Αρχική Special Topics Αυτοβελτίωση: Η… καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Αυτοβελτίωση: Η… καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Η συμβουλευτική ψυχολόγος Hλιάνα Μισιχρόνη με εξειδίκευση στην κοινωνική ψυχολογία και ψυχολογία υγείας ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, τη 2η καλύτερη περιοχή στην Ευρώπη για να ζει κανείς! Με αφορμή την Πρωτομαγιά μας ξεναγεί στην… αυτοβελτίωση που λατρεύουμε να παρακολουθούμε αλλά διστάζουμε να ακολουθήσουμε.

0
Ουρτέχτη, ποτάμι, Πρωτομαγιά 2023
Διαφήμιση

Στην αυγή ενός από τους πιο ωραίους μήνες του χρόνου, τον Μάιο, την περίοδο που η φύση μας κάνει δώρα με χρώματα και αρώματα και η μέρα κερδίζει ώρες δίνοντάς μας περισσότερο χρόνο για να δημιουργούμε, αυτή ακριβώς η περίοδος θεωρείται ιδανική για να δοκιμάσουμε την  αυτοβελτίωση.

Συναντάμε την Hλιάνα Μισιχρόνη* στην καρδιά της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, όπου ζει και εργάζεται εμβαθύνοντας στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν διάθεση να ξανασυστηθούν με το  εαυτό τους.

Σύνταξη: ecozen.gr

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ecozen : Πως είναι να μελετάς την ψυχή του ανθρώπου έχοντας ως φόντο τις πολύχρωμες τουλίπες και μια καθημερινότητα που κινείται σε ρυθμούς  ποδηλάτου;

Η. Μισιχρόνη Η ζωή στην Ολλανδία είναι πιο ήρεμη από την ζωή στην Αθήνα, όπου διέμενα πριν έρθω εδώ. Εδώ όλα είναι πιο ήρεμα για εμένα και αισθάνομαι ότι έχουν ανοίξει οι ορίζοντές μου και η οπτική μου σχετικά με το ανθρώπινο βίωμα και ότι υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

ecozen Φαντάζει σαν όνειρο: Ελληνίδα ψυχολόγος έχει βρει το νόημα της ζωής σε μια χώρα που η οργάνωση είναι καθημερινότητα. Πόσος καιρός χρειάστηκε να συνηθίσετε την οργάνωση της Ολλανδίας;

Η. Μισιχρόνη  Μου πήρε τουλάχιστον ένα χρόνο για να συνηθίσω την ζωή και τους ρυθμούς στην Ολλανδία και αυτό γιατί δεν το πίστευα ότι όλα μπορεί να είναι οργανωμένα και να κυλούν πιο εύκολα από ότι στην Ελλάδα. Πίστευα ότι κάτι δεν πάει καλά! Τελικά μετά από σχεδόν 6 χρόνια που μένω εδώ μπορώ να πω ότι η ζωή μου πρακτικά έχει γίνει πιο εύκολη μιας και όλα γίνονται online ή μέσω τηλεφώνου και έχω γλιτώσει πολύ χρόνο και ενέργεια όσον αφορά την επικοινωνία μου με τράπεζες, εταιρίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και τους κρατικούς φορείς. Σκέψου ότι δεν ξέρω καν που είναι και πως είναι το κτήριο της εφορίας, μιας και δεν χρειάστηκε να πάω ποτέ από κοντά!

ecozen:  Ένας από τους λόγους που το Άμστερνταμ αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό ότι έχει συνδεθεί με την ανεμελιά. Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο διασχίζοντας όμορφα τοπία δίπλα στο ποτάμι. Να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν προβλήματα;

Η. Μισιχρόνη Όλοι οι άνθρωποι όπου και εάν βρίσκονται έχουν προβλήματα και πάντα θα παραπονιούνται για κάτι. Μου φαίνεται ότι είναι στην φύση μας. Από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σου πω ότι εδώ παραπονιούνται για την έλλειψη στέγασης και τον καιρό. Πέρα από τον καιρό και την στέγαση όμως, υπάρχουν  αρκετοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

IMG 25a58cc269388b8f176f7e86a91431be V
“…Η ζωή μου πρακτικά έχει γίνει πιο εύκολη μιας και όλα γίνονται online ή μέσω τηλεφώνου και έχω γλιτώσει πολύ χρόνο και ενέργεια όσον αφορά την επικοινωνία μου με τράπεζες, εταιρίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και τους κρατικούς φορείς. Σκέψου ότι δεν ξέρω καν που είναι και πως είναι το κτήριο της εφορίας, μιας και δεν χρειάστηκε να πάω ποτέ από κοντά!

Όμως είναι πιο εύκολο οι άνθρωποι να βρουν κάποια λύση στο πρόβλημά τους, μιας και υπάρχουν επιδόματα και άλλη κρατική ή κοινωνική βοήθεια για τους χαμηλόμισθους, τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και γενικά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι όλα τέλεια, αλλά αισθάνομαι ότι γίνονται πράγματα εδώ και ότι υπάρχει μια κρατική μέριμνα.

ecozen Ένας νέος μήνας ανατέλλει και δεν είναι τυχαίος. Ο Μάιος στην Ελλάδα είναι προάγγελος του καλοκαιριού. Είναι καιρός για μια νέα αφετηρία ως προς τους στόχους μας;

Η. Μισιχρόνη Πιστεύω ότι κάθε μέρα, ανεξάρτητα τι μέρα, τι ώρα και τι μήνας είναι μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τους στόχους μας. Οι στόχοι που θέτει κάποιος μπορεί να μην είναι σταθεροί και να αλλάζουν ανάλογα την ψυχολογική, την κοινωνική, την σωματική και την οικονομική του κατάσταση. Όλα στην ζωή αλλάζουν και εξελίσσονται και αυτό συμβαίνει και με τους στόχους. Ένας στόχος που είχα πριν ένα μήνα, μπορεί να αλλάξει τον επόμενο μήνα ή να γίνει κομμάτι ενός άλλου στόχου. Πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διάθεση μας και το κίνητρό μας να κινούμαστε προς κάτι που θεωρούμε ότι θα μας κάνει καλύτερους, εάν θα το ονομάζαμε στόχο αυτό, και η ζωή μπορεί να μας φέρει κάτι καινούργιο που θα έρθει να συμπληρώσει αυτόν τον στόχο ή κάτι εντελώς καινούργιο που θα μας κάνει να αλλάξουμε πλεύση προς κάτι καλύτερο για εμάς.

βιβλιοθηκη!!!!!!!!!!
“…Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να μην μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο όλη μας την καθημερινότητα, μιας και η αυτοβελτίωση θέλει αυτοεξερεύνηση, αυτοεπίγνωση και να είμαστε παρόντες στην ζωή μας.”. (Η θέα απο το παράθυρο της  Δημόσιας βιβλιοθήκης της Ουτρέχτης)

ecozen Η λέξη αυτοβελτίωση έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας. Όμως πως θα γίνει κομμάτι της ζωής μας με διάρκεια;

Η. Μισιχρόνη Η αυτοβελτίωση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό και έχει διάρκεια όταν δίνουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτό. Αυτός ο χρόνος και η ενέργεια που δίνουμε μπορεί να είναι από κάποια λεπτά μέχρι και ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας ή και του μήνα. Είναι και αυτό υποκειμενικό. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να μην μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο όλη μας την καθημερινότητα, μιας και η αυτοβελτίωση θέλει αυτοεξερεύνηση, αυτοεπίγνωση και να είμαστε παρόντες στην ζωή μας.

ecozen.Τι είναι αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι που σας ζητούν να τους βοηθήσετε;

Η. Μισιχρόνη Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμένα θέλουν φαινομενικά κάτι διαφορετικό, όπως πχ να αισθανθούν καλύτερα, να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους δικούς τους και πολλά άλλα.

κτιριοοοοοοο

Στην ουσία, όσοι έρχονται σε εμένα αλλά και όσοι πάνε σε κάποιον άλλον ειδικό ψυχικής υγείας, είναι γιατί κάτι θέλουν να αλλάξουν στην ζωή τους μιας και καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν προχωράει καλά μέσα τους και απέξω τους. Στην ουσία ζητάνε βοήθεια για να κάνουν κάποια ή κάποιες αλλαγές στην ζωή τους. Εγώ προσωπικά δίνω μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπου που έχω απέναντί μου και προσφέρω συνεχόμενη υποστήριξη στον να μπορέσει να κοιτάξει μέσα του, να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, τι πραγματικά θέλει από την ζωή του, πως να βελτιώσει όσα θέλει να βελτιώσει και πως να παρατηρήσει και να αποδεχθεί αυτά τα κομμάτια του που απορρίπτει. Το εάν τελικά θα αλλάξει αυτός ο άνθρωπος παραμένει προσωπική επιλογή. Για εμένα είναι πιο σημαντικό να ανακαλύψει και να αποδεχθεί ποιος πραγματικά είναι, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής.

111!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
“…Προσωπικά δίνω μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπου που έχω απέναντί μου και προσφέρω συνεχόμενη υποστήριξη στον να μπορέσει να κοιτάξει μέσα του, να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, τι πραγματικά θέλει από την ζωή του, πως να βελτιώσει όσα θέλει να βελτιώσει και πως να παρατηρήσει και να αποδεχθεί αυτά τα κομμάτια του που απορρίπτει.”

ecozen.Ζουμε στην εποχή που δεν αποτελεί ταμπού η συνεργασία με ψυχολόγο. Ωστόσο, οι κακές ειδήσεις γύρω από εγκλήματα που διαπράττουν άνθρωποι που έχουν χάσει την ισορροπία τους αυξάνονται. Πως το εξηγείτε;

Η. Μισιχρόνη Μου φαίνεται ότι πάντα γίνονταν άσχημα πράγματα στον κόσμο, απλά τώρα τα μαθαίνουμε άμεσα και γρήγορα μέσα από όλα τα κοινωνικά δίκτυα με τα οποία είμαστε σε επαφή όλη την μέρα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όπως ανέφερες και εσύ, το να πάει κάποιος σε έναν ψυχολόγο ή σε κάποιον άλλον ειδικό ψυχικό υγείας έχει γίνει πιο εύκολο για όποιον το έχει ανάγκη, σε σχέση με πριν κάποια χρόνια.

ecozen.Ξυπνάμε το πρωί, πίνουμε χλιαρό νερό, ακούμε μουσική ενώ ετοιμαζόμαστε και κάπως έτσι ξεκινά μια καλή μέρα;

Η. Μισιχρόνη Μια καλή μέρα θα έλεγα ότι ξεκινά με καλή διάθεση. Κάποιος μπορεί να ακούει μουσική, κάποιος να ασχολείται με τα παιδιά του, κάποιος να μιλάει με κάποιον αγαπημένο. Εάν κάποιος ξυπνάει και κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν θα έχει καλή διάθεση και περισσότερες πιθανότητες να είναι καλή η μέρα του.

IMG 25a58cc269388b8f176f7e86a91431be V

ecozen Η τάση του να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων μέσω αναρτήσεων στα social media τι κενά έρχεται να καλύψει;

Hλιάνα Μισιχρόνη Αντιλαμβάνομαι ότι όταν έχουμε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, μας βγαίνει η ανάγκη να βλέπουμε τι κάνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι στις ζωές τους. Το πρόβλημα είναι όταν περνάμε περισσότερο χρόνο βλέποντας τις υποτιθέμενες ζωές των άλλων και δεν ζούμε την δική μας. Μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε βλέπουμε για τις ζωές των άλλων δεν σημαίνει ότι βλέπουμε και στην πραγματικότητα το τι ζει ο άλλος. Είναι σαν να βλέπουμε το τρέιλερ μιας ταινίας, χωρίς να μπορούμε να δούμε ολόκληρη την ταινία. Μπορεί να φαντάζουν όλα υπέροχα στις ζωές των άλλων σε σχέση με την δική μας ζωή, αλλά όλο αυτό που βλέπουμε μπορεί να είναι φτιαγμένο και προβαρισμένο ή και μια στιγμή που να είναι καλή. Όλοι μας όταν ζούμε την ζωή μας έχουμε τέτοιες στιγμές που δεν τις τραβάμε σε βίντεο ή φωτογραφία αλλά επιλέγουμε να τις ζήσουμε.

ecozen Μπορειτε να μας δώσετε μικρά tips για αυτοβελτίωση;

Η. Μισιχρόνη Η αυτοβελτίωση είναι προσωπική υπόθεση. Κάτι που όμως θα μπορούσε να κάνει ο καθένας, είναι να βρει λίγο χρόνο στην καθημερινότητά του για να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του. Δηλαδή, να περάσει χρόνο με τον εαυτό του αναλογιζόμενος το τι συμβαίνει στην ζωή του, πως αισθάνεται για ότι συμβαίνει, πως αντιδράει όταν συμβαίνουν πράγματα που τον ευχαριστούν ή τον δυσαρεστούν και ίσως πως θα μπορούσε να αντιδράσει με έναν τρόπο που θα τον βοηθάει να εκφράζει την ανάγκη του. Κάποιοι άνθρωποι το κάνουν αυτό όταν έρχονται σε επαφή με την φύση, άλλοι όταν συζητάνε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, άλλοι όταν διαβάζουν βιβλία αυτοβελτίωσης ή αυτοβιογραφίες.

ναιιιιιιιιιι

Ο καθένας έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να το κάνει αυτό, αρκεί να είναι παρών και συνειδητός. Επιπλέον, κάτι που βοηθάει σε αυτό πολύ είναι το να περνάει κάποιος χρόνο στην καθημερινότητά του κάνοντας πράγματα που τον γεμίζουν και του δίνουν νόημα. Αυτές οι μικρές ή μεγάλες στιγμές είναι εκείνες που μας τροφοδοτούν με ενέργεια, κίνητρο και θέληση στο να μπορέσουμε να ζούμε μια γεμάτη ζωή και ταυτοχρόνως να γινόμαστε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας κάθε φορά.

Ουτρέχτη: Η 2η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να ζείς!

IMG 20200527 124240 scaled

Η Ουτρέχτη επιλέχθηκε τον Ιούλιο του 2020 ως η 2η καλύτερη περιοχή στην Ευρώπη για να ζήσεις, σύμφωνα με την κατάταξη του Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (European Regional Competitiveness Index). Πρώτη στην κατάταξη βρέθηκε η Στοκχόλμη, ενώ η δεύτερη θέση μοιράστηκε ανάμεσα στην Ουτρέχτη και το Λονδίνο. Η Ουτρέχτη σήμερα έχει τρία ορόσημα: Το Πανεπιστήμιό της, το οποίο είναι το 39ο σε παγκόσμια κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι παρά το έντονα ιστορικό περιβάλλον της, παραμένει μια πόλη σύγχρονη και νεανική.

 

 

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1843 και σήμερα είναι ο κεντρικός ολόκληρης της χώρας.

squares pedestrian areas utrecht netherlands schreder custom lighting him 0844

Οι διάδρομοι και οι πλατφόρμες του θεωρούνται δημόσιες οδοί, είναι ανοιχτοί όλο το 24ωρο και συνδέονται με το εμπορικό κέντρο της πόλης. Αυτό από μόνο του δίνει μια έξτρα ατμοσφαιρική νότα στη ζωή εκεί. Τρίτο ορόσημο, το καμπαναριό Ντομ του 14ου αιώνα, με τη μοναδική θέα 360ο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου πάνω στην κεντρική πλατεία. Έχει ύψος 112,5 μέτρα και είναι το ψηλότερο της χώρας.

ΗλιάναHλιάνα Μισιχρόνη, είναι  συμβουλευτική ψυχολόγος  με εξειδίκευση στην κοινωνική ψυχολογία και ψυχολογία υγείας. Εργάζεται σε όλο τον κόσμο έχοντας ως βάση της την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Διαφήμιση