Αρχική Υγεία - Διατροφή Αρχαίοι σπόροι – Γιατί να τους βάλουμε στη διατροφή μας

Αρχαίοι σπόροι – Γιατί να τους βάλουμε στη διατροφή μας

0
pexels tymur khakimov σιταρι
pexels tymur khakimov
Διαφήμιση

Της Ιωάννας Παπαδοπούλου*

Ένα είναι το μόνο σίγουρο: οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν πολλά πράγματα να μας διδάξουν! Και δε μιλάμε μόνο για τη φιλοσοφία ή τις τέχνες αλλά ακόμα και για την καθημερινή μας διατροφή!

Στο άρθρο μας, λοιπόν, θα πάρουμε διατροφικά tips από τους αρχαίους! Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τη διατροφική αξία των αρχαίων σπόρων, όπως το δίκοκκο σιτάρι, οι σπόροι Chia και η quinoa και θα σας προτείνουμε έξυπνους τρόπους για να τους εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού.

Το δίκοκκο σιτάρι…

…είναι ένα δημητριακό που ξεκίνησε να καλλιεργείται στη χώρα μας πριν χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα έκανε ένα δυνατό comeback στη διατροφή μας κι αυτό οφείλεται στην υψηλή του θρεπτική αξία.

σιτάρι

Ο καρπός του αποτελείται από δύο σπόρους οι οποίοι περιβάλλονται από ένα σκληρό «κέλυφος», το οποίο δεν απομακρύνεται από τους σπόρους ούτε κατά τη διαδικασία του θερισμού. Επομένως, ο καρπός παραμένει πάντοτε «προστατευμένος» και διατηρεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Ας δούμε τα πιο βασικά:

  • Υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας
  • Πρωτεΐνη, που συμβάλλει στη διατήρηση ή/και αύξηση της μυικής μάζας
  • Φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο φώσφορος

Nutri-tip: Απολαύστε το δίκοκκο σιτάρι βρασμένο μέσα σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό δίπλα σε άπαχα κρεατικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας προϊόντα όπως το ψωμί του τοστ με δίκοκκο σιτάρι.

chia
Σπόροι chia

Οι σπόροι Chia…

…είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή των Αζτέκων. Το μικρό τους μέγεθος δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά! Μας προσφέρουν φυτικές ίνες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς.

Nutri-tip: Μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους chia στο γιαούρτι σας, σε μπάρες δημητριακών ή ακόμα και σε σαλάτες. Επιπλέον, μπορείτε να τους αναζητήσετε και σε τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στο super market, όπως για παράδειγμα ψωμί σε φέτες με Chia και Quinoa.

Μιας και αναφέραμε την quinoa…

… γνωρίζατε πως στη γλώσσα των Ίνκας σήμαινε ‘’μητέρα όλων των καρπών’’; Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, η quinoa έχει «ακουστεί» πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες μελέτες στη βιβλιογραφία που υποστηρίζουν πως αν και αποτελεί προϊόν φυτικής προέλευσης, μπορεί να αποτελέσει πηγή πλήρους πρωτεΐνης (αντίστοιχης με αυτές που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα). Εκτός από την πρωτεΐνη, μας προσφέρει φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο, που μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης.

Σαλάτα κινόα

Nutri-tip: Αν ψάχνετε τρόπους για να βάλετε την quinoa στο menu της οικογένειας, μπορείτε να απολαύσετε με τους αγαπημένους σας:

  • Ντομάτες γεμιστές με quinoa
  • Club sandwich με ψωμί σε φέτες με Chia και Quinoa, φιλέτο κοτόπουλο, χούμους και ψητά λαχανικά
  • τονοσαλάτα με quinoa
  • φρυγανισμένο ψωμί με Chia και Quinoa, ταχίνι με κακάο και φέτες μπανάνας

Παπαδοπούλου Ιωάννα

 

Ιωάννα Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)-MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Διαφήμιση