Αρχική Special Topics Έγκλημα πολέμου η χρήση λευκού φωσφόρου στη Μαριούπολη

Έγκλημα πολέμου η χρήση λευκού φωσφόρου στη Μαριούπολη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
white phosphorus bomb
Πληροφορίες για χρήση λευκού φωσφόρου στο λιμάνι της Μαριούπολης (φωτό αρχείου)
Διαφήμιση

Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται έπειτα από προειδοποιήσεις των επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ότι τα στρατεύματα του Πούτιν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες εκεί εντείνονται, με τις ουκρανικές δυνάμεις να λένε ότι προετοιμάζονται για την “τελευταία μάχη” στην πόλη.
Αν και δεν θεωρείται αυστηρά χημικό όπλο, η ουσία καίει πολύ και μπορεί να προκαλέσει φρικτούς τραυματισμούς, ενώ η χρήση της σε αμάχους αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία “εγείρει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη συνεχίζονται”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι. «Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

εγκαυμα απο χημικα
Έγκλημα πολέμου η χρήση του λευκού φωσφόρου σε αμάχους (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Έγκλημα πολέμου η χρήση βομβών φωσφόρου

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές.  Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς.

Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πριν από αυτό, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν 90 φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2017.

Ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS χρησιμοποίησε το όπλο στο Ιράκ και τη Συρία το 2017, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα τέλη του 2020, υπάρχουν καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμένιων στρατιωτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

βομβες λευκου φωσφορου
Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το λιμάνι της Μαριούπολης στα χέρια Ρώσων

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε. «Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Διαφήμιση