Αρχική Ενέργεια «Σωσίβια λέμβο» φθηνού πετρελαίου ρίχνουν οι ΗΠΑ στην αγορά

«Σωσίβια λέμβο» φθηνού πετρελαίου ρίχνουν οι ΗΠΑ στην αγορά

O Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης έως και 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τους επόμενους μήνες από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR), σε μία προσπάθεια μείωσης των τιμών καυσίμων.

0
xrimatistirio nicholas cappello unsplash
ΕΙΚΟΝΑ; Nicholas Cappello / Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 5 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέταζαν την αποδέσμευση έως και 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το στρατηγικό τους απόθεμα πετρελαίου, το μεγαλύτερο στην σχεδόν 50χρονη ιστορία του SPR.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο υποχώρησαν 5,47 δολάρια ή 4,8%, στα 107,98 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Μαΐου λήγει την Πέμπτη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησαν 5,26 δολάρια στα 106,18 δολάρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα την Πέμπτη σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησής του που στοχεύουν στη μείωση των τιμών της βενζίνης που έχουν ανέλθει σε ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα ήταν σημαντικό και σίγουρα θα βοηθούσε ως ένα βαθμό να καλυφθεί το έλλειμμα, αλλά όχι όλο», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, αναφερόμενος στο τα 180 εκατομμύρια βαρέλια.

Έκτακτη σύσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή στις 12:00 για να αποφασίσουν σχετικά με τη συλλογική απελευθέρωση πετρελαίου, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ειδήσεις για πιθανή απελευθέρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ επισκίασαν την σύσκεψη που ορίστηκε για αργότερα την Πέμπτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο όμιλος που είναι γνωστός ως OPEC+ αναμένεται να τηρήσει τη συμφωνία του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

prinos petrelaio

Η «σωσίβια λέμβος» των ΗΠΑ

Η απελευθέρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση της άγριας αστάθειας και να περιορίσει τις απότομες ανοδικές τάσεις, αλλά με τον ΟΠΕΚ+ να μην είναι ακόμη διατεθειμένος να διατηρήσει την παραγωγή, οι τιμές χρειάζονται μια μακροπρόθεσμη λύση, δήλωσε ο Avtar Sandu, διευθυντής εμπορευμάτων της Phillip Futures.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου στο 3% την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν σταματήσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει αρχές Μαρτίου ότι θα πουλήσει 30 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα, ως μέρος μιας παγκόσμιας απελευθέρωσης 60 εκατομμυρίων βαρελιών, σε χαμηλότερες τιμές.

Πλέον, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τους επόμενους μήνες από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR), δήλωσαν στο Reuters τέσσερις αμερικανικές πηγές την Τετάρτη, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.

«Το ποσό της πιθανής απελευθέρωσης δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της υπουργού Μέγκαν Γουντς, ρίχνοντας το μπαλάκι στη συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) «το οποίο θα καθορίσει έναν συνολικό όγκο και θα ακολουθήσουν χορηγήσεις ανά χώρα», είπε.

Putin Baiden

Στον απόηχο των ρωσικών πιέσεων για πληρωμές σε ρούβλια

Η Μόσχα εμφανίστηκε χθες να δίνει «περίοδο προσαρμογής» στις «μη φιλικές χώρες» που θέλουν να αγοράσουν φυσικό αέριο καθώς θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια.

Είχαν προηγηθεί ξεκάθαρες δηλώσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ελληνική πλευρά.

Αυτή ήταν η στιγμή που η Αμερική έτεινε χείρα βοηθείας. Η τελευταία, μεγάλη ποσότητα αποδέσμευσης πετρελαίου  που εξετάζεται από τις ΗΠΑ, η οποία ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, θα σηματοδοτήσει την τρίτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τα στρατηγικά τους αποθέματα τους τελευταίους έξι μήνες και θα είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση στην σχεδόν 50ετή ιστορία του SPR.

Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο Brent, που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε σε περίπου 139 δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα, υψηλότερο από το 2008, αλλά υποχώρησε κάτω από τα 108 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη.
Διαφήμιση