Αρχική Ζώα Νέα αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων αποκάλυψαν δορυφόροι

Νέα αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων αποκάλυψαν δορυφόροι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
penguins 429128 960 720
Διαφήμιση

Μια αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων, μία από τις μόλις 66 γνωστές που υπάρχουν, εντοπίστηκε τυχαία σε δορυφορικές φωτογραφίες της Δυτικής Ανταρκτικής.

Η αποικία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περίπου 1.000 ενήλικα πουλιά, σε 500 ζευγάρια με τα μικρά τους, γεγονός που την καθιστά σχετικά μικρή για περιοχή αναπαραγωγής ενός αυτοκρατορικού πιγκουίνου (Aptenodytes forsteri). Αλλά είναι μια σημαντική προσθήκη σε όσα είναι γνωστά για το είδος.

Ο Peter Fretwell, ένας αξιωματικός γεωγραφικών πληροφοριών στο British Antarctic Survey (BAS), ανακάλυψε την αποικία τον Δεκέμβριο, σε φωτογραφίες από τους δύο δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς παρατηρούσε την απώλεια θαλάσσιου πάγου.

Η ανακοίνωση όμως καθυστέρησε, ώστε να συνέπεσε με την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Πιγκουίνους, που πραγματοποιείται στις 20 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής που τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο από τον δορυφόρο Maxar WorldView-3, ο οποίος μπορεί να απεικονίσει αντικείμενα μεγέθους 30 εκατοστών, επιβεβαίωσαν την παρουσία της αναπαραγωγικής αποικίας, κοντά στη Δυτική Ανταρκτική Verleger Point, είπε ο Fretwell.

Πιγκουίνοι

Οι αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι συχνά απομακρυσμένες και δύσκολο να μελετηθούν, αλλά οι επιστήμονες της BAS έχουν ανακαλύψει αρκετές σε δορυφορικές φωτογραφίες της ακτογραμμής της Ανταρκτικής τα τελευταία 15 χρόνια.

Πρόσφατη δορυφορική έρευνα έδειξε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περίπου 20% περισσότεροι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι στην Ανταρκτική από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι αναπαράγονται αποκλειστικά σε γεμάτο θαλάσσιο πάγο. Αυτή η εξάρτηση από τον θαλάσσιο πάγο, ωστόσο, καθιστά επίσης τους πιγκουίνους ευάλωτους στην απώλειά του σε ένα θερμαινόμενο κλίμα. Και η Δυτική Ανταρκτική έχει ήδη πληγεί άσχημα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα σοκ: Απειλούνται με εξαφάνιση τα 2/3 των ειδών της Ανταρκτικής

«Πέρυσι είχαμε την ελάχιστη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, και φέτος είναι ακόμα χειρότερο, για δύο συνεχόμενα χρόνια», είπε ο Fretwell. «Υπολογίζεται ότι πιθανότατα θα χάσουμε τουλάχιστον το 80% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων πριν από το τέλος του αιώνα».

Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι - αυτοκράτορας
Εικόνα: UNSPLASH/Martin Wettstein

Λόγω αυτής της απειλής από την κλιματική αλλαγή, οι αυτοκράτορες αναφέρονται πλέον ως απειλούμενο είδος σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τα απειλούμενα είδη.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι ψηλότεροι και βαρύτεροι από όλους τους πιγκουίνους, συνήθως φτάνουν έως και 100 εκατοστά σε ύψος και βάρος έως και 45 κιλά. Πήραν το όνομά τους από το δραματικό μαύρο, άσπρο και κίτρινο φτέρωμά τους.

Οι πιγκουίνοι αυτού του είδους περνούν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού της Ανταρκτικής βουτώντας για ψάρια, καρκινοειδή και κριλ.

Αναπαράγονται κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες στην επιφάνεια του γεμάτου θαλάσσιου πάγου, μερικές φορές περισσότερο από 50 χιλιόμετρα από τον ανοιχτό ωκεανό, και όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέφτουν έως και μείον 60 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Live Science

Διαφήμιση