Αρχική COVID-19 Μαλάουι: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον

Μαλάουι: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον

0
κορονοϊός, αντισώματα
Εικόνα: pixabay/MiroslavaChrienova
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον στο Μαλάουι. Τρεις ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στη παραλλαγή σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Η υπουργός Υγείας Χουμπίζε Τσιπόντα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη πρωτεύουσα του Μαλάουι, τη Λιλόνγκουε, τόνισε πως τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος 12 δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη περίοδο 9/11-2/12 και «αυτό επιβεβαιώνει πως έχουμε πλέον την Όμικρον στη χώρα».

Το υπουργείο Υγείας θα εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες σε όλες τις πύλες εισόδου, συνέχισε. Ήδη, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα το μέγιστο 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Πλέον, θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19, επαληθεύσιμο ηλεκτρονικά.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες της χώρας θα καλούνται να εμβολιαστούν δωρεάν στις πύλες εισόδου για να εισέλθουν ή για να επιστρέψουν στη χώρα. Όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό και αρνούνται να εμβολιαστούν θα υποβάλλονται σε καραντίνα για 10 ημέρες με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τη περίοδο των γιορτών, η κυρία Τσιπόντα είπε επίσης ότι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα ακυρωθούν στον δημόσιο τομέα, για την προστασία των εργαζομένων.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μαλάουι έχει φθάσει τους 2.307 νεκρούς εξαιτίας επιπλοκών του COVID-19 επί συνόλου 62.053 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αφότου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτεια της χώρας, τον Απρίλιο του 2020. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 688.

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 14 ετών

Ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν ανακοίνωσε σήμερα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους όσους είναι 14 ετών και άνω.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει  πρόστιμο 3.600 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μουκστάιν. Το σχέδιο,  πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει τη στήριξη δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα εξασφαλίσει άνετα την πλειοψηφία.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η τρίτη δόση και για τα άτομα 16 και 17 ετών

O FDA έδωσε έγκριση στις δόσεις ενίσχυσης του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε άτομα 16 και 17 ετών, με βάση τα δεδομένα από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής που επισήμαναν ότι οι δόσεις ενίσχυσης παίζουν καθοριστικό ρόλο έναντι του νέου στελέχους όμικρον.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νέα δεδομένα:

Ήδη σε ενήλικες άνω των 18 είχαν εγκριθεί οι δόσεις ενίσχυσης, ενώ τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson δεν είναι εγκεκριμένα σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το όφελος μίας συνεχόμενης προστασίας από μία δόση ενίσχυσης ξεπερνά τον πιθανό κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί σε νεαρούς άνδρες.

Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα στοιχεία για δόσεις ενίσχυσης δεν είναι ακόμη ώριμα, ενώ τα παιδιά πιθανότατα θα μπορούν να περιμένουν και παραπάνω από έξι μήνες, από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού τους.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer δοκιμάζεται και σε παιδιά κάτω των 5 ετών όπου δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση, αλλά επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας θα είναι διαθέσιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Οι γονείς ωστόσο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των νέων και εφήβων, ιδίως στην ομάδα 5-11 ετών, καθώς το 16% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία έχουν λάβει 1 δόση τουλάχιστον, και το 13% σκοπεύει να τα εμβολιάσει άμεσα, ενώ το 30% δεν σκοπεύει  ξεκάθαρα να εμβολιάσει τα παιδιά του.

Η δόση ενίσχυσης μπορεί να είναι η απάντηση στο νέο στέλεχος όμικρον, καθώς μία νέα μελέτη της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι η δόση ενίσχυσης σε άτομα άνω των 16 ετών φτάνει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%, σε σχέση με όσους δεν την έλαβαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ,skai.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

Διαφήμιση