Αρχική Ελλάδα «Σπίτι μου»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα στέγασης για νέους έως 39 ετών

«Σπίτι μου»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα στέγασης για νέους έως 39 ετών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[355319] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σημαντικό πακέτο στήριξης των νέων έως από 25 μέχρι 39 ετών δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Ελλάδας και παραπλεύρως στο δημογραφικό.

Δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ για σπίτια κατασκευής έως 2007 με επιτόκιο 1% για το σύνολο του ποσού περιλαμβάνει το καλά δουλεμένο σχέδιο το οποίο στόχο έχει να αξιοποιήσει 750.000  σπίτια που σήμερα είναι κλειστά σε όλη την επικράτεια και επιτρέπει στους νέους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με “ενοίκιο” – δόση δανείου κάτω από 300 ευρώ τη στιγμή που το νοίκι έχει πάρει την ανηφόρα και είναι δύσκολο να βρεις ακόμα και γκαρσονιέρα κάτω από 400 ευρώ.

Με το πρωτοποριακό αυτό πακέτο στεγαστικής ενίσχυσης των νέων οικογενειών οι νέοι μποορούν να έχουν το δικό τους κεραμίδι από την ηλικία των 25 ετών και να αποφασίσουν πιο εύκολα να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

– Ο  Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε το στεγαστικό πρόβλημα με αριθμούς. 

karta

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε δύο προγράμματα «πιο άγνωστα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

 Πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ για πάνω από χίλια ακίνητα

– Τα σπίτια που δινόταν στους μετανάστες με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και απελευθερώνονται θα ανακαινίζονται από το κράτος και θα δίνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν 1.000 τουλάχιστον ακίνητα για τα επόμενα 3 χρόνια για τη στέγαση 2.500 ωφελούμενων.

karta

Μαζική ανακαίνιση και αξιοποίηση κενών κατοικιών 

karta

Για όσους ήδη έχουν τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας ακινήτου που το τελευταίο χρόνο αναφέρεται στην φορολογική δήλωση ως κενό μπορεί να επιδοτηθεί για τις εργασίες ανακαίνισής του μέχρι του 40% του ποσού και έως 10.000 ευρώ. Η βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μακροχρόνια μίσθωση της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Το σχέδιο «Σπίτι μου»

 Η πολιτική του κυβερνητικού σχεδίου φθηνής στέγης για νέους λέγεται «Σπίτι μου» με ένα σχέδιο 6 σημείων

karta

6 + 1 άξονες πολιτικής

1. Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους

2. Κοινωνική αντιπαροχή – Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών

3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης

5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών

6. Δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών

+ Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Συγκεκριμένα:

Ειδικό πρόγραμμα δανείων

 

karta

Σε ισχύ θα τελεί ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2007, καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος από την ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί επιτόκιο που θα ανέρχεται σε 1% για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια, από πολίτες από 25 έως 39 ετών.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Για την εφαρμογή του μέτρου θεσπίζονται ειδικά εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία επιτρέπουν δανειοδότηση σε όσους έχουν, κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο 10.000 ευρώ και ανώτατο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Δηλαδή, ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για υπόχρεους που είναι άγαμοι, σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και εισόδημα 20.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Σημειώνεται πως το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα:

  • Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+ παιδιά.
  • Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
  • Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023

Πρόγραμμα αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών

Θα δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη.

Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες (Πιλοτικό πρόγραμμα)

Στο μέτρο περιλαμβάνεται ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) που αφορά 100 νοικοκυριά.

Κοινωνική αντιπαροχή

 

Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής αφορά στα δημόσια οικόπεδα και κτήρια. Όπως ανακοινώθηκε, κρατικά αδρανή περιουσιακά στοιχεία θα προσφέρονται σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες.

Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Φοιτητικές εστίες και φοιτητικό επίδομα

Ενισχύονται κατά 8.150 οι θέσεις σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. 

Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ, με προϋπολογισμό στα 75 εκατ. ευρώ.

Η ισχύς του έτους θα είναι αναδρομική, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ενώ υπάρχει ειδική πρόνοια για όσους σπουδάζουν στα τρία ακριτικά πανεπιστήμια της χώρας.

«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους

Ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» θα αφορά 20.000 νέους ηλικίας 18 – 39 ετών και θα είναι στοχευμένο για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, με συνολικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ.

Στο «Εξοικονομώ» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%.

Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος, ενώ για το «Ανακαινίζω» προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ.

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει τον φετινό Δεκέμβριο.

Golden Visa

«Ενισχυτικό» χαρακτήρα θα έχει το πρόγραμμα «Golden Visa», προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ και στόχος είναι η εφαρμογή βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για τον περιορισμό των στρεβλώσεων της στεγαστικής αγοράς, με παράδειγμα την Πορτογαλία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών με ρούμι, σοκολάτα και οικοτουρισμό
Επόμενο άρθροΗ ώρα που τρώμε μπορεί να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία