Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα 2.0: Το αίτημα πληρωμής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ελλάδα 2.0: Το αίτημα πληρωμής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αίτημα πληρωμής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από την έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Το αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ υποβλήθηκε μετά την πλήρη και ενδελεχή ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων και στόχων.

Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ΕΕ και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αυτού του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου.

Τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τη χώρα αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει, από τις αρχές Αυγούστου, προχρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,96 δισ. ευρώ (2,31 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ για δάνεια).

Η Optima Bank  στο πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

Συγκεκριμένα, επιχειρησιακή συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία επισημοποιείται η συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε η Optima Bank.

Η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης, σηματοδοτεί την έναρξη για τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων χρηματοδότησης προς την τράπεζα και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Optima Βank συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της χρηματοδότησης καινοτόμων και νέων επενδύσεων, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης σημείωσε σχετικά: «Η Optima bank, με την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης συμμετοχής της στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δηλώνει πανέτοιμη να υποστηρίξει το σημαντικότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και τα σχεδόν 31 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, αποτελούν τη μέγιστη εθνική ευκαιρία. Με δεδομένο πως οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη θα πραγματοποιούνται με βάση την εκπλήρωση οροσήμων και στόχων, και όχι δαπανών, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία και απόλυτη ευθύνη να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για το μέλλον μας και εκείνο των παιδιών μας. Σε αυτό, οφείλουμε να πετύχουμε. Πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και κυρίως να αντιληφθούμε πως το διακύβευμα είναι πέρα και πάνω από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Optima bank από την πρώτη ημέρα στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει στην πράξη το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τα επενδυτικά σχέδια όλων εκείνων των επιχειρήσεων με φιλοδοξίες και όραμα, που αξίζουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση