Αρχική Περιβάλλον Ανταρκτική: Τρομακτικά τα ευρήματα για τον Παγετώνα της Αποκάλυψης

Ανταρκτική: Τρομακτικά τα ευρήματα για τον Παγετώνα της Αποκάλυψης

Ο Παγετώνας της Αποκάλυψης έχει μέγεθος ίσο περίπου με την Μεγάλη Βρετανία και λέγεται έτσι γιατί αν λιώσει, οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ανταρκτική, Λιώσιμο Πάγων
Διαφήμιση

Στην Ανταρκτική ο τεράστιος παγετώνας Thwaites, γνωστός και ως ο Παγετώνας της Αποκάλυψης, έχει ήδη υποχωρήσει κατά 14 χιλιόμετρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τους μελετητές, η εξαφάνιση του παγετώνα Thwaites θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στη στάθμη της θάλασσας και θα κατέστρεφε ολόκληρες κοινότητες.

Ο Παγετώνας της Αποκάλυψης έχει μέγεθος ίσο περίπου με την Μεγάλη Βρετανία και λέγεται έτσι γιατί αν λιώσει, οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές: υπολογίζεται ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 50-65 εκατοστά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η άνοδος της θερμοκρασίας και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως συνέπεια  αυτό το τεράστιο μπλοκ πάγου να λιώνει και να διαλύεται με ταχύτητα μεγαλύτερη από οτιδήποτε είχαμε προβλέψει ποτέ. Ο Παγετώνας της Αποκάλυψης από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 υποχωρεί με ρυθμό περίπου ενός χιλιομέτρου ετησίως.

Cracks in Thwaites Glacier in 2020 (
Ρωγμές στον Παγετώνα της Αποκάλυψης το 2020 (φωτογραφία: Icefin ITGC Schmidt)

Ο Παγετώνας παρουσιάζει πολύ βαθιές ρωγμές

Τα μέλη του International Thwaites Glacier Collaboration που πραγματοποίησαν την μελέτη, πήγαν στην Ανταρκτική το 2019 για να μελετήσουν τη δομή του Παγετώνα και τη δυναμική του τήγματος. Χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι, κατάφεραν να ανοίξουν μια τρύπα βάθους σχεδόν 600 μέτρων. Τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, καθώς το λιώσιμο στο εσωτερικό δεν ήταν σημαντικό. Ωστόσο, μία από τις κύριες ανησυχίες είναι οι σχηματισμοί «σκαλοπατιών». Βρέθηκαν βαθιές ρωγμές στον πάγο, οι οποίες προκαλούν την πτώση μεγάλων όγκων στον ωκεανό. Μόνο το Thwaites ρίχνει δισεκατομμύρια τόνους πάγου στη θάλασσα με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο 4% της ετήσιας ανόδου της στάθμης της.

Πηγή: Nature.com

 

 

Διαφήμιση