Αρχική COVID-19 Ρωσία: Σε εισπνεόμενη μορφή το εμβόλιο Sputnik από το 2022

Ρωσία: Σε εισπνεόμενη μορφή το εμβόλιο Sputnik από το 2022

0
sputnik v εμβόλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εισπνεόμενη μορφή και συγκεκριμένα σε ρινικό σπρέι θα είναι διαθέσιμο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik κατά του κορωνοϊού από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον, προσφέροντας όχι μόνο προστασία από τη λοίμωξη αλλά και πρόληψη της εξάπλωσής της.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας χορήγησε άδεια στο Κέντρο Γκαμαλέγια να διεξαγάγει τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου με μορφή ρινικού σπρέι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το νέο εμβόλιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τον εμβολιασμό ρουτίνας, αλλά θα γίνει συμπληρωματικό μέσο, το οποίο θα παρέχει ένα ακόμη εμπόδιο στην επέκταση της μόλυνσης. Κατά τον διακεκριμένο Ρώσο μικροβιολόγο η εισπνεόμενη μορφή του εμβολίου δημιουργεί τοπική ανοσία στο ρινοφάρυγγα και δημιουργεί επιπλέον φραγμό για τον ιό καθώς προσπαθεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι προκλινικές δοκιμές της νέας μορφής του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι ως τώρα κλινικές δοκιμές εξελίσσονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών συμμετείχαν, τουλάχιστον κατά δηλώσεις τους, γνωστοί πολιτικοί και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και η πρόεδρος της Άνω Βουλής, η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Όπως ανακοίνωσε ο ακαδημαϊκός Γκίντσμπουργκ, την 15η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει νέα φάση κλινικών δοκιμών, με την επιλογή ομάδων εθελοντών στους οποίους θα χορηγηθεί ταυτόχρονα.

Οι ομάδες θα συμπεριλαμβάνουν εμβολιασμένους και μη, ενώ το δυσκολότερο κατά την εκτίμηση των επιστημόνων είναι να βρεθούν ανεμβολίαστοι που δεν έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον νέο κορωνοϊό.

Περίπλοκη αποδεικνύεται επίσης κατά τους ειδικούς η δοκιμή της κλίμακας που έχει εκπονηθεί και έχει σκοπό να προσδιορίζει βάσει του επιπέδου αντισωμάτων το επίπεδο επαρκούς προστασίας από τον ιό.

Φάουτσι: Σε τουλάχιστον 2 μήνες ο εμβολιασμός παιδιών κάτω των 5 ετών

Ο  Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο CNN χθες Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου πως θα χρειαστούν «τουλάχιστον δύο μήνες» μέχρι να λάβει έγκριση εμβόλιο κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNBC, o κ. Φάουτσι εκτίμησε πως η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Θα έλεγα ότι, δεδομένου του μεγέθους της χώρας μας και των διαφορών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, είναι πιθανό η κορύφωση να επέλθει έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο αμερικανός επιδημιολόγος.

Μεξικό: Δόθηκε άδεια για τη χρήση του Abdala

Ο οργανισμός φαρμάκων του Μεξικού έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο Abdala κατά του COVID-19, το οποίο έχει αναπτυχθεί και παράγεται στην Κούβα.

«Εγκρίθηκε η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου Αμπντάλα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Προστασίας έναντι των Υγειονομικών Κινδύνων (COFEPRIS).

Το Abdala έγινε έτσι το δέκατο κατά σειρά εμβόλιο κατά του COVID-19 η χρήση του οποίου είναι πλέον εγκεκριμένη στο Μεξικό, έπειτα από αυτά των Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της CanSino Biologics, το Sputnik V, της Sinovac, της Covaxin, της Janssen, της Moderna και της Sinopharm. Η μεξικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει γνωστό εάν σκοπεύει να αγοράσει ποσότητα δόσεων του εμβολίου αυτού, ή ποια θα είναι αυτή.

Τα κουβανικά εμβόλια βασίζοντα στην τεχνική της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, που χρησιμοποιείται επίσης από την αμερικανική εταιρεία Novavax και τη γαλλική Sanofi, και έχουν αποτελεσματικότητα 90% ως προς την πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, σύμφωνα με κουβανούς επιστήμονες.

Πέραν της χώρας όπου παράγεται, το Abdala έχει επίσης λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στη Νικαράγουα, στο Βιετνάμ και στη Βενεζουέλα. Το Καράκας έχει υπογράψει συμφωνία με την Αβάνα που προβλέπει την αγορά 12 εκατομμυρίων δόσεων.

Παράλληλα, πηγές δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η μεξικανική κυβέρνηση μείωσε στο μισό την παραγγελία της για δόσεις του εμβολίου της CanSino Biologics φέτος, καθώς έγινε σαφές ότι θα της παραδίδονταν τα 35 εκατ. δόσεις που είχε παραγγείλει από την καναδοκινεζική φαρμακευτική.

Σαρηγιάννης: 50.000 κρούσματα έως τις 10 Ιανουαρίου

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σχολίασε πως είναι δεδομένο ότι είμαστε σε μια αυξητική τάση της εξέλιξης της ‘Όμικρον’». Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που ξεκινούν σήμερα θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες.  Αυτή η αυξητική πορεία, ωστόσο, αναμένεται να δώσει ρεκόρ κρουσμάτων, με τον καθηγητή να προβλέπει έως και 60.000 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δεν θα εκπλαγώ, δεν θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

«Ο ιός έχει έντονη δυναμική. Θα πάρουν χρόνο τα μέτρα αυτά για να έχουν αποτέλεσμα» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «γύρω στις 23 Γενάρη θα έχουμε πιθανή κορύφωση μετά την οποία θα μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Ο κ. Σαρηγιάννης για τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμά τους ή μη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει: «Τα σχολεία έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία».

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CNN

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση