Αρχική Special Topics Συναγερμός από διαρροή τοξικής αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο της Ουκρανίας

Συναγερμός από διαρροή τοξικής αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο της Ουκρανίας

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ερίζουν για τους υπαίτιους αλλά και την σκοπιμότητα του «ατυχήματος» διαρροής της τοξικής αμμωνίας.

0
Sumy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Προσοχή! 21/03/2022. 04.30 π.μ. Διαρροή αμμωνίας από το Sumykhimprom» αναφέρει ανακοίνωση της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Σούμι που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Telegram. Από σήμερα τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της πόλης Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία σε υπόγεια, τηρώντας αυστηρά έκτακτα μέτρα υγιεινής και πρόληψης.

Αν και ακόμα η απειλή δεν είναι «ορατή», καθώς η κατεύθυνση του «οδηγεί» το επικύνδινο αέριο σε αντίθετη προς την πόλη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι η αμμωνία είναι ελαφρύτερη από τον αέρα, οι κάτοικοι θα πρέπει να αναζητούν καταφύγιο, σε υπόγεια και οι κάτω ορόφους σπιτιών προκειμένου να προστατευθούν.

Ομάδες έκτακτης ανάγκης του εργοστασίου και η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης εργάζονται στο σημείο, με τον περιφερειάρχη της Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, να προειδοποιεί

  • είναι απαραίτητο να αφήσετε τη μολυσμένη περιοχή κάθετα προς την κατεύθυνση του ανέμου.
  • εάν δεν είναι δυνατό να φύγετε από την περιοχή της μόλυνσης, είναι απαραίτητο να κρυφτείτε σε καταφύγια, υπόγεια, διαμερίσματα (σπίτια), έχοντας προηγουμένως σφραγισμένα παράθυρα, πόρτες, αερισμό (κατά προτίμηση με ένα πανί εμποτισμένο σε κιτρικό οξύ ή ασθενές διάλυμα ξύδι ή νερό).
  • σε ένα διαμέρισμα (σπίτι) συνιστάται να πάτε στο μπάνιο και να ανοίξετε το ντους για ψεκασμό (το νερό απορροφά την αμμωνία από τον αέρα), μην ενεργοποιείτε τον εξαερισμό (τραβάει καθαρό αέρα και τραβάει μολυσμένο αέρα).
  • Εάν μυρίζετε αμμωνία, αναπνεύστε μέσω ενός βρεγμένου επίδεσμου γάζας (κατά προτίμηση υγρασμένου με διάλυμα 5% οξικού ή κιτρικού οξέος).

Ο πρόεδρος της ΟΒΑ μάλιστα, διευκρίνισε τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να παρασχεθούν, σε περίπτωση δηλητηρίασης από αμμωνία :

  • μεταφέρετε το προσβεβλημένο άτομο στον καθαρό αέρα.
  • Δώστε του ζεστό γάλα με μαγειρική σόδα.
  • βάλτε έναν επίδεσμο από βαμβακερή γάζα βρεγμένο με νερό, κατά προτίμηση διάλυμα 5% οξικού ή κιτρικού οξέος.
  • Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε με νερό ή σκουπίστε με βαζελίνη ή ελαιόλαδο.
  • σε περίπτωση βλάβης του δέρματος – πλύνετε με καθαρό νερό, φτιάξτε λοσιόν από διάλυμα οξικού ή κιτρικού οξέος 5%.

Sumy amonia

Οι προειδοποιήσεις από Ρωσικής πλευράς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «Ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Οι πληροφορίες αυτές, είναι αδύνατο να επαληθευτούν, με ανεξάρτητο τρόπο. Επί του παρόντος, η πόλη των 250.000 κατοίκων, 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, δεν απειλείται -προς το παρόν- άμεσα από την αμμωνία λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κατηγορήσει πρόσφατα τις αρχές της Ουκρανίας ότι καταρτίζουν σχέδια προκειμένου να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσουν εκ των υστέρων τη Ρωσία.

Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, επέστρεψαν την κατηγορία, ερίζοντας ότι η Ρωσία ψεύδεται και ότι εκείνη έχει σκοπό να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Live: Ο πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις
Διαφήμιση