Αρχική Επιστήμη Επανέφεραν στη ζωή μάτια νεκρών

Επανέφεραν στη ζωή μάτια νεκρών

Η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale του 2019, η οποία επανεκκίνησε τους εγκεφάλους 32 αποκεφαλισμένων χοίρων που είχαν σφαγεί τέσσερις ώρες νωρίτερα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κορονοϊός, Μάτια
Διαφήμιση

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μάτια από δωρητές οργάνων μπορούν να επανέλθουν στη ζωή σε μια ανακάλυψη που θέτει το ερώτημα αν ο θάνατος είναιπραγματικά μη αναστρέψιμος”. Τα μάτια των δοτών ανταποκρίνονται ακόμη και στο αμυδρό φωςόπως στο ζωντανό μάτι“. Τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή αντιδρούσαν στο φως και επικοινωνούσαν ακόμη και 5 ώρες μετά το θάνατο .

Αν τα ευρήματα επεκταθούν στον εγκέφαλο, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε ζωντανούς από τους νεκρούς

Η έρευνα εγείρει το ερώτημα αν ο εγκεφαλικός θάνατος, όπως ορίζεται σήμερα, είναι πραγματικά μη αναστρέψιμος.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν τα μάτια νεκρών ανθρώπων στη ζωή, σε μια πιθανή ανακάλυψη που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ίδιος ο θάνατος θα μπορούσε μια μέρα να είναι αναστρέψιμος.

eyes

Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στο φως έως και πέντε ώρες μετά το θάνατο.
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι έστελναν σήματα πουέμοιαζαν με εκείνα που καταγράφηκαν από ζωντανά άτομα“.

Αυτοί οι νευρώνες στον αμφιβληστροειδή αποτελούν μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η ανακάλυψη, η οποία έγινε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εγείρει την πιθανότητα ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και άλλα κύτταρα του ΚΝΣ.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη τουςεγείρει το ερώτημα αν ο εγκεφαλικός θάνατος, όπως ορίζεται σήμερα, είναι πραγματικά μη αναστρέψιμος.
Για να επιτύχουν τα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες σχεδίασαν μια ειδική μονάδα μεταφοράς που θα μπορούσε να επαναφέρει το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα μάτια 20 λεπτά μετά την αφαίρεσή τους από έναν νεκρό δότη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Fatima Abbas, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, δήλωσε: “Καταφέραμε να αφυπνίσουμε φωτοϋποδοχικά κύτταρα στην ανθρώπινη ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση και την ικανότητά μας να βλέπουμε λεπτές λεπτομέρειες και χρώματα.

Ασθενής, Νοσοκομείο

Σε μάτια που ελήφθησαν έως και πέντε ώρες μετά το θάνατο ενός δωρητή οργάνων, τα κύτταρα αυτά ανταποκρίνονταν στο έντονο φως, στα έγχρωμα φώτα και ακόμη και σε πολύ αμυδρές λάμψεις φωτός“.

Η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale του 2019, η οποία επανεκκίνησε τους εγκεφάλους 32 αποκεφαλισμένων χοίρων που είχαν σφαγεί τέσσερις ώρες νωρίτερα. Η μελέτη του Yale απέτυχε να αναβιώσει τη δραστηριότητα των νευρώνων.

Καταφέραμε να κάνουμε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς να συνομιλούν μεταξύ τους, όπως κάνουν στο ζωντανό μάτι, δήλωσε ο Δρ Frans Vinberg, επίσης από τη Γιούτα. “Αυτό δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην ωχρά κηλίδα, και ποτέ στον βαθμό που έχουμε αποδείξει τώρα, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει νέες θεραπείες για την απώλεια της όρασης και να βελτιώσει την κατανόηση των εγκεφαλικών ασθενειών.

Ο Δρ Vinberg πρόσθεσε ότι οι ερευνητές ελπίζουν ότι η διαδικασία που ανέπτυξε η ομάδα για την υποστήριξη των ματιών μετά τη δωρεά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλες έρευνες και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν για να δωρίσουν τα μάτια τους στην επιστήμη.

εγκέφαλος

Η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να μελετήσει την ανθρώπινη όραση με τρόπους που δεν είναι εφικτοί με τα πειραματόζωα, είπε. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα παρακινήσει τους συλλόγους δωρητών οργάνων, τους δωρητές οργάνων και τις τράπεζες οφθαλμών, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις συναρπαστικές νέες δυνατότητες που προσφέρει αυτό το είδος έρευνας

Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος ενός ατόμου παύει να λειτουργεί λόγω διακοπής της παροχής οξυγόνου ή αίματος.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία αυτό σημαίνει ότι το άτομο έχει πεθάνει, καθώς δεν θα ανακτήσει ποτέ τις αισθήσεις του, παρά το γεγονός ότι η καρδιά και οι πνεύμονές του συνεχίζουν να λειτουργούν με τη βοήθεια ιατρικής τεχνολογίας, όπως ο αναπνευστήρας.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση