Αρχική Υγεία - Διατροφή Η ώρα που τρώμε μπορεί να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία

Η ώρα που τρώμε μπορεί να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
eating time
Διαφήμιση

Όταν το εσωτερικό ρολόι του σώματος διαταράσσεται, όπως με το να είναι κανείς ξύπνιος κατά τις τυπικές ώρες ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία του ατόμου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου που έχει ως συνέπεια και την αλλαγή της ώρας που τρώμε αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους. 

 

Η εργασία σε βάρδιες εντείνει το πρόβλημα

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μετά από χρόνια που περνάμε σε νυχτερινές βάρδιες, το σώμα μας δεν προσαρμόζεται πλήρως στο τροποποιημένο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, οι αρνητικές επιπτώσεις φαίνεται να είναι χειρότερες όσο περισσότερο διαρκεί η ανατροπή του βιολογικού ρολογιού.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε βάρδιες, όπως οι νοσηλευτές, οι φύλακες ασφαλείας και οι πυροσβέστες – οι οποίοι αποτελούν το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – από την κακή ψυχική υγεία, διατηρώντας παράλληλα τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο;

Η μελατονίνη και οι θεραπείες με φως διερευνώνται ήδη ως λύσεις.

“Τα ευρήματά μας ανοίγουν την πόρτα για μια νέα στρατηγική συμπεριφοράς ύπνου/κυκλοφορίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας”, λέει η νευροεπιστήμονας Sarah Chellappa, η οποία βοήθησε στη διεξαγωγή της τυχαιοποιημένης δοκιμής, ενώ εργάζεται στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

νοσοκομείο
Εικόνα: piaxabay/anhngoc1397

“Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές που βελτιστοποιούν τον ύπνο και τους κιρκάδιους ρυθμούς μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας”

Πώς το βραδινό φαγητό επηρεάζει τον μεταβολισμό;

Η ισορροπία των ορμονών του τυπικού ανθρώπινου σώματος αυξομειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με βάση το κιρκάδιο ρολόι και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νυχτερινά γεύματα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι σε βάρδιες τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μεγαλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων σε σχέση με τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο μειωμένος γλυκαιμικός έλεγχος είναι επίσης ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για διαταραχή της διάθεσης.

 

Επιπλέον, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία συχνά συμβαδίζουν σε έναν φαύλο κύκλο που αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα και των δύο καταστάσεων.

Με αυτά τα ευρήματα κατά νου, οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο η αποφυγή των γευμάτων τη νύχτα θα μπορούσε να βελτιώσει την ευημερία των εργαζομένων σε βάρδιες.
Πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα έρευνας, αλλά η πρόσφατη αυτή δοκιμή δείχνει ότι ο περιορισμός των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ευπαθειών της διάθεσης που συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία.

Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, 19 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε προσομοίωση νυχτερινής εργασίας σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή.

biologiko roloi

Τα γεύματα της μισής ομάδας καταναλώνονταν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το άλλο μισό έτρωγε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάθε άλλο μέρος της δοκιμής ήταν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων που καταναλώθηκαν, της διάρκειας του ύπνου, της σωματικής δραστηριότητας και των συνθηκών φωτισμού.

Το αποτέλεσμα της έρευνας

Όταν οι νυχτερινοί εργαζόμενοι έλαβαν γεύματα την ημέρα και τη νύχτα (όπως συνηθίζεται με πολλούς εργαζόμενους σε βάρδιες), οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση κατά 26% στην καταθλιπτική διάθεση και κατά 16% στα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με μια βασική μέτρηση.

Η ομάδα που έτρωγε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ανέφερε τέτοιες αλλαγές στη διάθεση. Ακόμα πιο πειστικό είναι το γεγονός ότι τα άτομα των οποίων οι κιρκαδιανοί ρυθμοί παρουσίαζαν το μεγαλύτερο βαθμό απόκλισης ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

“Βρήκαμε ενδείξεις ότι η ώρα που καταναλώνονταν τα γεύματα είχε μέτρια έως μεγάλη επίδραση στα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και άγχους κατά τη διάρκεια προσομοιωμένης νυχτερινής εργασίας και ότι οι επιδράσεις αυτές σχετίζονταν με το βαθμό της εσωτερικής κιρκαδιανής αποπροσανατολισμού”, γράφουν οι συγγραφείς.

“Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν μια απόδειξη της έννοιας μιας τεκμηριωμένης παρέμβασης για το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, η οποία μπορεί να αποτρέψει την ευπάθεια της διάθεσης σε συνθήκες εργασίας σε βάρδιες”, προσθέτουν.

Η τυχαιοποιημένη δοκιμή ήταν αυστηρά σχεδιασμένη, αν και μικρή σε έκταση, αλλά λόγω του σχεδιασμού του πειράματος, τα ευρήματα δεν μπορούν να μας πουν πώς ή γιατί ο χρόνος ενός γεύματος φαίνεται να έχει τόσο δραστική επίδραση στη διάθεση ενός εργαζόμενου σε βάρδιες.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον η δυσανεξία στη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης τυχαιοποιημένης μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής μόνο κατά τις ώρες της ημέρας μπορεί να αποτρέψει τις ανισορροπίες γλυκόζης που διαφορετικά αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι σε βάρδιες.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) Irritable bowel syndrome
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου

Υπάρχουν επίσης περιθώρια για μελλοντικές μελέτες που θα διερευνήσουν κατά πόσον ένας λανθασμένος κιρκαδιανός ρυθμός μπορεί να αλλάξει τον εντερικό μικροβιόκοσμο με τρόπο που να επιδεινώνει την ψυχική υγεία.

Όπως και το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα, το μικροβίωμα του εντέρου είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με τον ανθρώπινο κιρκάδιο ρυθμό και όταν το βιολογικό ρολόι δεν είναι ευθυγραμμισμένο, μελέτες δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί και να προάγει τη φλεγμονή.

Επιπλέον, ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

“Ο συγκεκριμένος χρόνος των γευμάτων αναδεικνύεται ως μια σημαντική πτυχή της διατροφής που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία”, λέει η Chellappa.

“Αλλά ο αιτιώδης ρόλος της χρονικής στιγμής της πρόσληψης τροφής στην ψυχική υγεία μένει να εξεταστεί”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.

Διαφήμιση