Αρχική COVID-19 Αγωνία για το άνοιγμα σχολείων – Οι νέες οδηγίες που δόθηκαν στους...

Αγωνία για το άνοιγμα σχολείων – Οι νέες οδηγίες που δόθηκαν στους Διευθυντές

0
Σχολείο
Διαφήμιση

Αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου και αφού διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις αυτοδιαγνωστικών τεστ στην αγορά, οι διευθυντές των σχολείων έλαβαν νέες οδηγίες με τις οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν την έξαρση των πανδημικών δεικτών κατά την επαναφορά των μαθητών στα θρανία.

Oι διευθυντές θα πρέπει να είναι σε θέση από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρiου να εξασφαλίζουν self test σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και με τους εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους που προβλέπει το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Όπως διαπιστώθηκε, πολλά φαρμακεία εξάντλησαν το απόθεμά τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάστωση σε γονείς και μαθητές για το πως θα μπορέσουν να επιστρέψουν απρόσκοπτα στις σχολικές αίθουσες.

Πηγή Εικόνας: liberal.gr

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας διευκρινίζουν ότι «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό  ANT1 είπε ότι το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test κι ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους.

Κανένα παιδί εκτός τάξης

«Μόνο κάποιες μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν ελλείψεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι «μέχρι το βράδυ θα τους αποσταλούν self test προκειμένου αύριο το πρωί να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων»

Όπως εξήγησε ο κ. Κόπτσης είναι ευθύνη των γονέων και εκείνοι θα το κάνουν στα παιδιά τους ώστε να ενημερώσουν και την πλατφόρμα.

«Είναι μονόδρομος να είναι ανοιχτά, όρθια και υγειονομικά ασφαλή τα σχολεία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Ζήσης Καπρανάς.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων δικαιούνται 5 δωρεάν self test προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων.

Επιστροφή στα σχολεία με επιπλέον τεστ

«Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Προχωρούμε στο άνοιγμα των σχολείων, όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη δήλωσε
Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη Μονάδας Covid Παίδων «Αγία Σοφία» Βάνα, Σπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τις αυξημένες νοσηλείες που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα των self test για τις δημόσιες σχολικές μονάδες γίνεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.

rapidtest.2
Εικόνα: UNSPLASH/Mika Baumeister

Αργότερα μέσα στην ημέρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, «έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με extra self test από το απόθεμα του κράτους».

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Παράλληλα, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπό Δευτέρα δίαιτα – Αλλά ποια δίαιτα
Επόμενο άρθρο3 συνήθειες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό – Αδιαπραγμάτευτες στην πανδημία