Αρχική Διάστημα Artemis 1: Έτοιμη για εκτόξευση στη Σελήνη το Σάββατο

Artemis 1: Έτοιμη για εκτόξευση στη Σελήνη το Σάββατο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ARTEMIS
Διαφήμιση

Είναι επίσημο: η NASA θα προσπαθήσει πράγματι να εκτοξεύσει την αποστολή της στο φεγγάρι Artemis 1 αυτό το  Σάββατο.
Η ομάδα του Artemis 1 έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην προσπάθεια απογείωσης το Σάββατο (3 Σεπτεμβρίου) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Η πολυαναμενόμενη εκτόξευση έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 21:17 ώρα Ελλάδος.

“Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα απογειωθούμε το Σάββατο, αλλά θα προσπαθήσουμε”, δήλωσε ο υπεύθυνος της αποστολής Artemis, Mike Sarafin, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το Artemis 1 θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο Space Launch System (SLS) για να στείλει μια μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε μια αποστολή 37 ημερών σε σεληνιακή τροχιά.

Θα είναι η πρώτη αποστολή για το SLS και για το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι και γύρω από αυτό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Η Artemis 1 επρόκειτο αρχικά να απογειωθεί το πρωί της Δευτέρας (29 Αυγούστου), αλλά η ομάδα αποστολής παρατήρησε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης:

ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 που τροφοδοτούν το βασικό στάδιο του SLS δεν είχε ψυχθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν από την εκτόξευση.

Αυτή η θερμική προετοιμασία, η οποία επιτυγχάνεται με την “αιμορραγία” υπερψυχρού υγρού υδρογόνου στους RS-25, βοηθά στην αποφυγή του σοκ κατά την ανάφλεξη των κινητήρων, εξήγησαν οι αξιωματούχοι της NASA.

artemis1

Η ομάδα του Artemis 1 δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα πριν κλείσει το παράθυρο εκτόξευσης, οπότε η προσπάθεια της Δευτέρας ακυρώθηκε.

Ελαττωματικός ο αισθητήρας θερμοκρασίας

Περαιτέρω αναλύσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης περίπου ημέρας έδειξαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν μείζον- τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας στον επηρεαζόμενο κινητήρα RS-25 ήταν ελαττωματικός, δήλωσαν τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Τρίτης (30 Αυγούστου).

“Έχουμε πειστεί χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε καλό, ποιοτικό υγρό υδρογόνο που περνάει από τους κινητήρες. Δεν υπάρχει καμία ασάφεια σε αυτό”, δήλωσε ο John Honeycutt, διευθυντής του προγράμματος SLS στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA στην Αλαμπάμα. “Ξέρουμε ότι είχαμε έναν κακό αισθητήρα”.

Η αντικατάσταση του αισθητήρα θα απαιτούσε πιθανότατα τη μετακίνηση του Artemis 1 από την εξέδρα εκτόξευσης πίσω στο τεράστιο κτίριο συναρμολόγησης οχημάτων του Κέντρου Διαστήματος Κένεντι.

Η ομάδα δεν πιστεύει ότι αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό, οπότε σχεδιάζουν να αφήσουν τον αισθητήρα στη θέση του και να αγνοήσουν τις ελαττωματικές ενδείξεις του την ημέρα της εκτόξευσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Η ομάδα του Artemis 1 εξέτασε επίσης διάφορα άλλα ζητήματα που εμφανίστηκαν κατά την αντίστροφη μέτρηση της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής διαρροής υδρογόνου και μιας ρωγμής στον αφρό που αποτελεί μέρος του συστήματος θερμικής προστασίας του πυρήνα του SLS η οποία αποκαταστάθηκε.

SLS Artemis NASA
SLS @NASA

Ο καιρός μπορεί να αναβάλλει την εκτόξευση

Κάτι άλλο θα μπορούσε να κρατήσει την Artemis 1 στο έδαφος το Σάββατο – ο διαβόητα άστατος καιρός στην ακτή Space Coast. Αλλά τα πράγματα φαίνονται καλά για μια προσπάθεια εκτόξευσης το Σάββατο. Η Melody Lovin, αξιωματικός καιρού της ομάδας Space Launch 45 της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης ότι υπάρχει 60% πιθανότητα καλών συνθηκών όταν ανοίξει το παράθυρο του Σαββάτου.

Εάν το Artemis 1 δεν μπορέσει να πετάξει το Σάββατο, η επόμενη ευκαιρία θα δοθεί τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου), δήλωσαν τα μέλη της ομάδας αποστολής. Και ο καιρός φαίνεται πολλά υποσχόμενος για εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την Loving.

“Βασικά, ο καιρός φαίνεται καλός”, είπε. “Δεν θα σοκαριζόμουν αν υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες θα ήμασταν τεχνικά στο κόκκινο για τον καιρό. Αλλά το συμπέρασμα είναι ότι δεν περιμένω ο καιρός να αποτελέσει εμπόδιο για κανένα από τα δύο παράθυρα εκτόξευσης”.

ΠΗΓΗ: https://www.space.com

Διαφήμιση