Αρχική Special Topics - 2 Ξεδιψάστε με εννέα διαφορετικά είδη νερού

Ξεδιψάστε με εννέα διαφορετικά είδη νερού

Εφόσον το νερό που πίνετε είναι καθαρό και ασφαλές, το κύριο μέλημα είναι να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι και ότι πίνετε αρκετό νερό σε τακτική βάση.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
pexels anna shvets νέρο
pexels anna shvets
Διαφήμιση

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα για να ενυδατώνεται σωστά ο οργανισμός μας, να έχουμε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Όμως δεν είναι όλα τα νερά ίδια, καθώς ορισμένα είναι φθηνότερα ή παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα. Ακολουθούν οι διάφοροι τύποι νερού και τι πρέπει να γνωρίζετε γιαυτούς.

Νερό - Βρύση

Νερό βρύσης

Το νερό της βρύσης βρίσκεται παντού, από το νερό που ξεπλένει μια δημόσια τουαλέτα μέχρι το νερό που βγαίνει από τον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Πλεονεκτήματα

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα να πίνουν νερό βρύσης για λόγους γεύσης ή ασφάλειας, η αλήθεια είναι ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλής και φθηνή λύση.

Μειονεκτήματα

Παρόλο που υπάρχουν κανονισμοί της βιομηχανίας σε ισχύ που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη μόλυνση της παροχής νερού από μόλυβδο και άλλες επιβλαβείς ουσίες, μερικές φορές αυτό δεν λειτουργεί.
Επιπλέον, ο Guardian αναφέρθηκε σε έρευνα που δείχνει σωματίδια πλαστικού στα αποθέματα νερού της βρύσης σε όλο τον κόσμο.
Τα δημόσια αποθέματα νερού μπορεί επίσης να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλουμίνιο και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Εάν, ωστόσο, ανησυχείτε ότι οι επεξεργασίες που πραγματοποιούνται στην παροχή νερού δεν είναι επαρκείς, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα οικιακό σύστημα φιλτραρίσματος για περαιτέρω καθαρισμό.

Μεταλλικό νερό

Το μεταλλικό νερό που αντλείται από μια μεταλλική πηγή είναι, όπως δηλώνει και το όνομά του, γεμάτο μέταλλα, όπως θείο, μαγνήσιο και ασβέστιο όλα πράγματα που κάνουν καλό.

Πλεονεκτήματα

Το μεταλλικό νερό έχει όντως κάποια οφέλη για την υγεία αφού παρέχει μέταλλα που το σώμα σας δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη, και σε πολλούς ανθρώπους αρέσει ακόμη και η γεύση του σε σχέση με το νερό της βρύσης, αν και αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Μειονεκτήματα

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του μεταλλικού νερού είναι το κόστος, ειδικά σε σύγκριση με το νερό της βρύσης. Πολλά από τα μέταλλα αυτού του τύπου νερού μπορούν επίσης να ληφθούν από μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή.

νερό

Νερό πηγής ή παγετώνα

Τα νερά πηγής ή παγετώνα είναι τύποι εμφιαλωμένων νερών που ισχυρίζονται ότι εμφιαλώνονται στην πηγή από την οποία ρέει το νερό είτε από πηγή είτε από παγετώνα.

Πλεονεκτήματα

Θεωρητικά, τα νερά των πηγών ή των παγετώνων πρέπει να είναι σχετικά καθαρά και απαλλαγμένα από τοξίνες. Περιέχουν επίσης πολλά από τα ίδια χρήσιμα μέταλλα που περιέχονται στο μεταλλικό νερό.
Τείνει επίσης να είναι αρκετά εύκολα διαθέσιμο στα καταστήματα, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές φιάλες, γεγονός που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Μειονεκτήματα

Ανάλογα με το πόσο πίνετε, το νερό πηγής μπορεί να γίνει ακριβό, ειδικά σε σύγκριση με το νερό της βρύσης. Επίσης, κάποιο νερό πηγής είναι ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο και μη ελεγμένο νερό, το οποίο μπορεί να ενέχει πιθανούς κινδύνους για την υγεία, ανάλογα με το τι περιέχει.

Ανθρακούχο νερό

Μερικές φορές αναφέρεται ως ανθρακούχο νερό ή νερό με σόδα, το ανθρακούχο νερό εμποτίζεται με διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση.

Πλεονεκτήματα

Το ανθρακούχο νερό προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση στο στόμα από το απλό νερό, η οποία θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή αν θέλετε κάτι ανθρακούχο χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
Υπάρχουν διαθέσιμα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά που περιέχουν ένα ή και τα δύο είδη γλυκαντικών. Επιπλέον, επειδή το ανθρακούχο νερό τείνει να είναι ανόργανο παίρνετε το πρόσθετο πλεονέκτημα των μετάλλων που προάγουν την υγεία με το ανθρακικό σας.

Μειονεκτήματα

Ενώ υπάρχουν κάποια μέταλλα στο ανθρακούχο νερό, δεν είναι αρκετά ώστε να είναι πραγματικά ευεργετικά για την υγεία σας με ουσιαστικό τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να είναι ακριβό σε σύγκριση με τη βρύση και με ορισμένα είδη εμφιαλωμένου νερού.

pexels clem onojeghuo βραστό νερό
pexels clem onojeghuo

Αποσταγμένο νερό

Αυτός ο τύπος νερού προέρχεται από το βρασμό του και τη συλλογή του ατμού του ο οποίος συμπυκνώνεται και συλλέγεται πάλι σε υγρό.

Πλεονεκτήματα

Το αποσταγμένο νερό είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν ζείτε κάπου ή επισκέπτεστε κάποιο μέρος όπου η παροχή νερού της βρύσης είναι μολυσμένη ή θα μπορούσε να είναι μολυσμένη.

Μειονεκτήματα

Καθώς δεν υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα στο αποσταγμένο νερό, δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει τη δυνατότητα να είναι επιζήμιο, καθώς το μη ανοργανοποιημένο νερό τείνει να αφαιρεί μέταλλα από όπου μπορεί σε αυτή την περίπτωση, από το σώμα σας, ή συγκεκριμένα από τα δόντια σας.

Καθαρισμένο νερό

Το καθαρισμένο νερό είναι συνήθως νερό βρύσης ή υπόγειο νερό που έχει υποστεί επεξεργασία για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών όπως βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή του είναι σχεδόν εγγυημένα ασφαλής.

Πλεονεκτήματα

Όπως και το αποσταγμένο νερό, το καθαρισμένο νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν η άμεση πηγή νερού σας είναι μολυσμένη. Πολλές χώρες καθαρίζουν το νερό της βρύσης, οπότε ουσιαστικά πίνετε καθαρισμένο νερό κάθε φορά που γεμίζετε ένα φλιτζάνι από τον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Μειονεκτήματα

Επειδή όλες οι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες αφαιρούνται από το καθαρισμένο νερό, χάνετε επίσης κάποιες από τις δυνητικά ευεργετικές ουσίες που προστίθενται στις παροχές νερού βρύσης, όπως το φθόριο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της τερηδόνας.
Επιπλέον, η αγορά καθαρισμένου νερού ή ακόμη και η εγκατάσταση ενός συστήματος φιλτραρίσματος στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή.

Νερό

Αρωματισμένο νερό

Το αρωματισμένο νερό είναι νερό που έχει γλυκανθεί είτε με ζάχαρη είτε με τεχνητά γλυκαντικά και περιέχει φυσικές ή τεχνητές αρωματικές ουσίες.

Πλεονεκτήματα

Το αρωματισμένο νερό, μπορεί να προσφέρει μια γευστική εναλλακτική λύση στο σκέτο νερό, η οποία διευκολύνει την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Μπορεί επίσης να προσθέσει ποικιλία στην κατανάλωση νερού, αφού υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες γεύσεις. Η γεύση μπορεί να προστεθεί με φυσικό τρόπο με την προσθήκη φρούτων και λαχανικών στο νερό της βρύσης ή στο εμφιαλωμένο νερό, ή μπορείτε να αγοράσετε τεχνητά αρωματισμένα νερά στα περισσότερα καταστήματα.

Μειονεκτήματα

Συχνά, τα αρωματισμένα νερά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Οι ποικιλίες με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν αρνητικά στα τεχνητά γλυκαντικά.

Αλκαλικό νερό

Το αλκαλικό νερό έχει υψηλότερο επίπεδο pH από το κανονικό νερό της βρύσης και περιέχει αλκαλικά μέταλλα και αρνητικό δυναμικό αναγωγής οξείδωσης (ORP).

Πλεονεκτήματα

Το γεγονός ότι αυτός ο τύπος νερού έχει υψηλότερο επίπεδο pH έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στο σώμα, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης ή ακόμη και να αποτρέψει τον καρκίνο.
Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτό είναι αλήθεια.

Μειονεκτήματα

Είναι γενικά ασφαλές να πίνετε αλκαλικό νερό, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την οξύτητα του στομάχου, μειώνοντας έτσι την ικανότητά του να σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια.

Σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεταβολική αλκάλωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο.

pexels frans van heerden πηγάδι
pexels frans van heerden

Νερό από πηγάδι

Το νερό των πηγών προέρχεται κατευθείαν από το έδαφος, αν και είναι ανεπεξέργαστο και ενέχει διάφορους κινδύνους.

Πλεονεκτήματα

Αν τυχαίνει να ζείτε σε μια περιοχή όπου τα πηγάδια είναι άφθονα ή αν έχετε ένα στην αυλή σας, η εύκολη πρόσβαση σε αυτό που φαίνεται σαν φρέσκο νερό μπορεί να είναι ελκυστική. Ενώ υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του ακατέργαστου, ανεπεξέργαστου νερού, τα οφέλη μπορεί να μην αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Βέβαια υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διασφαλίσετε ότι το νερό του πηγαδιού σας είναι κατάλληλο για να το πιείτε. Για παράδειγμα, ελέγχετε το νερό του πηγαδιού σας ετησίως για βακτήρια, νιτρικά και επίπεδα pH. Είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος.

Μειονεκτήματα

Επειδή το νερό δεν έχει υποστεί επεξεργασία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης ιδιαίτερα από βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις. Ενώ το νερό από πηγάδι ήταν ο κανόνας, υπάρχει λόγος που θεσπίστηκαν οι προμήθειες νερού της πόλης και οι κανονισμοί που τις περιβάλλουν απλά δεν ξέρετε τι παίρνετε, αν δεν ελέγξετε ή επεξεργαστείτε το νερό από το πηγάδι μόνοι σας.

Συμπερασματικά

Ενώ μπορεί να έχετε μια προτίμηση για το ποιος τύπος νερού είναι καλύτερος, γενικά, δεν υπάρχει ένας τύπος που να υπόσχεται μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τους άλλους.
Εφόσον το νερό που πίνετε είναι καθαρό και ασφαλές, το κύριο μέλημα είναι να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι και ότι πίνετε αρκετό νερό σε τακτική βάση.
Διαφήμιση