Αρχική Περιβάλλον Τεράστιο παγόβουνο κατέρρευσε από πρωτοφανή καύσωνα στην Ανταρκτική

Τεράστιο παγόβουνο κατέρρευσε από πρωτοφανή καύσωνα στην Ανταρκτική

Στην πρόβλεψη 10ημέρου, οι περιοχές κοντά στο Νότιο Πόλο μπορεί να φτάσουν περισσότερο από 30 C πάνω από το μέσο όρο. Ενώ, η ζέστη θα επηρεάσει και τη Δυτική Ανταρκτική.

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρά τις προβλέψεις ότι το πρώτο «ράφι» πάγου στην ανθρώπινη ιστορία δεν θα κατέρρεε για πιθανώς χιλιάδες χρόνια ακόμη, μόλις στις 15 Μαρτίου 2022, εικόνες αποτύπωσαν τον απόλυτο θρυμματισμό του «Conger Ice Shelf» στην Ανατολική Ανταρκτική.

Οι δορυφορικές εικόνες του προγράμματος Copernicus δείχνουν ότι συνολική έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μικρότερη από το Λος Άντζελες και περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του «Larsen B Ice Shelf», κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

Το Conger είχε ήδη μειωθεί σε μια λωρίδα μήκους 50 χιλιομέτρων και πλάτους 20 χιλιομέτρων, συνδεδεμένη με το τεράστιο ηπειρωτικό στρώμα πάγου της Ανταρκτικής στο ένα άκρο και το καλυμμένο με πάγο νησί Bowman στο άλλο.

Antarktiki

Τι προκάλεσε την κατάρρευση

Συγκεκριμένα μια τεράστια μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη οροφή κατέρρευσε διότι οι θερμοκρασίες στην παγωμένη ήπειρο ανέβηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό αυτό το μήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε περιοχές της Ανατολικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο Πίτερ Νεφ, Γεωλόγος με ειδίκευση στην παγετωνολογία του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα των ΗΠΑ.

«Το κλίμα της Ανταρκτικής είναι απίστευτα μεταβλητό, αλλά αυτό ήταν εκτός κλίμακας. Αυτό ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο ακραίο από ότι θα περιμέναμε σε σχέση με την υπερθέρμανση» ανέφερε ο κ. Νέφ.

Τον περασμένο αιώνα, η Ανατολική Ανταρκτική δεν θερμάνθηκε σχεδόν καθόλου, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί. Η παγωμένη ήπειρος έχασε ετησίως κατά μέσο όρο 149 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2020, σύμφωνα με τη NASA. Η απώλεια του «Conger Ice Shelf» είναι το τελευταίο παράδειγμα των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τις εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψαν οι δορυφόροι Copernicus #Sentinel2 στις 21 Μαρτίου 2022 και δείχνουν την κατάρρευση του «Conger Ice Shelf».

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Παρατηρώντας τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «η αύξηση της απώλειας πάγου με την πάροδο του χρόνου που συμβαίνει στην Ανταρκτική… δεν μένει στην Ανταρκτική».

Ωστόσο, οι συνέπειες της κατάρρευσης του «Conger Ice Shelf» είναι απίθανο να έχουν παγκόσμια σημασία, καθώς η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί με πάγο το πρώην «ράφι» είναι μικρή. Και λόγω του σχήματός του, ακόμη, το Conger πιθανότατα δεν ήταν σημαντικό στήριγμα του παγόβουνου.

Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά πιο πιθανά γεγονότα όπως αυτό. Και καθώς όλο και περισσότερα ράφια πάγου γύρω από την Ανταρκτική καταρρέουν, οι απώλειες πάγου θα αυξηθούν και μαζί με αυτό και τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας.

Υπάρχει αρκετός πάγος στο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα και εάν η Ανατολική Ανταρκτική αρχίσει να χάνει σημαντικές ποσότητες πάγου, ο αντίκτυπος στα επίπεδα της θάλασσας θα μπορούσε να μετρηθεί σε δεκάδες μέτρα.

Για του λόγου το αληθές, ένας άλλος καύσωνας στην Ανταρκτική προβλέπεται να έρθει σύντομα. Στην πρόβλεψη 10 ημερών, οι περιοχές κοντά στο Νότιο Πόλο μπορεί να φτάσουν περισσότερο από 30 C (54 F) πάνω από το μέσο όρο.
Η ζέστη θα επηρεάσει επίσης τη Δυτική Ανταρκτική και τον παγετώνα Thwaites.

Διαφήμιση