Αρχική Υγεία - Διατροφή Η Άνοιξη των αλλεργιών

Η Άνοιξη των αλλεργιών

«Ασπίδα προστασίας» για όσους υποφέρουν από τις αλλεργίες της Άνοιξης αποτελεί η όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αλλεργίες γύρη
Η βόλτα στη φύση γίνεται εφιάλτης για όσους υποφέρουν από αλλεργίες
Διαφήμιση
Για πολλούς η Άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, για όσους υποφέρουν από αλλεργίες όμως γίνεται εφιαλτική καθώς από τον Μάρτιο ξεκινούν να υποφέρουν από τις αλλεργίες της γύρης. Κάθε σκέψη για εκδρομή στη φύση προκαλεί πονοκέφαλο και προτιμούν να μείνουν στο σπίτι μέχρι να περάσει αυτή η εποχή.
Οι αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με φτέρνισμα, δύσπνοια, βήχα, καταρροή, δακρύρροια, φαγούρα στο λαιμό, στα αυτιά, στον ουρανίσκο, που οφείλονται κυρίως στη γύρη των ανθισμένων δέντρων και άλλων φυτών.
Τι είναι η αλλεργία;
Η αλλεργία είναι μια δράση του οργανισμού διαφορετική από τη φυσιολογικά αναμενόμενη. Ο οργανισμός αναγνωρίζει λανθασμένα αβλαβείς ουσίες ως εχθρό, παράγει αντισώματα για να τις καταπολεμήσει και προκαλεί την αλλεργία.
Οι αλλεργίες είναι υπεύθυνες για σημαντική μείωση στην ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν:
– εμποδίζουν την απόδοση στο σχολείο, την εργασία και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου
– προκαλούν πολύ κακή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα μόνιμη υπνηλία και ευερεθιστότητα
– το άσθμα, είναι μία χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε μόνιμη έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας, με εκδήλωση δύσπνοιας ακόμη και στην πιο απλή σωματική προσπάθεια.
Αλλεργία
Μειώνεται η απόδοση στο σχολείο λόγω κακού ύπνου για όσα παιδιά υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα.
Αλλεργική ρινίτιδα

Εμφανίζεται συνήθως με πονοκέφαλο, συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και καταρροή στη μύτη. Συχνά όσοι υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, λόγω κακής ποιότητας ύπνου.

Η ρινοεπιπεφυκίτιδα

Εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα.

Το αλλεργικό άσθμα

Η ήπια μορφή του αλλεργικού άσθματος εμφανίζεται με ένα «βράσιμο» στο στήθος και ένα ανεξήγητο ξερόβηχα. Ενώ στην πιο σοβαρή μορφή του μπορεί να επιφέρει μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή.

 Οι «ένοχοι» της αλλεργίας

Ο κύριος ένοχος για την εμφάνισή τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων, λουλουδιών και αγριόχορτων, που την άνοιξη κυκλοφορεί διαρκώς στην ατμόσφαιρα.

Τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται τις αλλεργίες

  • η γύρη της ελιάς,
  • η γύρη του φυτού ελξίνη, γνωστό και ως αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.
  • η γύρη από διάφορα είδη γρασιδιού
  • οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας
  • η αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, που επίσης πολλαπλασιάζονται λόγω της κατακόρυφης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

 

 Αντιμετώπιση

«Ασπίδα προστασίας» αποτελεί η όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια.

  • «Πόρτα» στις αλλεργίες

Για να κρατήσετε τις αλλεργίες εκτός σπιτιού μην ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα. Κάντε συνήθεια να αερίζετε το σπίτι το πρωί.

  • Καθαριότητα

Ένας από τους πιο απλούς κι αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι η καθαριότητα.Καθαρίζετε συχνά το σπίτι ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο δυνατό τα ποσοστά της γύρης, της σκόνης αλλά και των ακάρεων, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Πλένετε συχνά τα ρούχα που φοράτε και αφήνετε τα παπούτσια έξω από το σπίτι.

  •  Προφυλάξτε τα μάτια σας

Φορέστε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας από τα διάφορα αλλεργιογόνα. Στην περίπτωση που οδηγείτε μηχανή πάντα να χρησιμοποιείτε κράνος, ώστε να εμποδίζεται η δίοδος στα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.

αλλεργίες γύρη
Ενημερωθείτε για τα επίπεδα γύρης στην περιοχή σας
  •  Ενημερωθείτε για τα επίπεδα γύρης

Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες αλλά και τα δελτία καιρού που ενημερώνουν το κοινό για τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που βρίσκεστε. Φροντίστε να γνωρίζετε τις ημέρες που η γύρη είναι στα υψηλότερα επίπεδα, ώστε να περιορίζετε τις μετακινήσεις.

  •  Εξοπλιστείτε με φίλτρο αέρα

Το εξωτερικό περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου μας. Ωστόσο, μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό μας περιβάλλον όπου σύμφωνα με μετρήσεις ο μέσος άνθρωπος περνάει το 90% του χρόνου του κατά τη διάρκεια της ζωής του.Η αγορά ενός καλού καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA θα εξαλείψει το 99,97% όλων των σωματιδίων, γύρης και αλλεργιογόνων που εισπνέουμε μέσα σε έναν εσωτερικό χώρο και επιδεινώνουν τα προβλήματα αλλεργιών και άσθματος.

Αύξηση των αλλεργιών παγκοσμίως
 
Όλες οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν ότι την τελευταία 30ετία έχει σημειωθεί δραματική αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργίες. Για παράδειγμα η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας, που αποτελεί την πιο συχνή αλλεργική πάθηση, κυμαίνεται στην Ευρώπη από 15 έως 25%, ενώ για τη χώρα μας τα ποσοστά βρίσκονται κοντά στο 15%. Το άσθμα στους ενήλικες παγκοσμίως κυμαίνεται από 5 έως 15%, ενώ η τροφική αλλεργία αφορά το 1 έως 5% του γενικού πληθυσμού, με τα ποσοστά στην παιδική ηλικία να είναι λίγο υψηλότερα από 5%.
Οι λόγοι της αύξησης
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (με τη χρήση αντιβιοτικών για καταπολέμηση λοιμώξεων, την απομάκρυνση από τις αγροτικές εργασίες και την επαφή με ζώα, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από ρύπους κ.α.) προκαλεί αποστέρηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού από μικροβιακά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να γίνεται στροφή της άμυνάς μας εναντίον αθώων ουσιών (γύρεις, ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων κ.α.) και να προκαλείται αλλεργία.
ΠΗΓΕΣ:
Διαφήμιση