενεργειας και Περιβάλλοντος

Όπως είπε ο υφυπουργός κ Νίκος Ταγαράς απαντώντας σχετική ερώτηση : «… το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς», απορρίπτοντας οριστικά το ενδεχόμενο ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση από την παρούσα Βουλή. «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ρύθμιση και χρειάζεται και όσο γίνεται πιο γρήγορα.  Οι στιγμές όμως (σ.σ. εκλογική περίοδος) δεν δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να καταλήξουμε» είπε ο υφυπουργός.

Τι σημαίνει αυτό?

Μέχρι νεωτέρας και πάντως  μέχρι και το 2025-οπότε αναμένεται η αποτύπωση των οδών στον νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό- θα βρίσκονται… “στον αέρα” όλα τα αγροτεμάχια/γήπεδα που δεν έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένο δρόμο, καθώς δεν θα  μπορούν πλέον να δομηθούν νομίμως ακόμη κι αν έχουν κατατμηθεί προ του 1985.

Όπως είπε ο επερωτών βουλευτής Ανατολικής Αττικής  της ΝΔ κ. Γιώργος Βλάχος : «Mετά την απόφαση του ΣτΕ έχουμε οδηγηθεί σε ακύρωση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας και σε  ακύρωση δεκάδων εγκυκλίων του υπεύθυνου υπουργείου προς τις πολεοδομίες της χώρας επί δεκαετίες τώρα, οι οποίες επιβεβαίωναν επαναληπτικά την βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου, έχοντας δημιουργήσει μία πάγια πρακτική και συνακόλουθα μία ασφάλεια δικαίου για τους ιδιοκτήτες τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε σχετικές αγοραπωλησίες γονικές παροχές αποδοχές κληρονομιάς έκδοση οικοδομικών αδειών και κατασκευή υποδομών»,

Η εξαγγελθείσα ρύθμιση που …οπισθοδρομεί

Η ρύθμιση που επρόκειτο να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12/04/23 θα εξασφάλιζε – σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος πληροφορίες- τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί προ του 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο.

Για τα μεταγενέστερα της περιόδου 1985 έως και το 2003 επρόκειτο να προβλεφθεί η δυνατότητα  δόμησης υπό όρους όπως για παράδειγμα η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.

Προηγείται η αναγνώριση οδών

Και όλα αυτά μέχρι να γίνει σαφής αποτύπωση των οδών στον νέο Πολεοδομικό σχεδιασμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Τελικά ούτε το ένα ούτε το άλλο ρυθμίστηκε, καθώς όπως είπε ο Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή Γιώργου Βλάχου ότι:

«Πριν από μία εβδομάδα, ακριβώς εδώ σε επερώτηση της βουλευτού κυρίας Τόνιας Αντωνίου για το ίδιο θέμα είχα πει ότι επεξεργαζόμαστε ρύθμιση που θα δίνει διέξοδο σε αυτή την κρίσιμη εκκρεμότητα. Και επειδή πήραμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 30 Μαρτίου, είχαμε ακούσει για κάποια σημεία αλλά ολόκληρη την απόφαση επίσημα την πήραμε στις 30 Μαρτίου. Για αυτό και δεσμεύτηκα χωρίς να έχω όλη την εικόνα».

Και πρόσθεσε: «Για να είμαι ειλικρινής, σας λέω ότι έχουμε ετοιμάσει πρόταση της ρύθμισης,  που δίνει και διέξοδο στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς στην απόφαση που θα περάσει ότι δίνει διέξοδο και δεν μας ξανά οδηγεί πίσω. Και επειδή είναι και περίοδος προεκλογική, γιατί ήρθε σε χρόνο προεκλογικό η απαίτηση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητα  άνω των 100 ετών, για αυτό πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά θα τις ξαναπάρουμε πίσω».

Ουσιαστικά ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς  για την αντιμετώπιση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές παρέπεμψε στην ολοκλήρωση του εν εξελίξει πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού μετά το 2025, αναφέροντας: «αντιμετωπίζονται θέματα της πολεοδομίας και της τάξης στο χώρο, που αποτελούν εκκρεμότητες 100 χρόνων. Για αυτό και εξελίσσουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μάλιστα θα καταλήξει με προεδρικά διατάγματα, για να είναι ασφαλής ο σχεδιασμός μέσα από τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και σε χρόνο που δεν έχει υπάρξει ποτέ» . Μάλιστα μίλησε για στοίχημα “όχι για την κυβέρνηση τη σημερινή ή την αυριανή αλλά για Εθνικό στοίχημα.  Όσα δεν κάναμε διαχρονικά επιβάλλεται να τα κάνουμε γρήγορα και σωστά για την τάξη και οργάνωση του χώρου για πρώτη φορά στην Ελλάδα» είπε.

 

Διαφήμιση