Αρχική Ειδήσεις Eξορύξη υδρογονανθράκων: Το πέπλο της αδιαφάνειας «σηκώνει» η Greenpeace

Eξορύξη υδρογονανθράκων: Το πέπλο της αδιαφάνειας «σηκώνει» η Greenpeace

0
greenpeace elpe
EUROKINISSI/GREENPEACE/ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ
Διαφήμιση

Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των σεισμικών ερευνών και τον σχεδιασμό για εξορύξεις υδρογονανθράκων στο εγγύς μέλλον, ζητά με επιστολές του προς τις εταιρίες ΕΛΠΕ και Total Energies, αλλά και προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το ενδιαφέρον της Greenpeace εστιάζει στις πολύ συγκεκριμένες σεισμικές έρευνες στις περιοχές δυτικά & νοτιοδυτικά της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την μυστικότητα, με την οποία προχωρούν τα σχέδια.

«Αδιαφανείς οι διαδικασιες»: Έχουν ανασταλεί οι έρευνες;

Σχετικές πρόσφατες πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη προς το παρόν αναστέλλονται, την ίδια ώρα που η Greenpeace πληροφορείται ότι ειδικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει «εν κρυπτώ» σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ από το ελληνικό δημόσιο.

Κρήτη: Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχει «Καμία πληροφορία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τα επόμενα βήματα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο.  Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ούτε από την ΕΔΕΥ, τον επίσημο φορέα που διαχειρίζεται τις συμβάσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, αλλά ούτε και από τις μισθώτριες εταιρείες, δηλαδή την Total Energies και τα ΕΛΠΕ» αναφέρει η Greenpeace, αφού όπως διευκρινιζει «Στις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μαζί με το WWF Ελλάς απέστειλαν κοινό αίτημα πληροφοριών στην ΕΔΕΥ προκειμένου να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 10 – “Κυπαρισσιακός Κόλπος”» αλλά απάντηση δεν πήραν.

Στη συνέχεια, εστάλησαν οι προαναφερθείσες επιστολές ζητώντας ενημέρωση τόσο από τα ΕΛΠΕ για το θέμα του Κυπαρισσιακού, όσο και από την TotalEnergies σχετικά με τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Greenpeace, κανένας αρμόδιος δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά τους, την ώρα που για τα ζητήματα αυτά απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, «το ερώτημα που δημιουργείται», όπως υπογραμμίζουν, «είναι εύλογο: κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια;».

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ
Θαλάσσια Χελώνα – Πηγή: Unsplash/Οlga Τsai

Προστατεύονται οι Caretta Caretta;

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, όπως αντίστοιχα και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η οργάνωση αναρωτιέται,

  • «Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής και των ειδών που ζουν εκεί;
  • Έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο;
  • Από ποια εταιρεία έχει μισθωθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος και ποιος ο σκοπός των ερευνών;
  • Τι μέλλει γενέσθαι με τα σχέδια της κοινοπραξίας TotalEnergies-ΕxxonMobil-ΕΛΠΕ για τα οικόπεδα της Κρήτης, δεδομένου ότι αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022;
  • Γιατί αυτή η έλλειψη δημόσιας ενημέρωσης από την ΕΔΕΥ και τις άλλες εταιρείες;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, τόσο οι μισθώτριες εταιρείες όσο και η ΕΔΕΥ οφείλουν να είναι ξεκάθαρες, να ενημερώνουν τους πολίτες σε εύλογο χρονικό διάστημα και να δρουν με απόλυτη διαφάνεια, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ως εκ τούτου, οφείλουν να παρέχουν εκ των προτέρων δημόσια κάθε πληροφορία αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης ΥΑ στην επικράτεια, κάτι που δεν φαίνεται να πράττουν.

«Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν συνάδει με τα “φιλόδοξα” σχέδια (σχέδιο ανάκαμψης, κλιματικός νόμος, προστασία θαλάσσιας βιοποικιλότητας) που ανακοινώνονται από την πολιτεία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη της χώρας και τη μετάβασή της προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και τον κόσμο γύρω μας, είναι καιρός το όποιο σχέδιο για εξορύξεις στην Ελλάδα να λήξει τώρα» σημειώνει ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Αντ’ αυτού, απαιτούνται ένα σαφές σχέδιο σταδιακής κατάργησης χρήσης ορυκτών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένου και του ορυκτού αερίου) συνολικά για την ελληνική επικράτεια με ταυτόχρονη τη γρήγορη, ουσιαστική, δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας».

coal tax henry perks unsplash
Henry Perks / Unsplash

Τέλος σε τακτικές greenwashing και αδιαφανείς πρακτικές

«Ήρθε η ώρα οι εταιρείες να σταματήσουν επιτέλους να κρύβονται πίσω από τακτικές greenwashing και αδιαφανείς πρακτικές, και να αναλάβουν ουσιαστική δράση», τονίζει η Greenpeace, εξηγώντας πως η «πράσινη» στροφή των εταιρειών δεν συνάδει με καμία εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, αλλά με την ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με την παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.

«Η ουσιαστική πράσινη στροφή συνεπάγεται επιπλέον διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχικότητα». Με βάση όλα αυτά, η Greenpeace καλεί λοιπόν τις εταιρείες Total Energies και ΕΛΠΕ να απαντήσουν και να δημοσιοποιήσουν άμεσα τα σχέδιά τους για όλες τις παραχωρήσεις στις οποίες διαθέτουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πηγή: ertnews

Διαφήμιση