Αρχική Ειδήσεις Οι κανονιοβολισμοί στην Ουκρανία «γαζώνουν» τους χρηματιστηριακούς Δείκτες

Οι κανονιοβολισμοί στην Ουκρανία «γαζώνουν» τους χρηματιστηριακούς Δείκτες

Αμέσως μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας στους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την ρίψη ρουκετών στο Χάρκοβο, η Wall Street ένιωσε τους πρώτους κραδασμούς.

0
Wall Street aditya vyas unsplash
Wall Street EIKONA APXEIOY: Aditya Vyas / Unsplash
Διαφήμιση

Πτωτικά έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την Τετάρτη, διευρύνοντας τις απώλειές τους από την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας. Το Βουκουρέστι ηγήθηκε των απωλειών, καθώς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν μικτά.

  • ΑΘΗΝΑ ATHEX -1.66 %
  • Βελιγράδι BELEX15 -0.05%
  • BUCCHAEST ​​BIST -3.19 %
  • Κωνσταντινούνα SBITOP 1.29%
  • LJUBJLANA SBITOP 1.29%
  • Λευκωσία ΧΑΚ GI -0.95%
  • Podgorica Mnse 10 0.00%
  • Σεράγεβο SASX10 -1.03 %
  • Σκόπια % -0.92
  • SOF -10.90 SO0 10 – 0, %
  • ZAGREB CROBEX -0,28%

Η Wall Street είχε κλείσει με «συντριβή» την Τρίτη, με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βάθυνε την ανησυχία στους επενδυτές.

Δέκα από τους 11 κλαδικούς δείκτες S&P 500 σημείωσαν πτώση, με επικεφαλής τον χρηματοοικονομικό κλάδο, που σημείωσε πτώση 3,7%.

Η Wells Fargo υποχώρησε 5,8% και ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης (.SPXBK) υποχώρησε 4,8%, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Wall Street redd unsplash

Τα Χρηματιστήρια σε ευθεία σύνδεση με τα… χαρακώματα

Αμέσως μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας στους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την ρίψη ρουκετών στο Χάρκοβο, σε απάντηση των κυρώσεων από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, η Wall Street ένιωσε τους πρώτους κραδασμούς.

«Οι επενδυτές κολυμπούν σε μια θάλασσα φόβου και δεν ξέρουν πώς να ενσωματώσουν τις γεωπολιτικές ειδήσεις στην τιμολόγησή τους», δήλωσε ο Mike Zigmont, επικεφαλής έρευνας και διαπραγμάτευσης στη Harvest Volatility Management στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά συναισθηματική αντίδραση επενδυτή» επισήμανε στο Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,76% στις 33.294,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 (.SPX) έχασε 1,55% στις 4.306,24 μονάδες.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 1,59% στις 13.532,46 μονάδες.

Ο Δείκτης Ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας (SOX) σημείωσε πτώση 3,6%, με τις Advanced Micro Devices να υποχωρούν 7,7%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου.

 

Η Zoom Video Communications Inc υποχώρησε κατά 7,4% μετά από σερί κερδών για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 10% το 2022 και ο Nasdaq έχασε περίπου 13%.

Ο S&P 500 σημείωσε 26 νέα υψηλά 52 εβδομάδων και 16 νέα χαμηλά. ο Nasdaq Composite κατέγραψε 40 νέα υψηλά και 150 νέα χαμηλά.

Wall Street ahmer kalam unsplash
Wall Street ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ahmer Kalam / Unsplash

Το Brent εκτινάσσεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν περαιτέρω το ράλι τους την Πέμπτη 3 Μαρτίου, με το Brent να αυξάνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι. Καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα εφοδιασμού, διακοπή εμπορίου και ζητήματα ναυτιλίας από τις ρωσικές κυρώσεις, πυροδότησε τις ανησυχίες για την προσφορά ενέργειας, με τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να πέφτουν σε χαμηλά πολλών ετών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να διατηρήσουν αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, παρά την άνοδο των τιμών, αγνοώντας την κρίση στην Ουκρανία κατά τις συνομιλίες τους, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις των καταναλωτών για περισσότερο αργό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν στα 116,83 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2013. Το συμβόλαιο ήταν 116,60 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 3,67 δολάρια στο ασιατικό εμπόριο.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

Moody’s και Fitch υποβάθμισαν τη Ρωσία σε junk

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες σε «B3», κατηγορία junk, με πιθανές τις περαιτέρω υποβαθμίσεις, αποδίδοντας την κίνησή της αυτή στη θέση που έχει περιέλθει ο Πούτιν και η κυβέρνησή του μετά τις σκληρές κυρώσεις από τη Δύση, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Είχε ωστόσο προηγηθεί ο οίκος Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε Β από ΒΒΒ και έθεσε την αξιολόγηση σε rating watch negative, επικαλούμενη το «σοβαρό σοκ» σε θεμελιώδεις συνθήκες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Fitch είπε ότι ο πόλεμος εγείρει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Μεταξύ άλλων παραγόντων, ο οίκος αξιολόγησης στάθηκε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από δυτικές χώρες που περιορίζουν την πρόσβαση σε ξένο νόμισμα που απαιτείται για την αποπληρωμή του χρέους.

Διαφήμιση