Αρχική Μεταφορές Χάος στους αεροδιαδρόμους – Ακύρωσαν τις πτήσεις και οι ιαπωνικές JAL και...

Χάος στους αεροδιαδρόμους – Ακύρωσαν τις πτήσεις και οι ιαπωνικές JAL και ANA

Ολες οι αεροπορικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις τους στην Ευρώπη, ακύρωσαν ή άλλαξαν πτήσεις για βόρεια Ασία εξαιτίας των μπλοκαρισμένων εναέριων οδών.

0
airport unsplash
Διαφήμιση

Η Japan Airlines Co Ltd και η ANA Holdings Inc ανακοίνωσαν ότι θα ακυρώσουν όλες τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη την Πέμπτη, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αεροπορικές εταιρείες, που συνήθως χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις τους στην Ευρώπη, εντάσσονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό αερομεταφορέων που ακύρωσαν ή άλλαξαν πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και βόρειας Ασίας λόγω της κρίσης.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, αλλά δεδομένης της παρούσας κατάστασης στην Ουκρανία και των πολλών κινδύνων, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε πτήσεις», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της JAL.

Ο ιστότοπος της ANA Cargo ανέφερε ότι η αναστολή των πτήσεων οφείλεται στην «μεγάλη πιθανότητα οι δραστηριότητές της να μην είναι σε θέση να πετάξουν πάνω από τη Ρωσία λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία».

Υπό την σκιά των «κυρώσεων»… ένθεν κι ένθεν

Αεροπορικές εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά έχουν απαγορευτεί από τον ρωσικό εναέριο χώρο, ως απάντηση στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά η Ιαπωνία δεν έχει κάνει παρόμοια ανακοίνωση μέχρι σήμερα.

Οι ANA και JAL εκτελούν περίπου 60 πτήσεις την εβδομάδα μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου,  μεταξύ Τόκιο και Λονδίνου, Παρισιού, Φρανκφούρτης και Ελσίνκι.

Η Finnair, η οποία είχε αρχικά ακυρώσει τις πτήσεις της στο Τόκιο, αφού «έχασε» την πρόσβασή της στον ρωσικό εναέριο χώρο, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επαναλάβει τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις Ελσίνκι-Τόκιο με νέο δρομολόγιο και διάρκεια πτήσης 13 ωρών, από περίπου 9,5 ώρες πριν.

Ο Λευκός Οίκος είχε πραγματοποιήσει εκτενείς συνομιλίες με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες για το θέμα τις τελευταίες ημέρες, αποφασίζοντας η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ από το τέλος της Τετάρτης.

Οι ρωσικές πτήσεις είχαν ήδη αποκλειστεί ουσιαστικά από προορισμούς των ΗΠΑ ως επί το πλείστον τις τελευταίες ημέρες λόγω των απαγορεύσεων στη χρήση του καναδικού και του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δηλώσει την Τρίτη ότι μιλούσε με ομολόγους της στις ΗΠΑ για παράταση της απαγόρευσης διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, όλες οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ήδη, δυνητικά, μακροχρόνια μπλοκαρίσματα των βασικών διαδρόμων πτήσης Ανατολής-Δύσης μετά την απαγόρευση του εναέριου χώρου από την ΕΕ και τη Μόσχα.

airplane eva darron unsplash

Οι ζημίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Τα μεγαλύτερα δρομολόγια από τις αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν το κόστος των καυσίμων και θα μειώσουν την ποσότητα του φορτίου που μπορεί να μεταφερθεί, στην ήδη βαλλόμενη από την Covid-19 αγορά αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα  στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αεροπορικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά περίπου 20% του παγκόσμιου αεροπορικού φορτίου επηρεάζονται από αυτές τις απαγορεύσεις, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο Frederic Horst, διευθύνων σύμβουλος της Cargo Facts Consulting.

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα πιθανότατα θα το υποστούν οι ρωσικοί αερομεταφορείς, οι οποίοι εκτελούν περίπου το 70% των πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

 

Η γερμανική Lufthansa, η Air France KLM, η Finnair και η Virgin Atlantic έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις φορτίου στη Βόρεια Ασία λόγω απαγόρευσης πρόσβασης στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS δήλωσε ότι θα επαναφέρει το δρομολόγιο Κοπεγχάγη-Σαγκάη που εκτελείται μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγει τον ρωσικό εναέριο χώρο, ενώ είχε επίσης διακόψει την πτήση Κοπεγχάγης-Τόκιο.

Η Korean Air Lines (003490.KS) πετά ακόμη πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με την παρακολούθηση του Reuters του FlightRadar24, αλλά οι αερομεταφορείς της Ταϊβάν αποφεύγουν τώρα τον ρωσικό εναέριο χώρο και πετούν πάνω από την Κίνα και την κεντρική Ασία.

Η ANA είπε επίσης ότι θα ακυρώσει οκτώ πτήσεις από και προς το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

Μια πτήση Τόκιο-Βρυξέλλες που θα μεταφέρει εμβόλια στο σκέλος της επιστροφής θα πραγματοποιηθεί πάνω από την κεντρική Ασία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις φορτίου θα πραγματοποιούνται.

Οι ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων και τα σημεία συμφόρησης στα λιμάνια σημαίνουν ότι περισσότερα προϊόντα μεταφέρονται αεροπορικώς. Η ζήτηση για αεροπορικά φορτία πέρυσι ήταν 6,9% πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την IATA.

ËÉÌÁÍÉ ÐÅÉÑÁÉÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Η EVA Airways της Ταϊβάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι πτήσεις φορτίου της από και προς την Ευρώπη λειτουργούν κανονικά και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης περισσότερων υπηρεσιών για να καλύψει τη ζήτηση της αγοράς.

Τα δρομολόγια φορτίου Ασίας-Βόρειας Αμερικής αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο από τα ευρωπαϊκά δρομολόγια, λένε οι αναλυτές, επειδή πολλοί αερομεταφορείς χρησιμοποιούν ήδη το Anchorage της Αλάσκας ως κόμβο φορτίου και ενδιάμεσο σταθμό.

Η UPS και η FedEx Corp είχαν σταματήσει νωρίτερα τις παραδόσεις στη Ρωσία. Η Deutsche Post είπε ότι η μονάδα της DHL σταματά τις εισερχόμενες αποστολές στη Ρωσία.

Διαφήμιση