Αρχική Ειδήσεις EOS Data Analytics: Οι Δορυφόροι σε θέση «αναμετάδοσης» των ρωσοουκρανικών μαχών

EOS Data Analytics: Οι Δορυφόροι σε θέση «αναμετάδοσης» των ρωσοουκρανικών μαχών

Οι δορυφορικές εικόνες που είναι διαθέσιμες στο κοινό αποτελούν καθοριστικό χαρακτηριστικό του πολέμου του 21ου αιώνα.

0
satellites nasa unsplash
satellites nasa / EIKONA APXEIOY: Unsplash
Διαφήμιση

Οι διαστημικές εταιρείες και οι υπηρεσίες που συλλέγουν δορυφορικές εικόνες καλούνται να μοιραστούν τα δεδομένα που συλλέγουν από πειοχές της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Το αίτημα προέρχεται από την εταιρεία δορυφορικών δεδομένων EOS Data Analytics (EOSDA) που εδρεύει στην Ουκρανία, με στόχο την παρεμπόδιση διασποράς ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

Ο ιδρυτής της EOSDA, Max Polyakov, δήλωσε ότι θα παράσχει όλες τις «δυνατές πληροφορίες» σε όσους αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή και ζητούν πρόσβαση σε «πρόσφατες και σε πραγματικό χρόνο, υψηλής έως μέσης ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και εικόνες ραντάρ» για να βοηθήσει τόσο στις στρατιωτικές, όσο και στις ανθρωπιστικές ανάγκες της περιοχής.

«Οι οικονομικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη πολύ υψηλές για να παραμείνουν στο σκοτάδι», ανέφερε σε δήλωσή του.

ukrania
Αυτή η δορυφορική φωτογραφία δείχνει αυτοκίνητα να περιμένουν για να διασχίσουν τα σύνορα που χωρίζουν την Ουκρανία από την Ουγγαρία, στο συνοριακό πέρασμα Vilok-Tiszabecs.

Δύο τύποι δορυφορικών εικόνων

Το SAR (Synthetic Aperture Radar) αναμεταδίδει σήματα μικροκυμάτων από την επιφάνεια της Γης, ικανά να αποτυπώσουν με καθαρότητα την τρέχουσα κινητικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αλλά και την παρακολούθηση κινήσεων μικρής κλίμακας στην επιφάνεια της Γης, όπως για παράδειγμα να ανιχνεύει κινήσεις στρατευμάτων και μάλιστα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ακόμα και τη νύχτα.

Οι εταιρείες που διαθέτουν το υλικό του SAR
είναι οι Capella, Iceye, Airbus και Spacety.

 

Η  EOSDA ζητά επίσης οπτικές εικόνες, από τις εταιρείες Maxar Technologies και Planet, αν και οι δορυφόροι που που χρησιμοποιούν βασίζονται σε «ορατό» ή υπέρυθρο φως, επομένως δεν μπορούν να δουν μέσα από τα σύννεφα και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί τη νύχτα. Ορισμένες εταιρείες μοιράζονται ήδη τις εικόνες τους.

Η Planet εγκαινίασε πρόσφατα μια εξειδικευμένη, μη δημόσια πλατφόρμα που παρακολουθεί εκατοντάδες δορυφορικές ροές πάνω από την Ουκρανία. Διαθέτει καθημερινές εικόνες υψηλής ανάλυσης και χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο δραστηριότητες όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και κινήσεις πλοίων και σχέδια.

Αλλά και ο Maxar’s Earth Constellation παρέχει εικόνες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και bloggers.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

«Οι δορυφορικές εικόνες που είναι διαθέσιμες στο κοινό αποτελούν καθοριστικό χαρακτηριστικό του πολέμου του 21ου αιώνα», δήλωσε στο BBC ο Robert Muggah, επικεφαλής της εταιρείας δορυφορικών και χαρτογράφησης SecDev Group.

«Οι δορυφορικοί χάρτες που μοιράζονται σε συμβατικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν ευκρινείς εικόνες με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά και να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες, ειδικά όταν πρόκειται για πιθανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους».

Την 1η Μαρτίου 2022, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov είχε καλέσει την παγκόσμια κοινότητα Παρατήρησης της Γης να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με αξιόπιστα δεδομένα πληροφοριών. Ενώ, νωρίτερα, είχε απευθύνει έκκληση στον Έλον Μασκ να ενεργοποιήσει τις συνδέσεις Διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία και να στείλει τερματικά Starlink, κάτι που έκανε αμέσως η SpaceX.

Η «σκοτεινή πλευρά» των δορυφόρων

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας δορυφορικών και χαρτογράφησης SecDev Group «Όχι μόνο οι γεωχωρικές πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να χειραγωγηθούν από στρατιωτικούς παράγοντες, αλλά και η γεωχωρική παραπληροφόρηση αποτελούν ύψιστους κινδύνους».

Οι δορυφορικές εικόνες μπορούν να «διορθωθούν» με ένα απλό photoshop και να συντελέσουν στην «εντεινόμενη ανησυχία» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αφαιρεί από τους Χάρτες οποιεσδήποτε τοποθεσίες έχουν καταχωρηθεί από χρήστες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, για να αποφευχθεί η σύνδεση των pins που δημιουργούνται από τους χρήστες με επιθέσεις πυραύλων.

GOOGLE MAP unsplash

Διαφήμιση