Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Το συνθετικό γάλα είναι εδώ και δε διαφέρει από το ζωικό

Το συνθετικό γάλα είναι εδώ και δε διαφέρει από το ζωικό

0
γαλακτοκομικά
Διαφήμιση

Της Milena Bojovic

Η παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία αλλάζει. Μεταξύ των αλλαγών συγκαταλέγεται ο ανταγωνισμός από εναλλακτικές λύσεις τροφίμων που δεν παράγονται με τη χρήση ζώων – συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που θέτει το συνθετικό γάλα.
file 20220728 14976 49bdtr
Milena Bojovic, υποψήφια διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Macquarie

Το συνθετικό γάλα δεν απαιτεί αγελάδες ή άλλα ζώα. Μπορεί να έχει την ίδια βιοχημική σύνθεση με το ζωικό γάλα, αλλά καλλιεργείται με μια αναδυόμενη τεχνική βιοτεχνολογίας, γνωστή ως “ζύμωση ακριβείας”, η οποία παράγει βιομάζα καλλιεργημένη από κύτταρα.

Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουν ακουστεί όλο και περισσότερες εκκλήσεις για την υπέρβαση των ζωικών συστημάτων διατροφής προς πιο βιώσιμες μορφές παραγωγής τροφίμων.

Τα συνθετικά γάλατα προσφέρουν γάλα χωρίς ανησυχίες για επιβάρυνση του κλίματος όπως οι εκπομπές μεθανίου ή η καλή διαβίωση των ζώων. Πρέπει όμως να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και παγίδες για να γίνει μια δίκαιη, βιώσιμη εναλλακτική λύση στο γάλα ζωικής προέλευσης.

 

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Η πρόσφατη έρευνά μου εξέτασε τις τάσεις στον παγκόσμιο γαλακτοκομικό τομέα. Τα γάλατα φυτικής προέλευσης και, ενδεχομένως, τα συνθετικά γάλατα, αναδείχθηκαν ως βασική αλλαγή.

Σε αντίθεση με το συνθετικό κρέας – το οποίο μπορεί να δυσκολεύεται να φτάσει την πολυπλοκότητα και την υφή του ζωικού κρέατος – το συνθετικό γάλα διαφημίζεται ότι έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση και αίσθηση με το κανονικό γάλα.

Το συνθετικό γάλα δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας- υπάρχει ήδη. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η εταιρεία Perfect Day προμηθεύει πρωτεΐνες χωρίς ζώα που παράγονται από μικροχλωρίδα, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παγωτού, σκόνης πρωτεΐνης και γάλακτος.

Μύρια Γαλάζη

Στην Αυστραλία, η νεοσύστατη εταιρεία Eden Brew αναπτύσσει συνθετικό γάλα στο Werribee στη Βικτώρια. Η εταιρεία απευθύνεται σε καταναλωτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και, ειδικότερα, για τη συμβολή του μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Η CSIRO φέρεται να ανέπτυξε την τεχνολογία πίσω από το προϊόν Eden Brew.

Πώς δημιουργείται το συνθετικό γάλα;

Η διαδικασία ξεκινά με μαγιά και χρησιμοποιεί “ζύμωση ακριβείας” για την παραγωγή των ίδιων πρωτεϊνών που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα.
Σύμφωνα με το CSIRO, αυτές οι πρωτεΐνες προσδίδουν στο γάλα πολλές από τις βασικές του ιδιότητες και συμβάλλουν στην κρεμώδη υφή και την ικανότητα αφρισμού. Στην πρωτεϊνική βάση προστίθενται μέταλλα, σάκχαρα, λίπη και αρώματα για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Προς ένα νέο διατροφικό σύστημα

Επίσης, στην Αυστραλία, η εταιρεία All G Foods συγκέντρωσε αυτό το μήνα 25 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για να επιταχύνει την παραγωγή του συνθετικού της γάλακτος. Μέσα σε επτά χρόνια, η εταιρεία θέλει το συνθετικό γάλα της να είναι φθηνότερο από το αγελαδινό γάλα.

Εάν η βιομηχανία συνθετικού γάλακτος μπορέσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο κόστους σε όλους τους τομείς, η δυνατότητα να ταράξει τη γαλακτοβιομηχανία είναι μεγάλη.

Θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα μακριά από την παραδοσιακή κτηνοτροφία προς ριζικά διαφορετικά συστήματα διατροφής.

Μια έκθεση του 2019 για το μέλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων διαπίστωσε ότι μέχρι το 2030, η βιομηχανία ζύμωσης ακριβείας των ΗΠΑ θα δημιουργήσει τουλάχιστον 700. 000 θέσεις εργασίας.

αγοράς γάλακτος

Και αν το συνθετικό γάλα μπορεί να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά ως συστατικό στον τομέα της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για τις εταιρείες που παράγουν γάλα σε σκόνη για την αγορά συστατικών.

Ορισμένες παραδοσιακές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων ακολουθούν το ίδιο σκεπτικό.  Για παράδειγμα, ο αυστραλιανός γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Norco υποστηρίζει το έργο Eden Brew και ο νεοζηλανδικός γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Fonterra ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση “πρωτεϊνών που προέρχονται από ζύμωση και έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές του γάλακτος”.

Η βιομηχανία συνθετικού γάλακτος πρέπει να αναπτυχθεί εκθετικά προτού αποτελέσει σημαντική απειλή για το ζωικό γάλα.

Αυτό θα απαιτήσει πολλά κεφάλαια και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και νέες υποδομές παραγωγής, όπως δεξαμενές ζύμωσης και βιοαντιδραστήρες.

Η παραγωγή συμβατικού ζωικού γάλακτος στον Παγκόσμιο Νότο ξεπερνά πλέον εκείνη του Παγκόσμιου Βορρά, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης στην Ασία. Σίγουρα, η παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Και το συνθετικό γάλα δεν είναι πανάκεια. Ενώ η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για περιβαλλοντικά οφέλη και οφέλη για την καλή διαβίωση των ζώων, συνοδεύεται από προκλήσεις και πιθανά μειονεκτήματα.

Ασβέστιο, γάλα

Για παράδειγμα, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες δεν αμφισβητούν απαραίτητα την εταιροποίηση ή την ομογενοποίηση της συμβατικής βιομηχανικής γεωργίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί συνθετικού γάλακτος ενδέχεται να εκτοπίσουν τα γαλακτοκομικά συστήματα χαμηλής τεχνολογίας ή τα συστήματα μικρής κλίμακας – και τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά συστήματα.

Επιπλέον, το συνθετικό γάλα θα μπορούσε να εκτοπίσει περαιτέρω πολλούς ανθρώπους από τον παγκόσμιο γαλακτοκομικό τομέα. Εάν οι παραδοσιακοί συνεταιρισμοί γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προχωρούν στην παραγωγή συνθετικού γάλακτος, για παράδειγμα, πού αφήνει αυτό τους γαλακτοπαραγωγούς;

Καθώς το συνθετικό γάλα κερδίζει έδαφος τα επόμενα χρόνια, πρέπει να προσέξουμε να μην επαναλάβουμε τις υπάρχουσες ανισότητες στο σημερινό σύστημα διατροφής.

Και ο παραδοσιακός γαλακτοκομικός τομέας πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας κρίσιμης αλλαγής. Απέναντι στις πολλαπλές απειλές, θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τα κοινωνικά οφέλη τόσο της γαλακτοκομίας με βάση τα ζώα όσο και να ελαχιστοποιήσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: The Conversation 

 

Διαφήμιση