Αρχική Ειδήσεις H πρώτη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση από… ρομπότ στις ΗΠΑ

H πρώτη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση από… ρομπότ στις ΗΠΑ

0
Robot
(Johns Hopkins University)
Διαφήμιση

Ένα ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε έντερο γουρουνιού, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον.

Το ρομπότ «κλήθηκε» να πραγματοποιήσει μία επέμβαση που απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας επαναλαμβανόμενων κινήσεων, την αναστόμωση του εντέρου.

Η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα βήματα στη γαστρεντερική χειρουργική. Το παραμικρό τρέμουλο ή λάθος του χεριού του χειρουργού μπορεί να έχει ως συνέπεια καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή.

Δείτε την διαδικασία στο video που δημοσιοποιείται στην παρακάτω ανάρτηση στο twitter

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», χρησιμοποίησαν το νέο ρομποτικό σύστημα Smart Tissue Autonomous Robot (STAR).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική: Την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Το STAR εκτέλεσε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και παρήγαγε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια διαδικασία», δήλωσε ο καθηγητής.

Η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι άκρως δύσκολη για τα ρομπότ λόγω της απρόβλεπτης φύσης της, κάτι που απαιτεί από αυτό να είναι ικανό να αναπροσαρμόζει γρήγορα τις κινήσεις του ανάλογα με τα απρόσμενα εμπόδια που συναντά.

Το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, χάρη σε ένα νέο σύστημα ελέγχου που αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός. Ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν από τους Αμερικανούς ερευνητές, καθοδηγεί το STAR.

Σύμφωνα με τον Κρίγκερ, «είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να σχεδιάζει, να προσαρμόζει και να εκτελεί χειρουργική επέμβαση σε μαλακό ιστό με μηδαμινή ανθρώπινη παρέμβαση».

Με πληροφορίες από Science Robotics και ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEξορύξη υδρογονανθράκων: Το πέπλο της αδιαφάνειας «σηκώνει» η Greenpeace
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ακόμη μία ημέρα με άνω των 100 θανάτων – 22.362 νέες μολύνσεις