Αρχική Ειδήσεις Ουκρανία: Κλειστοί δύο τηλεοπτικοί σταθμοί με απόφαση Ζελένσκι

Ουκρανία: Κλειστοί δύο τηλεοπτικοί σταθμοί με απόφαση Ζελένσκι

0
ukraine
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Εικόνα: Ukrinform
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιδεινώνοντας τις κυρώσεις κατά τηλεοπτικών καναλιών που συνδέονται με τον ηγέτη  της Αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μεντβενττσούκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέβαλε με εκτελεστικό διάταγμα το κλείσιμο δύο τηλεοπτικών σταθμών. Η απόφαση αφορά τον Ukrlive.tv και τον Perviy Nezavisimiy και ισχύει για 5 έτη. Η φιλορωσική παράταξη Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης για τη Ζωή καταδίκασε την απόφαση αυτή του προέδρου, την οποία χαρακτήρισε πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου.

Ο βουλευτής Νέστορ Σούφριτς, που ανήκει στη συγκεκριμένη παράταξη, φέρεται να είναι συνιδιοκτήτης των τηλεοπτικών σταθμών. Δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης αυτής του αρχηγού του κράτους.

Απορρίπτοντας οποιεσδήποτε κατηγορίες για λογοκρισία στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επιτέθηκε ξανά sτην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μεντβεντσούκ, επιβάλλοντας κυρώσεις στις ανασυσταθείσες εκδόσεις των τηλεοπτικών καναλιών που είχε εγκρίνει νωρίτερα αυτό το έτος.

Ενεργώντας με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο Ζελένσκι επέβαλε κυρώσεις στις 28 Δεκεμβρίου κατά των καναλιών First Independent και UkrLive. Το First Independent και το UkrLive ενήργησαν ως μετενσαρκώσεις των 112 Ukraine, NewsOne και ZiK, χρησιμοποιώντας πολλούς από το ίδιο προσωπικό και δημοσιογράφους.

Μιμούμενες τις αρχικές κυρώσεις, οι νέες κυρώσεις περιορίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες, παγώνουν περιουσιακά στοιχεία, ακυρώνουν άδειες και άδειες και εμποδίζουν τη χρήση δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στο 112Ukraine, το NewsOne και το ZiK επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από εκτεταμένη έρευνα από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και μετά από σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας με το σκεπτικό της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας πληροφοριών κατά της Ουκρανίας».

Αντιπολίτευση: Προσπαθεί να φιμώσει τους επικριτές του

Ο Μεντβεντσούκ χαρακτήρισε την κίνηση ως μια προσπάθεια να φιμώσουν τους επικριτές του Ζελένσκι, λέγοντας σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την απόφαση τον Φεβρουάριο:

«Οι αρχές, εκπροσωπούμενες από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, αποφάσισαν να καταστρέψουν τρία τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, που δεν έχει τον παραμικρό λόγο να μιλάει για επιτυχία, αφήνει στον αέρα μόνο βολικά κανάλια που θα λένε ψέματα στον λαό της Ουκρανίας για «πρωτοφανείς επιτυχίες».

Μετά το κλείσιμο των τριών καναλιών, πρώην υπάλληλοι εγκαινίασαν έναν νέο τηλεοπτικό σταθμό – τον First Independent – ο οποίος έφυγε από τον αέρα μετά από μόλις μία ώρα. Οι πολιτικοί που συμμάχησαν με τον Medvedchuk ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, ενώ το Media Detektor ισχυρίζεται ότι έγινε για «άγνωστους λόγους».

Τον Νοέμβριο, ο επιχειρηματικός εταίρος της Kozak και συνάδελφος Opposition Platform – For Life MP Nestor Shufrych αγόρασε το UkrLive, το οποίο λίγο αργότερα άρχισε να εκπέμπει ως First Independent.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας-επίθεση στην ελευθερία του λόγου

Η απόφαση του Ζελένσκι να επιβάλει κυρώσεις στους συμμαχικούς σταθμούς έχει διχάσει τις απόψεις μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να καταπολεμήσει τη ρωσική προπαγάνδα και εκείνων που πιστεύουν σε έναν αυστηρότερο κώδικα ελευθερίας του λόγου.

Ανησυχία από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν ανησυχία μετά τις κυρώσεις του Φεβρουαρίου ότι η κίνηση θα «κλιμακώσει» τον πόλεμο πληροφοριών με τη Ρωσία.

«Λυπούμαστε για αυτήν την κλιμάκωση στον πόλεμο της πληροφορίας», δήλωσε τότε η Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου της RWB για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Ακόμη και αν η επιθυμία καταπολέμησης της προπαγάνδας είναι νόμιμη, δεν δικαιολογεί τη χρήση λογοκρισίας και η απαγόρευση αυτών των τηλεοπτικών καναλιών μπορεί να προκαλέσει βία κατά των δημοσιογράφων. Αυτή η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουκρανίας. Προτρέπουμε τις αρχές να βρουν άλλους τρόπους για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kyivpost.com

 

Διαφήμιση