Αρχική Ειδήσεις Κρίσιμες ώρες για το Κίεβο – Το άνευρο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης...

Κρίσιμες ώρες για το Κίεβο – Το άνευρο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει «λύπη» για τη ρωσική επιθετικότητα. Η πλειοψηφία των κρατών αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ ή κατά.

 

0
KHARKIV220302
Μέλος των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας μέσα στο κατεστραμμένο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο μετά από βομβαρδισμό της 1ης Μαρτίου 2022. (Sergey Kozlov/ EPA/EFE)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen

Αύριο Πέμπτη (3/3) αναμένεται τελικά να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρώσων-Ουκρανών σε πόλη της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα και μη αφήνοντας πολλά περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο. Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές δείχνει αγεφύρωτο.

Η ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις τους πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προφανή προσπάθεια να την περικυκλώσουν.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

Χάρκοβο, Χερσώνα υπό κατάληψη

Σήμερα Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αποβιβάστηκαν στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει δεκάδες αμάχους . Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Στο μεταξύ οι αρχές στη στρατηγικής σημασίας νότια πόλη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πρώτη μεγάλη πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.

Σύμφωνα με δήλωση συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας στο Tekegram στο Χάρκοβο χτυπήθηκε και ο καθεδρικός ναός ο οποίος λειτουργούσε ως καταφύγιο.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

 

Φόβοι για εκατόμβες στη Μαριούπολη

Η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, Μαριούπολη, φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους, από διαμερίσματα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», λέει ο δήμαρχος της πόλης.

Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων από τα ρωσικά πλήγματα εκφράζουν αξιωματούχοι στη Μαριούπολη.

Περισσότεροι από 350 Ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, αναφέρεται.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας κάνει λόγο για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 1.597 τραυματίες. Η Ουκρανία από την άλλη ισχυρίζεται ότι σχεδόν 7.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν θα μπορέσει να καταλάβει τη χώρα με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Επίσης, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καλεί τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν να μεταβούν στο Κίεβο, για να τους παραλάβουν.

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της. 141 από τα 193 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 35 απείχαν και πέντε – Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία – ψήφισαν κατά.

Ωστόσο αποφεύχθηκε η λέξη «καταδίκη» της ρωσικής επίθεσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 193 μελών η οποία ψήφισε ένα κείμενο που ζητούσε «διακοπή των μαχών» .

Το κείμενο «αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και επιβεβαιώνει «την προσήλωσή στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» , επαναλαμβάνοντας τους όρους του ψηφίσματος που απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του ρωσικού βέτο. Αυτή η μαζική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, της οποίας τα ψηφίσματα δεν είναι νομικά δεσμευτικά, έχει ουσιαστικά κυρίως διπλωματική αξία. Πίσω όμως από αυτό είναι εμφανής η έλλειψη συναίνεσης για την καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει η Liberation μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης έγινε φανερό ότι υπάρχει ένας αριθμός χωρών που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία. Μία μειοψηφία η οποία  υποστηρίζει τυφλά την επίθεση Πούτιν. Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών η οποία δεν παίρνει θέση…

Η αδύνατη «καταδίκη» της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Διαφήμιση