Αρχική Special Topics Μαθητές δημιούργησαν τον ψηφιακό χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη

Μαθητές δημιούργησαν τον ψηφιακό χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ξεναγοι εξ αποστασεως 3
Διαφήμιση

Έναν λεπτομερή ψηφιακό χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε από μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές με την βοήθεια δασκάλων και καθηγητών μελέτησαν, δημιούργησαν τον χάρτη και δάνεισαν τις φωνές τους στα βίντεο με την περιγραφή των αξιοθέατων σημείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά από δύο χρόνια εργασίας.

Η εργασία έγινε στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Ξεναγοί σε δράση!».

Πρόκειται για έναν Ψηφιακό Χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη ο οποίος ξεκίνησε με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης «Ξεναγοί εξ αποστάσεως!» σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2020-21 και εμπλουτίστηκε τη φετινή σχολική χρονιά (2021-22) με νέα σημεία.

ξεναγοι εξ αποστασεως

Δείτε εδώ τον χάρτη

 

Ο χρήστης του χάρτη μπορεί να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και να διαβάσει ή να ακούσει μία σύντομη ξενάγηση στα ελληνικά (μπλε σημεία), στα αγγλικά (πράσινα σημεία) ή ακόμη και σε άλλες γλώσσες (κίτρινα σημεία).

Με αφορμή αυτή την εκπαιδευτική πρόταση, υπήρξε μία γόνιμη συνεργασία στα σχολεία του δικτύου, εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων με εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών και αξιοποιήθηκε η πολυγλωσσία μαθητών και μαθητριών. Ψάχνοντας μπορεί να ανακαλύψει κανείς σημεία που μιλούν γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, σερβικά και τουρκικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο του ξεναγού να συνεργαστούν, να ερευνήσουν, να συλλέξουν και να καταγράψουν πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης.

ξεναγοι εξ αποστασεως 1

Η ιδιαιτερότητα αυτής της ψηφιακής ξενάγησης είναι ότι το κάθε σημείο που επιλέχθηκε, ζωντανεύει και αποκτά φωνή, αφηγούμενο την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο, δανειζόμενο τις παιδικές και εφηβικές φωνές των μαθητών μας.

Για τη δημιουργία αυτού του χάρτη συνέβαλαν με υλικό 21 σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 9 σχολικές μονάδες της ΔΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2020-21 και 28 σχολικές μονάδες του δικτύου το σχολικό έτος 2021-22.

Η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη διετή συνεργασία με το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα χωρίς την τεχνική υποστήριξη από την εκπαιδευτικό Αναστασία Λιθοξοΐδου ΠΕ02 και τον Διευθυντή του σχολείου, Δημήτρη Σόκουτη ΠΕ04.02, δημιουργό του λογισμικού.

ξεναγοι εξ αποστασεως 2

Ουσιαστικός συνεργάτης του δικτύου υπήρξε ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με την υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη του οποίου, διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς τρείς (3) επιμορφωτικές θεματικές ξεναγήσεις σε διαφορετικές διαδρομές της πόλης για τους εκπαιδευτικούς του δικτύου.

Εκ μέρους της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Δίκτυο συντόνισαν οι: Αντωνία Δαρδιώτη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αντώνης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων.

Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη των Ξεναγών προγραμματίζεται να γίνει στην αρχή της προσεχούς νέας σχολικής χρονιάς.

Διαφήμιση