Αρχική Υγεία - Διατροφή Θεσμός οι Εκθέσεις «Γαστρονομικής Εβδομάδας» – Όλο τον χρόνο για όλες τις...

Θεσμός οι Εκθέσεις «Γαστρονομικής Εβδομάδας» – Όλο τον χρόνο για όλες τις Περιφέρειες

Η γαστρονομία αποτελεί και επισήμως μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, μέσα από το δίκτυο των Αποδήμων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

0
ELLHNIKH KOUZINA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την επίσημη καθιέρωση της «Ελληνικής Γαστρονομικής Εβδομάδας», με ποικίλες εκδηλώσεις για την προβολή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κάθε χρόνο, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με την στήριξη των Ελληνικών πρεσβειών και προξενείων ανά τον κόσμο.

Η πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία προβολής της Ελληνικής Κουζίνας, ελήφθη κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη, με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οίνου (CEICO), ο κ. Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ο κ. Στέλιος Μαστοράκος. Ακόμη, παρευρέθηκε ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς 2500 Χρόνια» με στόχο την ανάδειξη στοχευμένων δράσεων γαστρονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο προώθησης της γαστρονομικής διπλωματίας οι δύο πλευρές συζήτησαν δυνατότητες συνεργασίας και κοινές δράσεις. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού προϊόντος, καθώς και στην προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων.

CEICO
Προηγούμενη Ελληνική γαστρονομική εβδομάδα, «Greece in Tel Aviv»

Γαστρονομική διπλωματία

Ο κ. Γ. Χρυσουλάκης επεσήμανε τον ρόλο της γαστρονομίας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό αφήγημα για τη χώρα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα της και ταυτόχρονα ευνοεί ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της γαστρονομικής διπλωματίας, ενώ τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχει αναλάβει να κάνει γνωστή τη γαστρονομία της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η γαστρονομία αποτελεί μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ταυτότητα ενός τόπου, ενώ εντάσσεται στο σχέδιο των επικοινωνιακών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόσο μέσα από το δίκτυο των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό, όσο και μέσα από το δίκτυο των Αποδήμων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Screenshot
Από Εβδομάδα Γαστρονομίας στην Καβάλα

 

Διαφήμιση