Αρχική Υγεία - Διατροφή Ένα γραμμάριο αλατιού λιγότερο μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια εμφράγματα

Ένα γραμμάριο αλατιού λιγότερο μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια εμφράγματα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αλάτι
Διαφήμιση

Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια νέα μελέτη έχει τώρα ποσοτικοποιήσει αυτή τη σχέση ως μήνυμα για τη δημόσια υγεία με σαφείς, αυστηρούς όρους.

Εξετάζοντας δεδομένα υγείας για ενήλικες στην Κίνα, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 1 γραμμάριο θα ήταν αρκετή για να αποτραπούν 9 εκατομμύρια περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών από τώρα έως το 2030.

Δεδομένου ότι 4 εκατομμύρια από αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό να είναι θανατηφόρες, ένα τόσο απλό μέτρο θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Στην Κίνα, η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού ανέρχεται σε 11 γραμμάρια, πολύ πάνω από τα 5 γραμμάρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αλάτι

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού, την κατανάλωση αλατιού, την αρτηριακή πίεση και τα ποσοστά ασθενειών.

“Οι προηγούμενες εκτιμήσεις των επιπτώσεων της μείωσης της πρόσληψης αλατιού στην υγεία στην Κίνα χρησιμοποίησαν είτε απαρχαιωμένες είτε άλλως αναξιόπιστες πηγές δεδομένων και δεν έλαβαν υπόψη την πιο παρατεταμένη επίδραση της μείωσης του αλατιού στην αρτηριακή πίεση για αρκετά χρόνια”, γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Η ομάδα εξέτασε δύο άλλα σενάρια εκτός από τη μείωση κατά ένα γραμμάριο:

  • μείωση κατά 3,2 γραμμάρια ημερησίως (μείωση κατά 30% από τον μέσο όρο) έως το 2025 και
  • μείωση της πρόσληψης αλατιού στα συνιστώμενα 5 γραμμάρια ημερησίως έως το 2030.

Εάν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως και διπλάσιοι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της εκτιμώμενης μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Καρδιά - Υγεία

Εκπαίδευση πληθυσμού

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η μείωση θα πρέπει να είναι συνεπής για αρκετά χρόνια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται στα κινεζικά σχολεία υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα δυσκολευόταν να πετύχει τον στόχο του 1 γραμμαρίου την ημέρα.

“Άλλες δοκιμές, σχετικά με υποκατάστατα αλατιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, με την αγωγή υγείας σε οικιακούς μάγειρες και με παρεμβάσεις σε εστιατόρια βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα”, γράφουν οι ερευνητές.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Κίνα, με την αστικοποίηση – και τη συναφή αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων και έτοιμων φαγητών – να θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν.

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν μόνο την πιθανή μείωση των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων, υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα είχε και πολλαπλά άλλα οφέλη. Το πολύ αλάτι έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου και διάφορα προβλήματα στα νεφρά, για παράδειγμα.

Μαγείρεμα - Λαχανικά - Φαγητό

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την εκστρατεία “Υγιής Κίνα 2030” για να προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της για ημερήσια πρόσληψη αλατιού μόλις 5 γραμμαρίων. Αυτό δεν θα είναι εύκολο με έναν πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά οι αριθμοί που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη είναι συναρπαστικοί.

“Χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα μείωσης του αλατιού που να είναι εφαρμόσιμο, συνεκτικό, βιώσιμο και να στοχεύει στις σημερινές και επερχόμενες κύριες διατροφικές πηγές αλατιού στην Κίνα”, γράφουν οι ερευνητές.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαθητές δημιούργησαν τον ψηφιακό χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΥβριδική ανοσία έναντι του κορωνοϊού