Αρχική Ειδήσεις Γαλανό-άσπρο κεράσι Αρχαγγέλου: Αντιστέκεται στο Κλίμα και διεκδικεί τίτλο ΠΟΠ

Γαλανό-άσπρο κεράσι Αρχαγγέλου: Αντιστέκεται στο Κλίμα και διεκδικεί τίτλο ΠΟΠ

Τα κεράσια Αρχαγγέλου έχουν το προνόμιο να ξεχωρίζουν, όχι μόνο λόγω χρώματος, αλλά και αντοχής στη βροχή και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

0
kerasi arxagelou2
Διαφήμιση

Μετά τα τραγανά κεράσια Ροδοχωρίου και τις ποικιλίες «Τραγανά Έδεσσας», «Buarreau burlat», «Πρώιμα Ιταλίας», «Bigar Harry», «Van» και «Τραγανά Κομοτηνής» που έχουν ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πλέον και ασπρογάλανα κεράσια Αρχαγγέλου ολοκληρώνουν ολες τις απαραίτητες ενέργειες διεκδίκησης του τίτλου.

«Είναι ένα δώρο της ελληνικής γης και είμαστε αποφασισμένοι να μην το αφήσουμε να εξαφανιστεί», υπογραμμίζει στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχαγγέλου Διονύσης Δρένος, διευκρινίζοντας ότι «όμοιά τους δεν θα βρει κανείς, σε καμία άλλη ποικιλία του κόσμου».

kerasi arxagelou1

Η σπάνια ποικιλία γαλανών κερασιών

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα γνωστά κόκκινα κεράσια, τα οποια υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την ποικιλία. Ωστόσο στον Αρχάγγελο Αλμωπίας, στην Πέλλα, ένα απο τα μεγαλύτερα χωριά στην παραγωγή κρασιού υπάρχει μια σπάνια ποικιλία κερασιών, τα γαλανά ή άσπρα κεράσια.

Σε σχεδόν 1000 μέτρα υψόμετρο οι αγρότες του Αρχάγγελου καλλιεργούν από τη δεκαετία του ’50 τα γαλανά κεράσια. Πρόκειται για μια σπάνια ποικιλία κερασιών, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή γλυκών.

Τα γαλανά κεράσια σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ειναι πιο ανθεκτικά στην βροχή αλλά και περιέχουν ειδικά σάκχαρα που δίνουν στα γλυκίσματα μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με το υψόμετρο γίνεται και η συγκομιδή των συγκεκριμένων κερασιών.

kerasi arxagelou

Ανθεκτικά στις ακρότητες του Κλίματος

Τα κεράσια Αρχαγγέλου έχουν το προνόμιο να ξεχωρίζουν, όχι μόνο λόγω χρώματος, αφού είναι γαλανά/άσπρα και όχι κόκκινα, αλλά κι επειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη βροχή και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι παραγωγοί αναζητούν διαρκώς ποικιλίες που μπορούν να προσαρμοστούν στις ακραίες εναλλαγές του καιρού, και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι βέβαιοι ότι το βρήκαν. Αρκεί να πείσουν και τους αξιωματούχους της ΕΕ για τις σπάνιες ενδείξεις των ασπρογάλανων κερασιών τους.

 

Διαφήμιση