Αρχική Περιβάλλον Επίπεδα ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου και στάθμης της θάλασσας

Επίπεδα ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου και στάθμης της θάλασσας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
sea storm
Εικόνα: UNSPLASH/ Michael Krahn
Διαφήμιση

Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου και η στάθμη της θάλασσας στη Γη έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνοντας ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να προχωράει παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών.

“Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση είναι σαφή – συνεχίζουμε να βλέπουμε όλο και πιο αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή έχει παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης“, δήλωσε ο Ρικ Σπίνραντ, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

κλιματική αλλαγή

Η άνοδος των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου έρχεται παρά τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων το προηγούμενο έτος, καθώς μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε απότομα λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ο αμερικανικός οργανισμός δήλωσε ότι η συγκέντρωση του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ανήλθε σε 414,7 μέρη ανά εκατομμύριο το 2021, 2,3 μέρη υψηλότερα από ό,τι το 2020.

Το επίπεδο αυτό είναι “το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον εκατομμυρίων ετών με βάση τα παλαιοκλιματικά αρχεία”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος.

Νέο ρεκόρ στη στάθμη των ωκεανών

Η στάθμη της θάλασσας του πλανήτη αυξήθηκε για 10η συνεχή χρονιά, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ 3,8 ίντσες (97 χιλιοστά) πάνω από το μέσο όρο του 1993, όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις.

Κλιματική αλλαγή, αρκούδα

Το περασμένο έτος ήταν μεταξύ των έξι θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ τα τελευταία επτά έτη ήταν και τα επτά θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί.

Ο αριθμός των τροπικών καταιγίδων ήταν επίσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Rai, ο οποίος σκότωσε σχεδόν 400 ανθρώπους στις Φιλιππίνες τον Δεκέμβριο, και της Ida, η οποία σάρωσε την Καραϊβική πριν γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη Λουιζιάνα μετά τον Κατρίνα.

Διαφήμιση