Αρχική Ειδήσεις «Φιλί ζωής» στην κτηνοτροφία από το ΥΠΑΑΤ – Όλα τα μέτρα στήριξης

«Φιλί ζωής» στην κτηνοτροφία από το ΥΠΑΑΤ – Όλα τα μέτρα στήριξης

0
ktinotrofia tim marshall unsplash
Tim Marshall / Unsplash
Διαφήμιση

Τη γενναία στήριξη του σημαντικότερου αλλά και πολλά βαλλόμενου κλάδου του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί η κτηνοτροφία, αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «με κάθε μέσο» όπως τόνισε ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός,  σε εκδήλωση για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξής της που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, «Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.

«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία, αφού από το δικό τους κόπο παράγονται εκλεκτά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως η ΦΕΤΑ, η ναυαρχίδα των ΠΟΠ-ΠΓΕ. Αποτελούν, όμως, και πυλώνα στήριξης του έθνους, αφού παραμένουν στην ελληνική ύπαιθρο, στα βουνά μας, φυλάττοντας Θερμοπύλες. Το ΥπΑΑΤ λοιπόν, στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την ελληνική κτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Λιβανός.

ktinotrofia vruyr martirosyan unsplash
Vruyr Martirosyan / Unsplash

Τα μέτρα στήριξης της παραγωγής

Αναφερόμενος στις πολιτικές στήριξης της κτηνοτροφίας ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επένδυσε στην εντατικοποίηση των ελέγχων, κινητοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ και 160.000 ευρώ , ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες εταιρειών που δεν τηρούσαν τους κανόνες παραγωγής φέτας.

Λόγω αυτής της πολιτικής ο παραγωγός είδε άμεσα αποτέλεσμα. Είδε την τιμή να αυξάνεται, από το 0,80 ευρώ στο 1,30 ευρώ το κιλό το αιγοπρόβειο γάλα.

Νέος νόμος για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, πρόσφατα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έλαβε την έγκριση του Πρωθυπουργού και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το νέο νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που κλείνει τα παραθυράκια, διορθώνει αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, προβλέπει αυστηρές και ουσιαστικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων ΠΟΠ».

Επιλύονται ιστορικές εκκρεμότητες

Παράλληλα, σημείωσε, ότι επιλύθηκαν ιστορικές εκκρεμότητες που σέρνονταν επί χρόνια. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  • Με το νόμο 4859/2021 για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπουμε πλέον την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, διευκολύνοντας τους κτηνοτρόφους μας στην ένταξη τους σε προγράμματα του ΠΑΑ.
  • Μειώσαμε το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5%, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους μας.
  • Μειώσαμε την γραφειοκρατία μη απαιτώντας αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά απλό σκαρίφημα μηχανικού για τα πρόχειρα καταλύματα.
  • Βάλαμε προθεσμίες στις δασικές υπηρεσίες.
  • Παράλληλα, όμως, στηρίξαμε και στηρίζουμε το κλάδο της κτηνοτροφίας και στις δίδυμες κρίσεις που βιώνουμε, αυτή της πανδημίας και της ενέργειας.
  • Εκταμιεύσαμε σχεδόν 45 εκατ. ευρώ μέσω de minimis και covid ενισχύσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους μας και τους χοιροτρόφους μας.
  • Εκταμιεύθηκαν σχεδόν 33 εκατ. ευρώ μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών στους διάφορους κλάδους της κτηνοτροφίας.
  • Συνολικά, δηλαδή, μέσω των εργαλείων για την πανδημία ενισχύσαμε με σχεδόν 70 εκατ. ευρώ την ελληνική κτηνοτροφία.
ktinotrofia stijn te strake unsplash
Stijn te Strake / Unsplash

Μέτρα για την κρίση

  • Mείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%,
    • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
    Επιδότηση των αγροτικών τιμολογιων για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
    Αναστολή της κτυαβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
    • Εφαρμογή από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Διατυπώνοντας το όραμά του για την Κτηνοτροφία, ο κ Λιβανός είπε ότι πιστεύει σε μια κτηνοτροφία ισχυρή, με νέους ανθρώπους ανά την Ελλάδα, που θα παραμείνουν στη γη τους, παράγοντας πλούτο και εκλεκτά προϊόντα.

Σε αυτή τη λογική, σημείωσε, συστάθηκε στο Υπουργείο ομάδα εργασίας για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία, ώστε με διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπάρξει λύση στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο βάρος που κουβαλούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών, της ενέργειας και των λιπασμάτων, ο ΥπΑΑΤ τους διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπάρχει για ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

ktinotrofia jasmin schreiber unsplash
Jasmin Schreiber / Unsplash

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις, ο κ. Λιβανός επισήμανε

  • Βγήκε η πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, ύψους 490 εκατ ευρώ.
    • Θα τρέξουν τους επόμενους μήνες τα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 180 εκατ ευρώ.
    • Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω του ΠΑΑ, όπου μπορούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να αντλήσουν δάνεια.
    • Επιπλέον, ιδρύουμε Ταμείο Μικροπιστώσεων, ύψους 21,5 εκατ ευρώ, από κοινού με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, απ΄όπου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να λάβουν δάνεια έως 25.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
    • Επιπρόσθετα, παρατείναμε μέχρι τις 31.12.2022, τη δυνατότητα λήψης δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας.
    • Ακόμα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και των δράσεων που έχουμε εντάξει για την μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, μπορούν να αντληθούν επιπλέον πόροι, μέσω προγραμμάτων για τη γενετική βελτίωση αλλά και σχεδίων βελτίωσης.

Ρεκόρ απορροφήσεων

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το 2021 ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η χώρα πέτυχε ρεκόρ απορροφήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ. Στις πληρωμές με συνολική εκταμίευση 740 εκατ ευρώ, φθάνοντας στο 117% σε εντάξεις νέων έργων, ενώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας πετύχαμε απορρόφηση 96,60%, με 55,2 εκατ ευρώ εκταμίευσης.

Ο προγραμματισμός για το 2022

Για τον προγραμματισμό του 2022, είπε ότι θα συνεχισθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Αναλυτικότερα έχουν προγραμματιστεί

  • 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,
  • 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης,
  • 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,
  • 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,
  • 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,
  • 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,
  • 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,
  • 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,
  • 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.

Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός, θα συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» και παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και εξυγίανση των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, ενώ θα θωρακισθεί θεσμικά, με νέο νομοθετικό πλαίσιο ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διαφήμιση