Αρχική Ενέργεια Η κρίση μεταφέρει τεράστιο ευρωπαϊκό πλούτο σε χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων

Η κρίση μεταφέρει τεράστιο ευρωπαϊκό πλούτο σε χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστια μεταφορά πλούτου από την Ευρώπη προς τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου και αερίου. H Σαουδική Αραβία εισπράττει κάθε μέρα $1δις! Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται τεράστιες αυξήσεις έως 750% στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη πράσινη μετάβαση (λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο κ.α.).

0
σαουδικη αραβια
Διαφήμιση

Του Γιάννη Μανιάτη

Στο άλλο μέρος του πλανήτη, η Κίνα εγκαθιστά τόσες ανανεώσιμες πηγές, όσες όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, με κυριαρχία των φωτοβολταϊκών.

Οι (ελληνικοί) ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν την αποδοτικότερη και φθηνότερη τεχνολογία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Στην πορεία προς το φθηνό πράσινο υδρογόνο, η ΕΕ παρά τις φιλοδοξίες της είναι ουραγός, με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική να είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στις τεχνικές δυνατότητες παραγωγής φθηνού πράσινου υδρογόνου. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 1

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, κάνει ευτυχισμένες όλες τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Η Σαουδική Αραβία, εισέπραττε τον Απρίλιο από εξαγωγές πετρελαίου $1 δις την ημέρα (!), σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εσόδων της. Τα συνολικά έσοδα των $30δις/μήνα είναι αυξημένα κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά εσόδων της, της τελευταίας δεκαετίας. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 2

Η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης (2019-2023) εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών στον πλανήτη, αποκαλύπτει ότι η Κίνα από μόνη της εγκαθιστά τόσες ανανεώσιμες πηγές, όσες σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πράσινη μετάβαση και τη χρήση πρώτων υλών. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 3

Οι τεράστιες παγκόσμιες ανάγκες σε ορυκτές πρώτες ύλες και μεταλλεύματα για την πράσινη μετάβαση, έχουν οδηγήσει σε τρομακτικές αυξήσεις τιμών κάποιων μετάλλων. Στο λίθιο τον τελευταίο ένα χρόνο, η τιμή αυξήθηκε κατά 750%, στο κοβάλτιο κατά 150%, και στο νικέλιο και το αλουμίνιο, κατά περίπου 80%.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 4

Στις εγκαταστάσεις ανά τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών επικρατούν ασφαλώς τα φωτοβολταϊκά (κυρίως), καθώς και τα αιολικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά, η παγκόσμια εξέλιξη διαρκούς αύξησης των αποκεντρωμένων φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται από μεμονωμένα άτομα, ενεργειακές κοινότητες, ή εταιρείες κατανάλωσης ηλεκτρισμού, που δυστυχώς, έχουν ελάχιστη συμμετοχή στην Ελλάδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 5

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες απαιτούν για την παραγωγή 3MWh/έτος για ζεστό νερό χρήσης, λιγότερη από τη μισή έκταση που απαιτείται για την ίδια παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Συγκριτικά, ως προς την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας,  τα ηλιοθερμικά έχουν αποδοτικότητα 40-83%, ενώ τα φωτοβολταϊκά έχουν 17-23%, τα συστήματα συμπυκνωμένης (concentrated) ηλιακής ενέργειας 7-25%.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03.06.2022 6

Στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, το πράσινο υδρογόνο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η σημερινή τιμή του που κυμαίνεται στα $3-7,5/kg να πέσει κάτω από το $1,5/kg. Η Διεθνής Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) εκτιμά ότι οι τεχνικές δυνατότητες για παραγωγή φθηνού πράσινου υδρογόνου έως το 2050 βρίσκεται κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική (2.715 EJ) και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (2.023 EJ). Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Ωκεανία αναμένεται να καταλάβουν σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή της τάξης των 1.100-1.300 EJ. Αντίθετα η Ευρώπη, που έχει κάνει σημαία της το πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει να αρκεστεί στα μόλις 88 EJ.

 

γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Μανιάτης/ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

Του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφήμιση