Αρχική Διάστημα Αμινοξέα σε αστεροειδή αποδεικνύουν ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες

Αμινοξέα σε αστεροειδή αποδεικνύουν ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες

Η πλήρης έρευνα του δείγματος ξεκίνησε το 2021 από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και ερευνητικά ιδρύματα σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αμινοξεα αστεροειδης
Courtesy: JAXA
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 20 τύποι αμινοξέων ανιχνεύθηκαν σε δείγματα που έφερε στη Γη το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa2 από αστεροειδή στα τέλη του 2020, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτέρα, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι οι οργανικές ενώσεις υπάρχουν σε αστεροειδείς στο διάστημα.

Οι μετεωρίτες που φτάνουν στη Γη καίγονται όταν προσκρούουν στην ατμόσφαιρα και μολύνονται γρήγορα με γήινους μικροοργανισμούς.

Το Hayabusa2 έκανε κάτι πρωτοποριακό, καθώς συνέλεξε υλικά από το υπέδαφος που δεν έχουν υποστεί διάβρωση από το ηλιακό φως ή την κοσμική ακτινοβολία και τα παρέδωσε στη Γη χωρίς να εκτεθούν στον εξωτερικό αέρα.

μετεωριτης αμινοξεα ιαπωνια
(Αριστερά) Η επιφάνεια του Ryugu όπως φωτογραφήθηκε από το MINERVA-II1 Rover-1A “HIBOU”. Η σκιά του HIBOU φαίνεται στο κέντρο. (δεξιά) Ένα σωματίδιο C0002 μεγέθους 1 cm που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσγείωσης (Πηγή: JAXA).

Ο Kensei Kobayashi, ομότιμος καθηγητής αστροβιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα, δήλωσε ότι η πρωτοφανής ανακάλυψη πολλαπλών τύπων αμινοξέων σε ένα εξωγήινο σώμα θα μπορούσε να υποδείξει ακόμη και την ύπαρξη ζωής εκτός της Γης.Η απόδειξη της ύπαρξης αμινοξέων στο υπέδαφος αστεροειδών αυξάνει την πιθανότητα ότι οι ενώσεις αυτές έφτασαν στη Γη από το διάστημα, δήλωσε.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα αμινοξέα είναι πιθανό να βρεθούν και σε άλλους πλανήτες και φυσικούς δορυφόρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζωή θα μπορούσε να έχει γεννηθεί σε περισσότερα μέρη του σύμπαντος από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο Kobayashi.

ryugu0016
Ryugu “JAXA, University of Tokyo & collaborators”

Έξι χρόνια στο διάστημα

Το Hayabusa2 έφυγε από τη Γη το 2014 και έφτασε στη σταθερή του θέση πάνω από το Ryugu τον Ιούνιο του 2018, αφού διένυσε 3,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Το σκάφος προσγειώθηκε στον αστεροειδή δύο φορές τον επόμενο χρόνο, συλλέγοντας τα πρώτα δείγματα από το υπέδαφος ενός αστεροειδούς.

Με τα αμινοξέα να είναι απαραίτητα για όλα τα έμβια όντα για την παραγωγή πρωτεϊνών, η ανακάλυψη θα μπορούσε να περιέχει στοιχεία για την κατανόηση της προέλευσης της ζωής.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μια κάψουλα που είχε μεταφερθεί σε εξαετή αποστολή από το Hayabusa2 παρέδωσε στη Γη περισσότερα από 5,4 γραμμάρια επιφανειακού υλικού από τον αστεροειδή Ryugu, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Hayabusa2

Ο ανιχνευτής του Ryugu είχε ως στόχο να διαλευκάνει τα μυστήρια της προέλευσης του ηλιακού συστήματος και της ζωής. Προηγούμενη ανάλυση των δειγμάτων είχε υποδείξει την παρουσία νερού και οργανικής ύλης.

Η πλήρης έρευνα του δείγματος ξεκίνησε το 2021 από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και ερευνητικά ιδρύματα σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Αν και δεν είναι γνωστό πώς έφτασαν τα αμινοξέα στην αρχαία Γη, μια θεωρία λέει ότι τα έφεραν οι μετεωρίτες καθώς ανιχνεύθηκαν σε έναν μετεωρίτη που βρέθηκε στη Γη. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να είχαν συντεθεί στο έδαφος.

 

ΠΗΓΗ: Kyodo News

Διαφήμιση