Αρχική Επιστήμη Ο Thanatos Drakon αποκαλύφθηκε στην Αργεντινή

Ο Thanatos Drakon αποκαλύφθηκε στην Αργεντινή

Μια ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε τα απολιθώματα του Thanatos drakon amaru στα βουνά των Άνδεων στη δυτική επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
dragon of death
Courtesy: Leonardo Ortiz
Διαφήμιση

Τεράστιο αρχαίο ιπτάμενο ερπετό, το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο έζησε μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια. Απομεινάρια του τεράστιου ιπτάμενου ερπετού που ονομάστηκε Δράκος του Θανάτου βρέθηκαν στην Αργεντινή.

Με μήκος περίπου 9 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αμερική και ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα σπονδυλωτά που έχουν ζήσει ποτέ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τοθηρίοθα ήταν πιθανότατα ένα τρομακτικό θέαμα καθώς κυνηγούσε τη λεία του από τους προϊστορικούς ουρανούς.

Υπολογίζεται ότι το τρομερό αυτό είδος έζησε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση αστεροειδούς στη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, η οποία εξαφάνισε περίπου τα τρία τέταρτα της ζωής στον πλανήτη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Μια ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε τα απολιθώματα του Thanatosdrakon amaru στα βουνά των Άνδεων στη δυτική επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Leonardo Ortiz δήλωσε ότι τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά του απολιθώματος απαιτούν ένα νέο όνομα γένους και είδους, με το τελευταίο να συνδυάζει τις αρχαίες ελληνικές λέξεις για το θάνατο (thanatos) και το δράκο (drakon).

dragon
Courtesy: Leonardo Ortiz

Μου φάνηκε σωστό να το ονομάσουμε έτσι, δήλωσε ο Ortiz, του Εθνικού Πανεπιστημίου Cuyo στη Μεντόζα.

Είναι πουλί; Είναι νυχτερίδα; Είναι πτερόσαυρος

Ούτε πουλιά ούτε νυχτερίδες, οι πτερόσαυροι ήταν ερπετά που κυριάρχησαν στον ουρανό κατά την Ιουρασική και Κρητιδική περίοδο. Οι επιστήμονες συζητούν εδώ και πολύ καιρό για το πού εντάσσονται οι πτερόσαυροι στο εξελικτικό δέντρο.

Η επικρατέστερη θεωρία σήμερα είναι ότι οι πτερόσαυροι, οι δεινόσαυροι και οι κροκόδειλοι είναι στενά συνδεδεμένοι και ανήκουν σε μια ομάδα γνωστή ως αρχόσαυροι, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Οι πτερόσαυροι εξελίχθηκαν σε δεκάδες είδη. Κάποια ήταν τόσο μεγάλα όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 και άλλα τόσο μικρά όσο ένα σπουργίτι.

Ήταν τα πρώτα ζώα μετά τα έντομα που ανέπτυξαν τη μηχανοκίνητη πτήση όχι απλώς πηδώντας ή γλιστρώντας, αλλά χτυπώντας τα φτερά τους για να δημιουργήσουν άνωση και να ταξιδέψουν στον αέρα.

Οι πτερόσαυροι είχαν κοίλα οστά, μεγάλους εγκεφάλους με ανεπτυγμένους οπτικούς λοβούς και πολλές κορυφές στα οστά τους, στις οποίες προσκολλώνται οι μύες πτήσης.

πτεροσαυρος

Είναι ο δράκος του θανάτου”

Το ερπετό είχε μήκος όσο ένα κίτρινο σχολικό λεωφορείο με εκτιμώμενο άνοιγμα φτερών περίπου 9 μέτρα.
Περίπου 40 οστά και θραύσματα ανακαλύφθηκαν από την ομάδα παλαιοντολόγων. Είπαν ότι τα τεράστια οστά του απολιθώματος κατατάσσουν το νέο είδος ως το μεγαλύτερο πτερόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί στη Νότια Αμερική και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πετρώματα που διατηρούσαν τα λείψανα του ερπετού χρονολογούνται 86 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην Κρητιδική περίοδο, η οποία διήρκεσε από περίπου 145 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Δεν έχουμε επί του παρόντος καταγεγραμμένο κανένα στενό συγγενή που να έχει έστω και μια τροποποίηση του σώματος παρόμοια με αυτά τα θηρία, δήλωσε ο Ortiz.

Οι ερευνητές έγραψαν στην εργασία τους ότι ο Thanatosdrakon είναι ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος που διέσχισε τον κρητιδικό ουρανό της Νότιας Αμερικής που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Είπαν ότι η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους επιστήμονεςνα διευρύνουν τις γνώσεις σχετικά με την ανατομία αυτής της ποικιλόμορφης ομάδας πτερόσαυρων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cretaceous Research.

ΠΗΓΗ: DailyMail

Διαφήμιση