Αρχική Special Topics Θεσσαλονίκη – Ιδανική πόλη για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία

Θεσσαλονίκη – Ιδανική πόλη για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία

0
pfizer natasa3
Διαφήμιση

Της Σόνιας Χαϊμαντά

Διδάσκουσα στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Παρουσιάστηκε χθες το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ένα υπερσύγχρονο κτήριο στο οποίο αναπτύσσονται καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες για τον Κλάδο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Nico Gariboldi, sr director, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, στο κτήριο που στεγάζει στην Πυλαία το CDI, απασχολούνται στην Pfizer 420 άτομα, στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 450 ενώ το 2023 τα 500.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι 60 από αυτούς ασχολούνται με την κβαντική Πληροφορική, «μέσω της οποίας αναμένεται πως θα επέλθει η πλήρης απελευθέρωση της καινοτομίας στην οποία επενδύει δυναμικά η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 200 ατόμων ενώ υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Gariboldi, τρεις στους τέσσερις υποψηφίους διέθεταν μεταπτυχιακό, το 87% όσων προσλήφθηκαν ανήκουν στον τομέα του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), ενώ περίπου το 15% είναι τόσο αλλοδαποί όσο και Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. 

 

Κάθε θέση δημιουργεί άλλες 2,3!

Όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση του κέντρου στην ελληνική οικονομία, κάθε θέση στο CDI συμβάλλει στη δημιουργία άλλων 2,3 θέσεων εργασίας.

Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι περί τις 8.100 έμμεσες θέσεις εργασίας και 3.600 θέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του CDI.

Η συμβολή στο ΑΕΠ θα αγγίξει τα 486 εκατ. ευρώ, το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φτάνει τα 169 εκατ. ευρώ και η συνολική επίδραση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης στα 447 εκατ. ευρώ.

Pfizer scaled

Το reasons why που επελέγη η Θεσσαλονίκη

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη από τη Pfizer ανέλυσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας. 

  • Τα ταλέντα που βρίσκονται στην πόλη στους τομείς της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης
  • Η ύπαρξη αξιόλογων πανεπιστημίων, ο τρίτος το ελληνικό οικοσύστημα των startups 
  • Η ισχυρή ψηφιακή πολιτική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση και 
  • Η γεωγραφική θέση της πόλης και το γεγονός πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Ένας έξυπνος “πράκτορας” 

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant ένωσε τις δυνάμεις της με το CDI για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογής, τον ευφυή πράκτορα, που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιωάννη Κομπατσιάρη τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους.

«Το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δυο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας.

pfizer natasa2

Είναι μια συνεργασία κλειδί για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νικόλαος Κονοφάος.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, για ασθενείς με προβλήματα, μεταξύ άλλων, του αναπνευστικού.

Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος.

Αυτά ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει.

Η συνεργασία με startuppers 

To 2021 οι startups κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με το 2020, όποτε δεν ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

To CDI της Pfizer κάνει άνοιγμα στην startup κοινότητα, μέσω ενός διαγωνισμού αλλά και ενός προγράμματος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Elevate Greece, και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών, νικήτρια ήταν η εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η συνεργασίας της εταιρείας με την Pfizer Hellas.

Για το πρόγραμμα επιτάχυνσης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 40 starups και τελικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες που δέχθηκαν συμβουλευτική (mentoring coaching) από στελέχη του CDI, με στόχο να εξελίξουν τις προτάσεις τους.

 

Διαφήμιση