Αρχική Διάστημα Πώς βλέπουν τη Γη οι εξωγήινοι

Πώς βλέπουν τη Γη οι εξωγήινοι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
universe1
Εικόνα: UNSPLASH/Greg Rakozy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πώς μας βλέπουν, άραγε, οι εξωγήινοι; Ποια είναι η εικόνα της Γης όταν ιδωθεί από μακρινούς πλανήτες; Απάντηση στο… γοητευτικό ερώτημα δίνει νέα έρευνα. Περίπου 1.715 κοντινά αστρικά (ηλιακά) συστήματα έχουν υπάρξει σε θέση να «δουν» τη Γη κατά τα προηγούμενα 5.000 χρόνια. Άλλα 319 θα προστεθούν μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια (συνολικά 2.034), σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature.

…Γείτονές μας 75 άστρα

Υπολογίζεται ότι 75 άστρα είναι αρκετά κοντά στον πλανήτη μας μέσα σε μια ακτίνα 100 ετών φωτός. Σε αυτά πιθανώς να έχουν φθάσει τα ραδιοσήματά μας. Η έρευνα εκτιμά ότι γύρω τους, υπάρχουν αρκετοί εξωπλανήτες. Μπορεί να έχουν παρατηρήσει τη Γη όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και να έχουν λάβει τα ραδιοσήματα που έχει εκπέμψει η ανθρωπότητα. Από αυτούς, οι 29 πλανήτες είναι πιθανώς φιλόξενοι για ζωή και δυνητικά κατοικήσιμοι.

Δεδομένα τηλεσκοπίου Gaia

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διακεκριμένη αστρονόμο Λάιζα Καλτενέγκερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature. Αναλύοντας τη βάση δεδομένων του τροχιακού ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου Gaia. Η βάση περιλαμβάνει τον πιο ολοκληρωμένο έως τώρα κατάλογο των κοντινών αστρονομικών αντικειμένων. Σε απόσταση 100 παρσέκ (περίπου 300 ετών φωτός) από τη Γη.

A close-up photo of the bright center of a star cluster.
Εικόνα: NASA

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι άλλα 319 άστρα θα βρεθούν σε κατάλληλη θέση για να μπορούν να «βλέπουν» τη Γη και να λαμβάνουν τα ανθρωπογενή σήματα. Οι συνθήκες στον ουρανό μεταβάλλονται συνεχώς από τη διαρκή κίνηση των άστρων μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια.

Earth Transit Zone

Επτά από τα άστρα που βρίσκονται στη ζώνη (τη λεγόμενη “Earth Transit Zone“) από όπου η Γη υπήρξε ορατή στο παρελθόν διαθέτουν εξωπλανήτες. Κλασική περίπτωση είναι το σύστημα του άστρου Trappist-1, σε απόσταση 45 ετών φωτός. Πέριξ του κινούνται επτά πλανήτες με το μέγεθος περίπου της Γης. Οι τέσσερις βρίσκονται στη φιλόξενη, για ζωή, ζώνη. Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε αυτή τη ζώνη θέασης της Γης σε 1.642 χρόνια. Και θα παραμείνει εκεί επί 2.371 χρόνια.

Αστρικό σύστημα Ross 128

Το πολύ πιο κοντινό αστρικό σύστημα Ross 128, σε απόσταση μόνο 11 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας ερυθρός νάνος στον αστερισμό της Παρθένου. Γύρω του κινείται ένας εξωπλανήτης σχεδόν διπλάσιος από τη Γη. Οι κάτοικοί του (αν υπάρχουν) θα άρχισαν να βλέπουν τη Γη στον ουρανό τους πριν περίπου 3.057 χρόνια και την «έχασαν» πριν 900 χρόνια.

Αντιληπτή η ζωή στη Γη από εξωγήινους

Η μελέτη δείχνει ότι τα «δαχτυλικά αποτυπώματα» της ζωής στη Γη μπορεί να έχουν ήδη γίνει αντιληπτά σε αρκετούς άλλους κόσμους. Στο μέτρο φυσικά που οι υποτιθέμενοι εξωγήινοι έχουν αστρονομικά και άλλα όργανα κατάλληλα για τέτοιες παρατηρήσεις. «Από τη σκοπιά των εξωπλανητών, εμείς είμαστε οι «εξωγήινοι». Η ανάλυση μάς δείχνει ότι ακόμη και τα πλησιέστερα άστρα βρίσκονται για πάνω από 1.000 χρόνια σε θέση που τους επιτρέπει να βλέπουν τη Γη. Αυτό τους δίνει επαρκές χρονικό περιθώριο να εντοπίσουν τη Γη ως ένα ενδιαφέροντα πλανήτη» σχολίασε η Καλτενέγκερ.

Κατοικήσιμοι εξωπλανήτες

Τα άστρα, που βρίσκονται σε προνομιακή θέση να βλέπουν τη Γη για καιρό, θεωρούνται στόχοι προτεραιότητας ως δυνητικά κατοικήσιμοι εξωπλανήτες. Σύμφωνα με τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb . Όλοι οι επιστήμονες δεν είναι θετικά διακείμενοι στην προοπτική να μας έχουν ήδη ανακαλύψει οι εξωγήινοι. Κάποιοι είναι ιδιατέρως επιφυλακτικοί, καθώς σκέπτονται πιθανούς κινδύνους…

 

Διαφήμιση