Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης»

ΥΠΕΝ: «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης»

0
λιγνιτης - πρόγραμμα
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

«Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης» επιβεβαιώνει με ανακοίωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήθεν ενέκρινε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 αντί το 2024.

Όπως διευκρινίζεται, ουδέποτε εστάλη τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ούτε, έλαβε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, για ένα θέμα το οποίο φυσικά δεν έχει αιτηθεί.

 

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από τα ρυπογόνα καύσιμα και τον λιγνίτη δεν αλλάζει. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων».

 

Διευκρινίζεται στην ανακοινωσή του Υπουργείου, αφού όπως αναφέρεται «Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά»

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

  • 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).
  • 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4.
  • 2023: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.
  • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).

 

Οι πρώτες τροποποιήσεις σε ΦΕΚ

Με την απόφαση 217/2021, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 5 Απριλίου 2021, η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε την οριστική απόσυρση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, Καρδιά Ι-ΙΙ και Αμύνταιο Ι-ΙΙ, με συνολική ακαθάριστη ονομαστική ισχύς 1200 MW.

Μετά από αίτημα της ΔΕΗ, η ΡΑΕ αφαίρεσε τις λιγνιτικές αυτές μονάδες από την ενιαία άδεια παραγωγής της εταιρείας, σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη απόσυρσή τους από το σύστημα.

ΦΕΚ

Οι επίσημες αποχωρήσεις των τεσσάρων μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδία ήταν οι πρώτες μετά από αυτές της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016 και οι πρώτες μετά την απόφαση για πλήρη κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα το αργότερο έως το 2028, όπως είχε προσδιορίσει ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση.

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο 2:35 του παρακάτω video

 

Διαφήμιση