Αρχική Ενέργεια Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 95% από «αναβαθμισμένες» κατοικίες

Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 95% από «αναβαθμισμένες» κατοικίες

Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες, μετά όμως από τις παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ» περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 87-95%.

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εντυπωσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Κατοικίες που κατατάσσονταν στη χαμηλότερη (Η) κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, μετά τις παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ» αναβαθμίστηκαν στην υψηλότερη (Α+), και περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 87-95%.

Καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά, η εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί μονόδρομο -περιορίζοντας δραστικά τον χρόνο απόσβεσης της σχετικής επένδυσης.

Η Εξοικονόμηση των Προγραμμάτων σε… αριθμούς

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν τα σπίτια τα οποία εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ»:

Κατοικίες που εντάχθηκαν στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 1» μείωσαν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας από 524,92 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό, σε 33,84.

Στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2 η κατανάλωση περιορίστηκε από 580,47 σε 28,04 kwh/τ.μ. και στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2β έπεσε από 720,1 σε 93,9 kwh/τ.μ.

Και σε λιγότερο ακραία παραδείγματα, π.χ. κτίρια κατοικιών που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και αναβαθμίστηκαν στην κατηγορία Β πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 50%.

Ενδεικτικό των περιθωρίων βελτίωσης που υπάρχουν για το κτιριακό δυναμικό της χώρας, είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2011-2019, το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων κατοικιών (66.66%) κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Ε-Η.

vivint solar unsplash
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Vivint Solar / Unsplash

Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια

Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες (415.19 kWh/m2), ενώ τα κτίρια των πολυκατοικιών έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 264.63 kWh/m2.

Το μέσο διαμέρισμα πολυκατοικίας καταναλώνει ετησίως 174,44 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό για θέρμανση, 32,34 kwh/τ.μ. για ψύξη και 55,49 kwh/τ.μ. για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις της περιόδου 2011 – 2019, το πετρέλαιο συμμετέχει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 51.38% στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων κατοικίας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια κατά 33.70%.

Κανονιστικά μέτρα και… Πρόστιμα

Η βασική ανησυχία των ιδιοκτητών, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της UIPI και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά είναι ότι η καθιέρωση υποχρεωτικής ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης, ιδιαίτερα στις ενοικιαζόμενες κατοικίες (όπως προβλέπει η υφιστάμενη πρόταση της ΕΕ), χωρίς μέτρα ενίσχυσης των ιδιοκτητών, δεν θα έχει καμιά ουσιαστική αποτελεσματικότητα, ακόμη και αν συνδυαστεί με επιβολή απαγορεύσεων (π.χ. μίσθωσης ή πώλησης) και προστίμων.

Paradias Stratos

 

«Τα κανονιστικά μέτρα, πρόσθεσε, είναι άδικα και αντικοινωνικά στην περίπτωση που θέσουν υποχρεώσεις οι οποίες δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν και δεν θα υλοποιηθούν τελικά.

Η εμμονή στην βίαιη εφαρμογή τους θα οδηγήσει στην εξαέρωση της αξίας των παλαιοτέρων κτιρίων και σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, σε βάρος των ιδιοκτητών τους».

ΥΠΕΝ Ενεργειακόισοζύγιοκατοικιών
ΥΠΕΝ Ενεργειακό Ισοζύγιο Κατοικιών

Με πληροφορίες από ertnews

Διαφήμιση