Αρχική Υγεία - Διατροφή 3 συνήθειες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό – Αδιαπραγμάτευτες στην πανδημία

3 συνήθειες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό – Αδιαπραγμάτευτες στην πανδημία

0
fytikes ines annie spratt unsplash
Διαφήμιση

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο βιολογικών διεργασιών που προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες. Ανιχνεύει και ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών, παράσιτων και ιών… κρίσιμο για την τρέχουσα περίοδο έξαρσης των πανδημικών μεταλλάξεων και παραλλαγών.

Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις νόσους ακόμα και καρκίνο. Ανοσοανεπάρκεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ενεργό από το κανονικό, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό επηρεάζει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, του εγκεφάλου, του ήπατος και τη γενική υγεία των κυττάρων. Τακτικές ή συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, δερματολογικά προβλήματα και αργή διαδικασία επούλωσης πληγών, αποτελούν σημάδια κρίσης του ανοσοποιητικού που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε ότι η προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί άμεσα, έχετε απόλυτο δίκιο και σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Υπήρχαν πολλές συμβουλές που υποστηρίζονται από ειδικούς για την ενίσχυση της έμφυτης ανοσοποιητικής άμυνας του σώματος, αλλά από αυτές, τουλάχιστον τρεις θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες συνήθειες για την άμεση θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

1. Μην τσιγκουνεύεστε τον ύπνο

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, 7-8 ώρες καθημερινά χωρίς διακοπή, έχει τεράστια κι ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η σύνδεση μεταξύ του κιρκάδιου ρυθμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη νύχτα όταν πέφτει το σκοτάδι, υπάρχει μια πτώση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Όπως επίσης και των ορμονών του συμπαθητικού νευρικού μας σύστημα, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη.

Ταυτόχρονα, οι ορμόνες που συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως η μελατονίνη, είναι αυξημένες όταν κοιμόμαστε.

Γενικά ο ύπνος δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα χρόνο να ξεκουραστεί, να επιδιορθώσει και να παράγει βοηθητικά κύτταρα. Όλα αυτά ενισχύουν τη φυσική άμυνα του σώματος ενάντια σε οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στο δρόμο του.

ypnos zohre nemati unsplash
Zohre Nemati / Unsplash

2. Μπείτε στο παιχνίδι των συμπληρωμάτων

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D3 και ο ψευδάργυρος που «χτίζουν» την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού είναι αρκετά δύσκολο να διοχετευθούν στον οργανισμό μέσα από την καθημερινή δίαιτα, όσο προσεκτικά κι αν ασχεδιαστεί.

Στοχευμένα συμπληρώματα υποστήριξης του ανοσοποιητικού μπορούν να φανούν χρήσιμα, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του προσωπικού μας διατροφολόγου και ιατρού.

Επίσης, τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια δηλαδή είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Ενώ, για τις αυξημένες ανάγκες προστασίας και τόνωσής του, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές λύσεις δίνουν η εχινάκεια, η πρόπολη και οι β-γλυκάνες. 

symplirwmata anshu unsplash
Anshu / Unsplash

3. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Ενώ τα εσπεριδοειδή και ο ζωμός των οστών προσελκύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής, ως τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι επιμένουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες δεν πρέπει να παραμείνουν εκτός συζήτησης.

Ένα ποσοστό της τάξης του 70% του ανοσοποιητικού συστήματος εδράζεται στο μικροβίωμα του εντέρου και οι φυτικές ίνες βοηθούν στη θρέψη αυτών των καλών εντερικών βακτηριδίων. Εάν αυτά τα βακτήρια δεν τρέφονται καλά, δεν πρόκειται να πολλαπλασιαστούν και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε την ανοσολογική μας απόκριση.

frouta luke michael unsplash
Ποικιλία λαχανικών, φρούτων και δημητριακών παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών ώστε να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας. Luke Michael / Unsplash

Με πληροφορίες από MBGhealth

Διαφήμιση