Αρχική Πολιτισμός «Μαύροι Σταυροί» Θεατρική υπερπαραγωγή για τη Μάχη της Κρήτης σύντομα και σε...

«Μαύροι Σταυροί» Θεατρική υπερπαραγωγή για τη Μάχη της Κρήτης σύντομα και σε ταινία

«Είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι ένα μνημόσυνο προς τιμήν των προγόνων μας και θέλουμε να το αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές» δηλώνει συγκινημένος στο Ecozen ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης Μιχάλης Μηνάς

0
μαυροι σταυροι
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

«Οι Μαύροι Σταυροί της Κρήτης», μια κινηματοθεατρική υπερπαραγωγή συγκινούν και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα με 135 ηθοποιούς, πολλοί εκ των οποίων ανέβαιναν για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή!

Συγκίνηση, σεβασμός στην ιστορική μνήμη, πιστή απόδοση αληθινών γεγονότων, υπέροχες ερμηνείες από μη επαγγελματίες ηθοποιούς, μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Η παράσταση “Μαύροι Σταυροί με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Μιχάλη Μηνά, δικαίως θεωρείται η σημαντικότερη παράσταση των τελευταίων ετών.

μαυροι σταυροι 3

Τις τρεις παραστάσεις που ” ανέβηκαν” στο γήπεδο των Μουρνιών στα Χανιά, παρακολούθησαν με δέος και συγκίνηση πάνω από 5.000 θεατές, που κυριολεκτικά δάκρυσαν με την ιστορική πλοκή του έργου, που αποδόθηκε πιστά υπό το επιστημονική εποπτεία της ιστορικού Ζαχαρένιας Σημαντηράκη.

Η επιτυχία της παράστασης έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ καθώς η Παγκρήτιος Ένωση στις ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη. Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης της σπουδαίας αυτής παράστασης Μιχάλης Μηνάς, “εκπρόσωποι της Ένωσης βρίσκονται ήδη καθόδον για τα Χανιά προκειμένου να συναντηθούμε για τις λεπτομέρειες του project.

αγγελικη γυπακη μιχαλης μηνάς
Η Αγγελική Γυπάκη μαζί με τον σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης Μιχάλη Μηνά

“Μας συγκινεί το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας στην Αμερική και τους περιμένουμε με χαρά. Δώσαμε την ψυχή μας σ’ αυτό το έργο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με έναν μεγάλο αριθμό ηθοποιών σε σύνολο 135, που ανέβαιναν για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή. Είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι ένα μνημόσυνο προς τιμήν των προγόνων μας και θέλουμε να το αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές” , δήλωσε στο Ecozen ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μηνάς.

«Οι Μαύροι σταυροί», είναι ένα θεατρικό έργο της Κατερίνας Κανελλοπούλου και του Γιάννη Παναγιωτάκη με σκηνοθέτη τον Μιχάλη Μηνά.

 Η υπόθεση

Μια γιαγιά στην Κρήτη αφηγείται ιστορίες στα εγγόνια της διαφορετικές απ’ό,τι οι υπόλοιπες. Οι ιστορίες της μιλούν για τέσσερα αδέλφια που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Η κυρία Ολυμπία Δρακακάκη το γένος Δεσποτάκη δε λησμόνησε ποτέ τον άδικο χαμό των τεσσάρων αδελφών της: Εμμανουήλ, Σπύρο, Αναστάσιο και Χαράλαμπο Δεσποτάκη.

μαυροι σταυροι 2

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944 τους εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο χωριό Κακόπετρος του σημερινού δήμου Πλατανιά Χανίων. Η κυρία Ολυμπία ήταν τότε 12 ετών όμως όσο κι αν περνούσαν τα χρόνια ο πόνος και οι μνήμες δεν έσβηναν. Όπως δεν έσβηναν και για τους υπόλοιπους Χανιώτες που επέζησαν από τις θηριωδίες των Γερμανών.

Η ιατρός- συγγραφέας Πηνελόπη Ντουντουλάκη κατέγραψε ιστορίες από αυτόπτες μάρτυρες, φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία που πλέον στοιχειοθετούν την τοπική προφορική ιστορία των Χανίων.

πηνελοπη ντουντουλάκη
Πηνελόπη Ντουντουλάκη

Έτσι λοιπόν η Πηνελόπη Ντουντουλάκη μέσα από μία σειρά βιβλίων με τίτλο: Μνήμη της Στάχτης Από τη Μάχη της Κρήτης μέχρι την Απελευθέρωση, στην προσπάθειά της να δημοσιοποιήσει μια μεγάλη αλυσίδα από βιωματικές αφηγήσεις επιζώντων συγγενών κατέγραψε την προφορική ιστορία του τόπου με πρωταγωνιστές απλούς καθημερινούς ανθρώπους εκείνης της περιόδου.

1945 οι σταυροί

Στο βιβλίο: Η Μνήμη και η Στάχτη III Από τη Μάχη της Κρήτης μέχρι την Απελευθέρωση βασίστηκε το θεατρικό έργο καθώς σε αυτό καταγράφεται η αφήγηση της Ολυμπίας Δρακακάκη (το γένος Δεσποτάκη), για την εκτέλεση των αδερφών της στο χωριό Κακόπετρος του σημερινού δήμου Πλατανιά στις 28/08/1944.

Στη θεατρική παράσταση η γιαγιά Ολυμπία ανέλαβε το ρόλο της αφηγήτριας της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης μέχρι το καλοκαίρι του 1945 στην εγγονή της.

Μέσα από σκηνές φρίκης η γιαγιά Ολυμπία περιγράφει στην εγγονή της τις αποτρόπαιες πράξεις των κατακτητών απέναντι στον άμαχο πληθυσμό. Η εκτέλεση στο Κοντομαρί, τα βασανιστήρια των κρατουμένων στις φυλακές της Αγυιάς και συγκεκριμένα στο Γολγοθά (στους πρόποδες Αγυιάς), τη δράση των δοσίλογων, τη μαζική εκτέλεση των έξι γυναικών στο σπίτι του Αντώνη Λουβαρδάκη το 1941, με την ηρωίδα Κυριακή Μαλανδράκη (το γένος Δεσποτάκη) να καταφέρει να επιζήσει με ένα μικρό κορίτσι. Όμως στις 28/08/1944 τα παιδιά της Μιχάλης και Αναστάσης εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Την ίδια μέρα εκτέλεσαν και τους Εμμανουήλ, Σπύρο, Αναστάσιο, Χαράλαμπο Δεσποτάκη.

1945 Τραγωδία 680x380

Η ιστορία των τεσσάρων αδελφών

Ο Εμμανουήλ ήταν ο πρωτότοκος (27 ετών), ο Σπύρος ήταν ο δεύτερος κατά σειρά γιος (24 ετών) και τα δίδυμα: Αναστάσιος και Χαράλαμπος (17 ετών). Την ημέρα που οι Γερμανοί εκτέλεσαν τα τέσσερα αδέλφια, σκότωσαν ακόμη 23 χωριανούς στον Κακόπετρο.

Εκείνη την ημέρα οι γυναίκες του χωριού ανέλαβαν τις αρμοδιότητες του νεκροθάφτη, του παπά και του ψάλτη. Νεαρά κορίτσια μετέφεραν τους νεκρούς πάνω σε παραθυρόφυλλα, σε πόρτες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταφής στο νεκροταφείο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Μετά από την κηδεία στο δρόμο της επιστροφής προς τα σπίτια τους, οι γυναίκες έκοψαν κομμάτια από μαύρα ρούχα και έφτιαξαν μαύρους σταυρούς. Σύμφωνα με τον αριθμό των νεκρών κάθε σπιτιού, ανάλογος ήταν κι ο αριθμός των σταυρών που κρεμούσαν οι γυναίκες στις εξώπορτες των σπιτιών, ως ένδειξη πένθους.

Διαφήμιση