Αρχική Υγεία - Διατροφή Το στρώμα σας πηγή προβλημάτων υγείας

Το στρώμα σας πηγή προβλημάτων υγείας

Σε μια μελέτη του 2002, ερευνητές στη βόρεια Νορβηγία ανέλυσαν τα κρεββάτια 152 μαθητών και βρήκαν περιττώματα ακάρεων σε ποσοστό πάνω από το 40% των στρωμάτων.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ypnos zohre nemati unsplash
Διαφήμιση

Ενώ διαφορετικά στρώματα έχουν και διαφορετική διάρκεια ζωής, ειδικοί του καλού και υγιεινού ύπνου συμφωνούν ότι πρέπει να κρατάτε ένα στρώμα στο οποίο κοιμάστε κάθε βράδυ, για 5 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

Σε εκείνο το διάστημα, οι ειδικοί στην τοξικότητα των υλικών λένε ότι τα στρώματα τείνουν να συσσωρεύουν μια αρκετά τρομακτική ποσότητα νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Δεδομένου ότι το δέρμα μας αναγεννάται διαρκώς, υπολογίζεται ότι «ρίχνουμε» 500 εκατομμύρια κύτταρα δέρματος καθημερινά, ένα σημαντικό μέρος από αυτά μένουν κατά τη διάρκεια του ύπνου στο κρεβάτι. Από μόνα τους, αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι αβλαβή.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ζητήματα υγείας μόλις αρχίσουν να προσελκύουν ακάρεα σκόνης. Αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια λατρεύουν να τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος και να τρυπώνουν σε μαλακές επιφάνειες για να ζήσουν, να αναπαραχθούν και να κάνουν τις «δουλειές» τους. Τα βελούδινα στρώματα προσφέρουν ένα ιδανικό πεδίο ανάπτυξής τους.

akarea
Ακάρεα μέσα από μεγεθυντικό φακό

Η «γεωμετρία» τη… σκόνης

Σε μια μελέτη του 2002, ερευνητές στη βόρεια Νορβηγία ανέλυσαν τα κρεββάτια 152 μαθητών και βρήκαν περιττώματα ακάρεων σε ποσοστό πάνω από το 40% των στρωμάτων. Τα στρώματα από μαλακό αφρώδες υλικό έτειναν να αποτελούν περισσότερο εστίες ακάρεων παρά από εκείνα με πιο σταθερά ελατήρια.

Τα ακάρεα της σκόνης είναι εξαιρετικά κοινά και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι αλλεργικοί σε αυτά. Το φτέρνισμα, η φαγούρα στο δέρμα και η συμφόρηση είναι όλα σημάδια αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης.

Τα ακάρεα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα σε όσους έχουν άσθμα και να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου σε κάποιους άλλους. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την αντικατάσταση του στρώματος που κοιμάστε.

Ακόμα κι αν το νεκρό δέρμα και τα ακάρεα δεν σας κάνουν να ξυπνάτε με ερεθισμένα ρουθούνια, το γεγονός ότι υπάρχουν, είναι αρκετό για να επανεκτιμήσετε την κατάσταση στο κρεβάτι σας.

Εάν επίσης, το στρώμα σας έχει «χαλαρώσει» σε κάποια σημεία, είναι άβολο να κοιμηθείτε ή διατηρεί έντονες μυρωδιές, είναι επίσης καιρός να επενδύσετε σε ένα νέο.

krevati rehina sultanova unsplash
Rehina Sultanova / Unsplash

Πως επιμηκύνεται ο «χρόνος ζωής» του στρώματος

Με την κατάλληλη φροντίδα και καθαρισμό, μπορείτε να απαλλαγείτε από τους περισσότερους ερεθιστικούς παράγοντες στο στρώμα σας και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του από πέντε έως και 10 έτη.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι

  • Να πλένετε τα σεντόνια σας και να σκουπίζετε τακτικά το στρώμα σας με ηλεκτρική σκούπα.
  • Κάθε μία έως δύο εβδομάδες, πλένετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις παπλωματοθήκες σας στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον 140 βαθμούς Φαρενάιτ, για να σκοτώσετε τα ακάρεα και τα βακτήρια.
  • Φροντίστε να στεγνώνετε εντελώς τα σκεπάσματα πριν τα ξαναβάλετε στο κρεβάτι.

Εκτός από αυτό την εβδομαδιαία ρουτίνα καθαρισμού, θα πρέπει να καλύψετε το στρώμα σας με ένα προστατευτικό που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και να το περιστρέφετε (έτσι ώστε το σημείο που βάζετε το κεφάλι σας να εναλλάσσεται με το σημείο που βάζετε τα πόδια) κάθε έξι έως 12 μήνες. Αυτό θα το βοηθήσει να παραμείνει «υγιεινό» ​​για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, το να διατηρείτε την υπόλοιπη κρεβατοκάμαράς σας καθαρή, θα εμποδίσει τη σκόνη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες να διεισδύσουν στο καταφύγιο του ύπνου σας.

ypnodomatio unsplash
Spacejoy / unsplash

Με πληροφορίες από ΜindbodyGreen

Διαφήμιση